Wienerberger Brick Award
Wienerberger Brick Award

Brick Award 2022

Vsi vedo, da je opeka eden najstarejših in najbolj trpežnih gradbenih materialov v zgodovini človeštva, z neštetimi možnostmi in odličnimi lastnostmi energetske učinkovitosti. Na natečaju se ta gradbeni material postavlja v središče pozornosti, kar kaže na to, kako vznemirljiva, izjemna in moderna je lahko arhitektura. Poseben poudarek je na naravnem vključevanju v okolje, učinkoviti rabi energije, virov in prostora, značaju ter kakovosti samega objekta. 

 

Wienerberger Brick Award je mednarodna nagrada, s katero se daje priznanje vrhunskim arhitekturnim projektom iz opeke.

Skozi izjemno arhitekturo se predstavlja  raznolikost oblik in barv opeke, ki se lahko uporablja za stene, fasade, strehe in tlakovce. Letošnje prijave za Brick Award 2022 trajajo od 11. januarja do 8. aprila. Prijave sprejemamo preko spletne platforme. Prijavijo se lahko arhitekti, mednarodni arhitekturni kritiki in novinarji. 50 nominiranih projektov bo objavljenih na uradni Brick Award spletni strani, zmagovalci pa bodo objavljeni na podelitvi Brick Award, pozno spomladi leta 2022.

Brick Book 20 both books
© Uwe Strasser

Postopek prijave

Prijave preko spletnega obrazca

Spletna platforma je odprta je za prijave za Brick Award 22 od vključno 11. januarja 2021. Rok za prijavo se konča 8. aprila 2021. Prijava je brezplačna.

Prosimo udeležence, da izpolnijo spletni obrazec, ki vsebuje osnovne podatke o projektu, kratko informativno besedilo, ki opisuje projekt ter prenos fotografij ter načrtov objekta. Z oddajo prijave se udeleženci strinjajo s prijavo in nadaljnjimi objavami projekta.

Casa Jacaranda; Brick Award 2020 Nominee Category "Feeling at Home"; Architects: Jose Francisco Garcia-Sanchez, Photo: Antonio Luis Martinez Cano
© Antonio Luis Martinez Cano

Merila ocenjevanja

Kako do zmagovalne nagrade?

Merila ocenjevanja vključujejo inovativni dizajn in koncept arhitekture, spretno in inovativno uporabo opeke kot tudi kakovostne arhitekture v smislu estetike, oblike in umestitve projekta. Posebna pozornost je namenjena primernosti projekta glede na njegov namen, vrsto stavbe in kulturni kontekst ter vidik trajnosti in energetske učinkovitosti.

Dobitniki nagrade Brick se proglašajo vsaki dve leti na podelitvi in se skupaj z 50 nominacijami predstavljajo v knjigi Brick Book. Zmagovalni projekti bodo nagrajeni z denarnimi nagradami, fotografije projekta pa se objavljajo po vsem svetu. Prvo nagrado Brick Award je leta 2004 dobil  Josef Pleskot iz Češke, s svojo prekrasno rešitvijo za pešpot v grajskem parku. V naslednjih letih so nagrade pripadle Madžarski, Nemčiji, Lihtenštajnu, Južni Afriki, Tajski, Španiji, Avstriji, Veliki Britaniji, Švici in leta 2020 Poljski!

Site Apostolinnen; Brick Award 2020 Category "Living Together"; Architects: dmvA architects; Photo: Bart Gosselin
© Bart Gosselin

Kategorije nagrad

5 različnih kategorij

 • Feeling at home: družinske hiše, dvojčki in manjši stanovanjski projekti visoke arhitektonske kakovosti, ki zagotavljajo udoben, zdrav in trajnosten življenjski prostor.

 • Living together: inovativne stanovanjske rešitve, ki upoštevajo trende in izzive urbanizacije, kot so pomanjkanje prostora, socialni izzivi in novi življenjski koncepti.

 • Working together: udobne, estetske in funkcionalne poslovne stavbe, pisarne in industrijske stavbe.

 • Sharing public spaces: udobne, estetske in funkcionalne javne stavbe, namenjene izobraževanju, kulturi in zdravstvu, javna mesta in infrastrukturni projekti.

 • Building outside the box: inovativni koncepti in načini uporabe opeke, uporaba novih gradbenih tehnologij, posebnu projekti iz opeke, dizajnirani po naročilu.
Kategorije nagrad se lahko nekoliko spremenijo, odvisno od leta in razvoja trendov ter trenutnih tem.
Utopia – Library and Academy for Performing Arts; Brick Award 2020 Category "Sharing Public Spaces"; Architects: KAAN Architecten, Photo: Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti
© Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

Merila za podelitev nagrade

Kateri projekti lahko sodelujejo?

 • Pomemben del projekta mora biti sestavljen iz glinenih gradbenih materialov (glineni bloki, opečne obloge, tlakovci iz gline, strešniki iz gline, opečna fasadna opeka itd.)
 • Ena od normiranih kategorij nagrade se mora nanašati na projekt prijave
 • Projekt je bil končan leta 2018 ali kasneje
 • Projekt lahko vključuje novo zgrajene, obnovljene in predelane stavbe
 • Projekt lahko vključuje novo ali ponovno uporabljeno opeko
 • Posebna pozornost bo namenjena temu, kako projekt združuje funkcionalnost, trajnost in energetsko učinkovitost
 • Uporaba izdelkov podjetja Wienerberger ni pomemben dejavnik za sodelovanje
Can Jaime i n Isabelle; Brick Award 2020 Special Prize Winner; Category "Feeling at Home"; Architects: TedA Arquitectes; Photo: TedA Arquitectes
© TedA Arquitectes

Zmagovalne nagrade

Kaj čaka zmagovalca?

Poleg nagrade Brick Award bo dodeljena tudi denarna nagrada v višini 7.000 EUR za dobitnika glavne nagrade (vključujoč dobitnika kategorije) in 5.000 EUR za vsakega od preostalih štirih zmagovalcev iz določene kategorije.

Iturbide Studio; Brick Award 2020 Category "Feeling at Home"; Architects: Taller Mauricio Rocha and Gabriela Carrillo, Photo: Rafael Gamo
© Rafael Gamo

To so dobitniki nagrade Brick Award 2020

Čestitamo!

Povezani članci

Brick 20 Book Cover EN

Knjiga Brick Book

Brick Book knjiga predstavlja opeko kot brezčasni gradbeni material v prihodnost usmerjene arhitekture.