Koncept e4 kuće
e4 house Kamnik in Slovenia

Koncept e4 hiše

Izhodišče za zasnovo e4 hiše je celovit pristop. To pomeni, da je končna oblika hiše rezultat interdisciplinarnega usklajevanja med arhitekturo, gradbenimi tehnologijami in izborom materialov, energetiko, biologijo gradnje ter ob upoštevanju naravnih danosti in zakonitosti.

e4 icons

Emocije

V moderni družbi ljudje večino časa preživimo v zaprtih prostorih bodisi doma, na delovnem mestu ali ali pa tako preživljamo prosti čas. V današnjem času, ko je moderna tehnologija povsod okrog nas, lahko delamo, kar želimo in kadar to želimo, pojavlja pa se vprašanje, kako to vpliva na naše splošno počutje. e4 hiša ni navadna hiša. Je prilagojena potrebam ljudi, njen cilj pa je promovirati bivanje v zdravih in udobnih domovih. 

 

Talno ogrevanje je nizkotemperaturni sistem za ogrevanje, ki se idealno kombinira s toplotno črpalko in optimalno razporedi toploto po prostoru, tla pa so ravno prav topla. Brez grelnih teles lahko prostore lažje uredite, toplota se čuti, alergičnim osebam pa je to pisano na kožo, saj se prah manj raznaša.

Hiša je zasnovana tako, da nudi maksimalni občutek ugodja, tako v zimskih mesecih kot tudi v času največje vročine. Temperaturne razlike med sobami v hiši, ne glede na dele dneva, so zmanjšane na najmanjšo možno stopnjo, s čimer se doseže maksimalno udobje. Vzdrževanje prijetne temperature znotraj hiše poleg udobja prinaša tudi nižje tveganje za obolevanje od sezonskih bolezni (gripa, viroze). Občutek prijetne temperature (minimum, maksimum) ni enak pri vseh ljudeh, zato je hiša tudi s tega vidika zelo prilagodljiva.

 

Dnevna svetloba je ključna za delovanje našega biološkega ritma. Ima pozitiven vpliv na naše zdravje in dobro počutje. Danes preživimo ljudje 90 % časa v zaprtih prostorih, zato je pomembno, da nam dom nudi zdravo bivanje tudi z vidika kvalitetne naravne osvetlitve.

Naravna osvetlitev e4 hiše je bila analizirana z uporabo količnika dnevne svetlobe (KDS), kot kazalnika svetlobnih vrednosti. Analize osvetlitve so narejene s programom VELUX Daylight Visualiser.

 
e4 icons

Energija

Za zagotovitev prijetnega ozračja v hiši skozi celotno leto je potrebna energija. Zaradi tega je izbira stopnje energetske učinkovitosti objekta in energetske učinkovitosti energenta zelo pomembna, prav tako pa je odvisna od več dejavnikov: od podnebja (klime), kjer se hiša nahaja, do cene energenta in njegove ustaljenosti na trgu. Sam projekt, orientacija v prostoru e4 hiše in vgrajeni izdelki so optimizirani z namenom doseganja čim manjše porabe energije. Energija, ki pa se kljub temu porabi, pa se zagotovi iz obnovljivih virov. Stene, narejene iz termo izolacijske opeke, naravna akumulacija toplote sončne svetlobe, preprečevanje toplotnega mostu in pametna orientacija objekta v prostoru zmanjšajo količino potrebne energije na minimum.

Sam projekt, orientacija v prostoru e4 hiše in vgrajeni izdelki so optimizirani z nameno doseganja čim manjše porabe energije. Energija,  ki pa se kljub temu porabi, pa se zagotovi iz obnovljivih virov. Stene, narejene iz termo izolacijske opeke, naravna akumulacija toplote sončne svetlobe, preprečevanje toplotnega mostu in pametna oritentacija objekta v prostoru zmanjšujejo količino potrebne energije na minimum. 

