Chuon Chuon Kindergarten; Brick Award 2020 Nominee Category "Sharing Public Spaces"; Architects: Kientruc O; Photo:  Oki Hiroyuki
Wienerberger jobs

Wienerberger Brick Award

Brick Award je mednarodno priznana nagrada in predstavlja neobičajno arhitekturo iz opeke. Projekte lahko prijavijo arhitekti, kritiki ali novinarji arhitekture.
 

Opeka v zadnjem času dobiva novo obliko v obliki modernističnih stavb, ki dajejo rustikalni čar. Današnja opeka je, poleg novih barv, predstavljena tudi v vedno bolj nenavadnih oblikah, ki pa se odlično prilegajo moderni arhitekturi. Takšne, najbolj izvirne rešitve, Wienerberger vsaki dve leti so nagradi z nagrado Brick Award. 

Zaradi svojih številnih kvalitet, se opeka vrača v visoko gradnjo. Poleg trajnosti se za njo vedno več arhitektov odloča tudi zaradi števila oblik in barv, v katerih se lahko opeko dobi. Zahvaljujoč temu se vedno bolj srečujemo z zgradbami, ki nas vizualno osvojijo in so resnično videti revolucionarno v nizu majhnih arhitekturnih mojstrovin. Sodobne stavbe vse bolj spreminjajo funkcionalnost in učinkovitost, zaradi česar je opeka idealna izbira in dejstvo je, da je opeka idealna za naravno okolje. Opeka, ustvarjena z novim znanjem moderne tehnologije gradbenega materiala, izpolnjuje vse pogoje sodobne gradnje z zelo pomembnim estetskim trenutkom. Je gradnik, ki ponuja vrsto priložnosti za uporabo, ustvarjalnost in individualnost potreb sodobnega življenja. 

Brick Award

Da bi pokazali, kako zanimiva in izvrstna je sodobna opečna arhitektura, je Wienerberger leta 2004 predstavil Brick Award za najboljše arhitekturne rešitve za opeke. Cilj je nagraditi arhitekta, ki na nov in še neviden način uporablja opeko, opečne fasadne plošče ali strešnike za obnovo ali novogradnjo objektov. Toda ni pomembna samo uporaba, pač pa sta ustvarjalnost in kakovost tista, ki največ štejeta. Končni cilj nagrade je spodbuditi gradnjo bolj trajnostnih in energetsko učinkovitih objektov, ki bodo zadostili potrebam sodobnih stanovanj in ustvarili temelje za prihodnost gradnje.

Leta 2020 bo Wienerberger to mednarodno nagrado predstavil že devetič. Projektne aplikacije prek spletnih orodij lahko predložijo arhitekti, kritiki in novinarji arhitekture. V letu 2018 je sodelovalo skoraj 600 projektov iz več kot 50 držav.

Nagrado Brick se sicer podeljuje vsaki dve leti, o zmagovalcu pa odloča strokovna žirija, sestavljena iz cenjenih arhitektov in nekdanjih zmagovalcev. Ker sodeluje vedno več arhitektov, izbira postaja vedno bolj zahtevna. Po prvih prijavah se za izbor nagrad izbere 50 del. Vsako tekmovanje vključuje več kategorij, v katere se lahko prijavijo kandidati in pomembno je, da je objekt zaključen pred začetkom tekmovanja.

Čeprav tekmovanje organizira Wienerberger, je Brick Award neodvisna nagrada, uporaba Wienerberger materialov pa ni merilo za sodelovanje na tekmovanju. Po zaključku se vsak udeleženec uvrsti v posebno monografijo "Brick Book". Brick Award je mednarodnega značaja, nagrade pa so doslej odšle v Belgijo, Tajsko, Španijo, Finsko, Vietnam, Brazilijo in celo na Hrvaško. Vsi nagrajeni objekti so vključevali stanovanjske in nestanovanjske gradbene objekte s široko paleto uporabljenih materialov, barv in oblik.

Z nagrado Brick Award, je denarna nagrada v višini 7.000 EUR podeljena dobitniku glavne nagrade (vključno z kategorijo zmagovalcev) in 5.000 EUR za vsakega od preostalih štirih zmagovalcev določene kategorije.

Nagrada oz. izbor vključuje pet kategorij:

  • Feeling at home
  • Living together
  • Working together
  • Sharing public spaces
  • Building outside the box

Zadnja kategorija je osredotočena na inovativne koncepte in načine uporabe opeke, z uporabo nove tehnologije gradnje, edinstvene opeke in posebnih okraskov v projektu. Keramični izdelki morajo imeti pomembno oz. glavno vlogo v projektu, ne glede na področje uporabe. Posebna pozornost je namenjena temu, kako projekt združuje funkcionalnost, trajnost in energetsko učinkovitost. Dodatno merilo je, da je projekt zaključen v letu 2016 (glede na zadnji izbor) ali pozneje, vsekakor pa pred izborom. 

Kako sodelovati? 

Prijave za nagrado Brick 2020 so se že zaključile. Arhitekti, mednarodni kritiki arhitekture in novinarji so lahko svoje projekte prijavili od 7. januarja do 9. aprila 2019. Na spletni strani bo objavljenih 50 nominiranih projektov, prav tako bodo nominiranci objavljeni preko Facebooka, Pinteresta in Twitterja od novembra 2019 dalje. Zmagovalci bodo razglašeni na slovesnosti ob podelitvi nagrade Brick konec maja 2020 na Dunaju.

Po zaključku prijavne faze 9. aprila 2019, bo žirija novinarjev in kritikov arhitekture zmanjšala število prijav v 50 projektov, nominiranih za nagrado Wienerberger Brick 2020 in bo objavljena v Brick Book '20, spomladi 2020. Po tem bo žirija arhitektov izbrala 5 zmagovalcev iz posameznih kategorij in dobitnika glavne nagrade.

V slučaju dodatnih vprašanj prosimo pokličite:

Veronika Schuster-Hofinger, Vodja projekta Brick Award

Marketinške komunikacije , Wienerberger – Opečni materiali, Evropa

T +43 1 601 92 - 10552 | veronika.schuster-hofinger@wienerberger.com

Architects working in their office

Prijava na novice

Naše novice prinašajo najpomembnejše informacije iz podjetja Wienerberger. Preprosto se prijavite in vse informacije boste prejemali direktno na vaš elektronski naslov.