construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i
construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i

Navodila za gradnjo z IZO Profi opeko

Zid, grajen z IZO Profi opeko akumulira toplino na način, da zadržuje visoko temperaturo, ki jo prejme od sonca ali katerega drugega vira toplote in jo vrača nazaj v prostor, ko jo ta potrebuje. Zaradi tega ostaja klima v prostoru uravnotežena skozi celo leto. 

Vrtanje

Pri vrtanju v Porotherm IZO Profi opeko, se uporablja rotacijsko vrtanje brez udarcev (brez kladiva). Poleg tega je potrebno uporabiti dobro nabrušene svedre iz trde kovine. Več reber opeke kot se izvrta, bolje se bodo razporedile sile znotraj matrice opeke, skladno z ustrezno izbrano dolžino konice.

Montaža oken

Vgradnja oken pri Porotherm IZO Profi opeki se opravlja s pomočjo samoreznih vijakov za okenske okvirje, tim. "turbo vijaki". Potrebno je paziti na ustrezno dolžino vijakov zaradi varnosti pričvrstitve oken. Zahtevana dolžina vijaka se izračuna glede na debelino okenskega okvirja na katero se doda še 190 mm.

Previs pri Porotherm IZO Profi 50, 44 in 38 

Prehod preko neobdelanega roba (nosilna opeka za zunanje zidanje zložene poleg roba temeljne plošče) je omejen na običajnih 12 cm. Obstoječi elementi na robu plošče, na primer zunanji izolacijski elementi, se ne upoštevajo. Vse je potrebno statično preučiti.

Tehnika pričvrščevanja

Pri manjših aplikacijah, kot na primer montaža robnih letvic, držala za brisače, kanali za kable in svetila, je dovolj sidranje samo v prvem rebru opeke (zunanja stena) s pomočjo ustreznega plastičnega vložka (primer Fischer univerzalni zidni vložek UX ali Fischer razcepni zidni vložek SX).

Pri srednjih aplikacijah, na primer montaža oziroma vgradnja lahkih zidnih omar ali lažjih fasadnih oblog, se praviloma uporabljajo plastični vložki za okvirje ustrezne dolžine (primer Fischer univerzalni zidni vložek za okvirje FUR), ki omogočajo sidranje skozi par zunanjih in notranjih reber opeke.

Pri večjih aplikacijah, kot so na primer montaža tend, nadstreškov, stranišča ali večje in težje zidne omare za obešanje, se uporabljajo "injekcijska/kemična" sidra ustrezne dolžine (sidrana kovinska palica + mrežna sidrana lupina + kemična malta) za varnostno sidranje skozi več reber opeke. Glede na vrsto in zahtevnost aplikacije morajo potrebne sidrane spoje za nosilne konstrukcije projektirati in dimenzionirati inženirji gradbeništva.

.

Izvedba prve vrste opeke na temeljni plošči pri Porotherm IZO Profi 50, 44 in 38

Za izvedbo priključka pri armiranobetonskem zidu (prva vrsta oziroma prvi dve vrsti na plošči kleti ali temeljne plošče) se praviloma uporablja opeka manjše debeline, da se lahko lažje izvede vertikalna izolacija objekta kot tudi izolacija temelja v področju brizganja vode. Pri Porotherm 50 IZO Profi opeke pri prvi vrsti se lahko uporabi Porotherm 44 IZO Profi ali Porotherm 38 IZO Profi opeka.

Pri prvi vrsti z Porotherm 44 IZO Profi opeke se lahko uporabi za temelj Porotherm 38 IZO Profi ali Porotherm 32 IZO Profi opeka. Za izdelavo prve vrste pri opeki Porotherm 38 IZO Profi pa se uporabi Porotherm 32 IZO Profi.

Podporna struktura stropa

Porotherm 50, 44 ter 38 IZO Profi

Zahtevana globina podporne strukture stropa na zidu mora biti najmanj 20 cm. Pri opečnemu stropi se sami nosilni polagajo na najmanj 20 cm. Da bi dosegli edinstveno podlago za omete, se zunanja opeka zlaga iz zunanje strani stropne mreže. Med stropno mrežo in zunanjo opeko pa se postavlja ustrezna izolacija.

Porotherm 32 IZO Profi in 25-38 IZO Profi

Zaradi statičnih razlogov in zahtev s pogleda zvočne izolacije pri gradnji objekta s Porotherm IZO Profi, se vodi stropna mreža čim bližje zunanjem robu opečne matrice. Če se uporablja element obloge roba stropa oziroma izolacijski element mreže, potem je maksimalna debelina tega elementa omejena na 5 cm pri Porotherm 32 IZO Profi ter na 3 cm pri Porotherm 25-38 IZO Profi opeke. 

Pozor!

Pri uporabi stropa sestavljenega iz elementov z dodajanjem betona, ki se naliva na licu mesta, je globina podpore na pol zaključenega dela na zidu praviloma samo nekaj centimetrov. Zahtevana globina podpore zaključenega stropa pa se dosega s čvrstim vezanjem pol-zaključenega dela z dodano stropno mrežo. Potrebno je dati pozornost na ustrezne stropne podpore (robne obloge).

Izvedba vogalov

Porotherm 50 IZO Profi

Detalj izvedbe vogalov za zid Porotherm 50 IZO Profi s pomočjo Porotherm 20-40 IZO Profi.

Porotherm 44 IZO Profi

Detalj izvedbe vogalov za zid Porotherm 44 IZO Profi s pomočjo Porotherm 10 Profi.

Porotherm 32 IZO Profi

Detalj izvedbe vogalov za zid Porotherm 32 IZO Profi s pomočjo Porotherm Profi 32 Dryfix vogalnika.

Porotherm 38 IZO Profi

Izvedba vogalov se dela s spajanjem celih opek; formatne opeke ali spojni elementi pri temu niso potrebni.

Porotherm 25-38 IZO Profi

Izvedba vogalov se dela s spajanjem celih opek; formatne opeke ali spojni elementi pri temu niso potrebni.

Zunanji omet

Priporočena sestava

  1. Pri ročni obdelavi - Baumit Grundputz Leicht (lahki temeljni omet).
  2. Baumit ThermoPutz se obdeluje samo ročno.
  3. Pri zaključnem premazu z Baumit EdelPutz se lahko izognemo nanosu vmesnega sloja z Baumit PutzSpachtel ali Baumit lepilne malte. 
  4. Priporočila za omet se nanašajo tako na gradnjo s Porotherm Dryfix.extra lepilom za brušeno opeko ali s Porotherm tankoslojno malto.

Zatražite izračun potrebnog materijala

Izračunajte sav potreban materijal za Vaš objekat sa par klikova

 
àüp

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše voditelje prodajnih područja.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjem kupcu, kao i izvođačima, arhitektima, te poslovnim partnerima osnivali smo tehničku službu.

Pretplata na Newsletter

Naš newsletter donosi najvažnije novosti i akcije iz Wienerberger svijeta. Jednostavno se registrirajte kako bi dobivali informacije na Vaš e-mail.

Saznajte više

Povezani artikli