E4 HIŠA JE ZASNOVANA Z NASLEDNJIMI CILJI:  

  •  Znižanje potreb po energiji (gretje-hlajenje)
  • Uporaba energije iz obnovljivih virov
  • Uporaba  energije iz okolice in njena akumulacija

Uporaba energije je odvisna tudi od navad (potreb) potrošnikov. Dva različna lastnika imata lahko bistveno različne energetske potrebe. Naš koncept upošteva tudi možne prihodnje lastnike hiše in možnosti prilagajanja potrebam novega lastnika.

e4 icons

Ekologija

TOPLOTA IZ NARAVE: 100% UČINKOVITA. IN DO 80% BREZPLAČNA.

Vedno bolj očitne so rastoče cene energentov in povečanje onesnaževanja okolja. Čas je, da se zamislimo nad nastalo situacijo in soočimo z novimi oblikami oskrbe z energijo. Obnovljivi viri energije so energija prihodnosti, toplotne črpalke pa predstavljajo izredno alternativo za učinkovito uporabo teh brezplčanih virov energije.  

Zaprt življenjski krog

Recikliranje glinene opeke je okološko sprejemljiv način odlaganja. le-te. Reciklirani opečni agregat se lahko uporabi pri nadaljnji proizvodnji opeke in naprimer novih mešanic betona. Uporaba recikliranega materiala, ki nastane pri rušenju zidanih zgradb, kot agregata, ima lahko pozitiven učinek iz ekološkega in ekonomskega vidika. Ogranjanje naravnega materiala je ključno za okološko odgovorno in trajnostno gradnjo, ki bi bila obenem tudi finančno sprejemljiva. Ekološko odgovoren in trajnosten način gradnje vključuje tudi doseganje popolnoma zaprtega cikla uporabe materia. 

e4 icons

Ekonomija

Pri projekturanju e4 hiše se je poleg izpopolnjevanja visokih standardov gradnje glede energetske učinkovitosti mislilo tudi na to, da mora biti sama gradnja stroškovno sprejemljiva oziroma dosegljiva.  

Koncept Wienerberger e4 hiše je idealno ravnovesje med vloženim in prejetim z več različnih zornih kotov, kot so naprimer uporaba znanja ter tehnologije materiala in inovativnih rešitev.  

Tako smo ustvarili pravilno ranovesje med resničnimi potrebami in skupnimi stroški ter v največji možni meri zmanjšali tveganje pred nepredvidenimi stroški, ki bi se lahko pojavili v poznejših fazah projekta in pri samem vzdrževanju.

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Potrebujete izračun gradbenega materiala?

S samo nekaj klili do hitrega in preprostega izračuna materiala.

Naš servis in kontakti

Prodajna področja

Za vse informacije v zvezi s prodajo in cenami  Wienerberger proizvodov, kontaktirajte vodje prodajnih področij.

Tehnična podpora

S ciljem optimalne tehnične podopore končnim strankam, izvajalcem, arhitektom in poslovnim partnerjem, smo oblikovali tehnično službo na terenu. 

Prijava na Newsletter

Naš newsletter vsebuje novosti in akcije Wienerberger ponudbe. Registrirajte se in prijavite v naš sistem ter prejmite vse aktualne informacije in novosti v trenutku. 

Izvedite več

IZO Profi opeka polnjena s kameno volno za družinske hiše

Najboljša toplotna zaščita s Porotherm IZO Profi brušeno opeko polnjeno s kameno volno. 

Porotherm IZO Profi opeka za več nadstropne stanovanjske in poslovne zgradbe

Porotherm IZO Profi za več uporabnega stanovanjskega prostora.

Koristni nasveti za gradnjo z IZO Profi opeko

Informirajte se s pomembnimi priporočili za gradnjo z IZO Profi opeko. 

Navodila za gradnjo z IZO Profi opeko

Seznanite se kako pravilno graditi z IZO Profi opeko.