Brick Award 2020
Brick Award 2020

Arhitekturni simpozij

Na panelni razpravi so sodelujoči komentirali projekte Brick Award 22 in razpravljali o tem, kako lahko arhitekti pomembno prispevajo k okolju gredbeništva.

Podnebne spremembe, omejeni naravni viri in regulativni okviri za ekološko kulturo gradnje, ki vključuje energetsko učinkovitost, trajnost in ohranjanje, so le nekateri od pogojev, ki zahtevajo drugačne arhitekturne pristope. Opeka je eden najstarejših in najtrajnejših gradbenih materialov v človeški zgodovini z neštetimi možnostmi in odličnimi lastnostmi energetske učinkovitosti in je kot taka pomemben element v sodobni arhitekturi. In kako lahko arhitekti s svojim načrtovanjem in izbiro določenih gradbenih materialov, kot je opeka, naredijo korak naprej in vplivajo na družbo?

Brick Award vsaki dve leti nagradi projekte z vsega sveta, ki navdušujejo z inovativnim oblikovnim in arhitekturnim konceptom, spretno in inovativno uporabo opeke ter visoko kakovostjo v smislu estetike, oblike in dizajna projekta. Letošnja podelitev nagrad Brick Award bo potekala 9. junija, udeleženci pa bodo predstavili svoje projekte za Brick Award 22 in razpravljali o tem, kako lahko arhitekti pomembno prispevajo k varovanju okolja. Leto 2022 je posebno leto za nagrado Brick Award, saj bo Wienerberger to nagrado podelil že desetič. Jubilejna, deseta nagrada, ima največje število prijav v svoji zgodovini, kar vsekakor kaže na velikost in prepoznavnost te mednarodne nagrade za arhitekturo.

Letos so bili nagrajeni številni projekti, ki ponujajo odgovore na izzive podnebnih sprememb in rabe omejenih naravnih virov. Velik pomen je bil pripisan dejstvu, da projekti izpolnjujejo naraščajoče zahteve in zakonske okvire za ekološko gradbeno kulturo, energetsko učinkovitost, trajnost in ohranjanje zgodovinskih spomenikov.

© Daniel Hinterramskogler

Poglej panelno razpravo

Tema razprave: Arhitektura – povezovanje narave in kulture

Udeleženci razprave:

  • Kathrin Dörfler, arhitekt, raziskovalec in pedagog računalniško podprtega načrtovanja in robotske proizvodnje,
  • Lina Ghotmeh, profesor na Yale School of Architecture in na Univerzi u Torontu,
  • Wilfried Kuehn, arhitekturni biro Kuehn Malvezzi,
  • Lyndon Neri & Rossana Hu, ustanovni partnerji oblikovalsko-raziskovalnega biroja Neri&Hu.

POGLEJ POSNETEK

Da bi navdihnili in motivirali arhitekte za raziskovanje novih možnosti pri pristopu k gradnji z glinenimi materiali se nagrada Brick Award podeljuje projektom, ki pustijo močan in trajen vtis v arhitekturi ter je tudi priznanje posebej uspešnim primerom moderne opečne arhitekture. Za nagrado Brick Award 22 se je prijavilo rekordno število, 789 projektov iz 53 držav, nagrada pa bo podeljena v naslednjih petih kategorijah: Feeling at home, Living together, Sharing public spaces, Working together in Building outside the box, znotraj katerih bo izbran zmagovalec kategorije, prav tako pa bo izbran glavni nagrajenec. Najboljši projekti so objavljeni v knjigi Brick, ki jo lahko naročite na wienerberger.si.

Žirijo za izbor projektov sestavlja pet mednarodno priznanih arhitektov, ki bodo delili kritike s svojih področij, med njimi pa je že drugič zapored tudi slovenska arhitektka Tina Gregorič. Na uradni spletni strani Brick Award je objavljenih 50 impresivnih projektov, med njimi tudi nominirani projekt iz Slovenije.

»Razvoj v zadnjih letih se nadaljuje, poudarek ostaja na gradnji, ki varčuje z viri. To velja tako za zelo inovativne strukture kot za tiste, ki so zgrajene na tradicionalen način z lokalnimi materiali in obrtnimi tehnikami. Ponovna uporaba je prav tako prisotna kot domiselna uporaba opeke. Ta skoraj igriv pristop vodi do jedrnatih, nepozabnih dizajnov. Ponderiranje znotraj različnih kategorij je skoraj uravnoteženo, kar kaže, da je opeka prisotna na vseh tipoloških območjih stavb.« pojasnjuje Heimo Scheuch, predsednik uprave Wienerberger AG.

Elephant World. Brick Award 22 Category "Building outside the box". Bangkok Project Studio. Outside view

Poglejte vse nominirane projekte

Izmed 789 prijav je izbanih le 50 najbolj zanimivih.

Više o Brick Award nagradi: