Referenčni objekt
Hiša Žalec - Referenčni objekt Bobrovec strešnika

Streha

Trajno, varno in kakovostno streho, ki bo zadovoljila estetske želje vseh uporabnikov, vam zagotavljajo sistemske rešitve Tondach.

1. Kako je mogoče podaljšati življenjsko dobo strehe?

Z vgradnjo originalne sistemske opreme, ki je sestavljena iz elementov za zračenje strehe ter elementov za zaščito pred snegom in izdelavo sekundarne kritine kot dodatne zaščite pred vdorom vode v prostore vašega doma.

2. Zakaj je treba pri izdelavi strehe uporabiti sistemske rešitve?

Za kar največjo možno zaščito doma se priporoča uporaba originalne sistemske opreme Tondach, saj ta skupaj s strešniki Tondach tvori sistem optimalnih rešitev za strehe v vseh podnebjih.

3. Kaj vse obsega sistemska rešitev za kvalitetno izvedbo strehe? 

Sistemske rešitve Tondach so sestavljene iz rešitev za prezračevanje strehe, zaščito pred snegom, izvedbo strešnih prebojev, zaščito strešne konstrukcije pred zamakanjem, izdelavo sekundarne kritine, zaščito pred vetrom in sistem za hojo po strehi (zaradi naknadnega vzdrževanja strehe ali opreme na njej).

4. Zakaj uporabljati originalno opremo Tondach?

Originalna oprema Tondach je del rešitev za streho Tondach, ki je v celoti združljiva z vsemi strešniki Tondach. Z vgradnjo originalne opreme Tondach se znatno podaljša življenjska doba in poveča varnost same strehe, s tem pa tudi varnost stanovalcev objekta.

5. Katere izdelke je treba nujno uporabiti za zagotavljanje kakovostne izvedbe prezračevane strehe?

Da bi zagotovili ustrezno prezračevanje strehe, je treba nujno zagotoviti vstop zraka na kapu strehe. Zračni most se izvede s kontra letvami, ob kapu pa se zračni kanal zaščiti z vgradnjo mrežice in po potrebi tudi glavnika za zaščito pred vdorom ptic. Potrebno je zagotoviti tudi zadostno odzračevanje; izstop zraka poteka čez grebena in slemena ter posebne strešnike - zračnike, ki se montirajo v drugo vrsto pod slemenom. Prezračevanje je izjemo pomembno, ker preprečuje plesnenje lesenega ostrešja konstrukcije ter pospešuje sušenje strehe po obilnih padavinah in med topljenjem snega na strehi.

6. Koliko smiselna je uporaba malte pri postavljanju slemenjakov?

Vgradnja slemenjakov z uporabo malte je upravičena samo v primeru obnove objektov, ki predstavljajo kulturno dediščino in so v svoji prvotni obliki imeli takšno izvedbo. Priporoča se vgradnja slemenjakov na grebenski trak Tondach ter fiksiranje slemenjakov s sponko. Na ta način zagotovimo neoviran izhod zraka, ki suši ostrešje in samo streho. Na območjih z močnejšimi udari vetra je mogoče slemenjake dodatno pritrditi tudi z vgradnjo zvončastih vijakov.

7. Kako se izogniti pojavu kondenzacije na strešni konstrukciji?

Z izvedbo prezračevane strehe. S prezračevanjem strehe preprečujemo zadrževanje vlage na območju strešne konstrukcije, s čimer preprečujemo prezgodnje propadanje strešne konstrukcije zaradi glivic in plesni.

8. Kako dodatno zavarovati strešno kritino glede na pogosta neurja?

Najboljši način za dodatno zavarovanje strešne kritine pred posledicami neurja poleg uporabe standardnih vijakov za pritrditev strešnikov, je vgradnja vetrnih sponk. Vetrna sponka deluje kot vzmet:  zatakne se za leseno podkostrukcijo ter tako pritrdi strešnik, zaradi prilagodljive vezi pa med vetrom preprečuje njegovo pokanje.

9. Kako močno lahko kakovost strešne folije vpliva na nagib strešne kritine?

Zelo! Strešne folije kot takšne so tema zase. Poleg teže folije na m2, kar je najpogosteje uporabljen parameter za razlikovanje različnih folij, imajo strešne paroprepustne folije še veliko parametrov, ki jih je treba upoštevati. Na primer Sd vrednost: nižja je, bolj folija »diha« tj. bolj je paroprepustna. Folije na trgu se razlikujejo predvsem po sestavi in plasteh, iz katerih so sestavljene, z vsebnostjo apnenca v njeni sami sredici, lepljene ali varjene plasti itd. Pomembna je toplotna obstojnost, saj med sončnimi dnevi v podkonstrukciji strehe temperatura naraste tudi do 100 °C in nekatere folije razpadejo in izgubijo svojo funkcijo. Zelo pomemben je tudi način vgradnje. Če je folija nameščena brez lepljenja na šivih, to pomeni, da imamo pritrjeno osnovno sekundarno kritino. Odvisno od modela strešnikov se lahko z namestitvijo takšne folije minimalni naklon strehe zmanjša za 5°. 

Izračun gradbenega materiala

Izračun gradbenega materiala ni bil nikoli hitrejši!

Z nekaj kliki lahko izveste, koliko gradbenega materiala potrebujete za gradnjo svojega sanjskega doma.

10. Načrtujem obnovo strehe. Stara je dotrajana in na nekaterih mestih prepušča vodo. Načrtujem namestitev pločevinaste kritine, ker sem slišal, da je enako trajna in cenejša. Ali to drži?

Cena je odvisna od več parametrov (proizvajalec, barva, lokacija objekta, stroški vgradnje ...) in ne bi smela biti edini dejavnik pri sprejemanju odločitve o obnovi strehe. Na trgu obstaja veliko možnosti, različne kakovosti in različni cenovni razredi. Večina ljudi obnavlja streho enkrat na 30 let, tako da prekomerno varčevanje ni priporočljivo, saj lahko povzroči nepredvidene stroške. Vsekakor bi vam priporočili, da streho pokrijete z naravnim materialom, kot je žgana glina. Njeno trajnost dokazujejo primeri streh, ki izvirajo še iz Rimskega cesarstva. Opečni strešniki Tondach združuje najboljši tradicionalni material in sodobno tehnologijo proizvodnje. Zahvaljujoč velikim formatom strešnikov je pokrivanje strehe izjemno hitro, zahteva manj materiala za izdelavo pod konstrukcije, kar zniža ceno, 33-letna garancija proizvajalca pa zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Paleta barv je izjemno široka, zaradi česar se lahko takšna streha prilagodi vsakemu okolju in okusu kupca.

11. Lani je z moje strehe zdrsel sneg in mi poškodoval avto, čeprav imam postavljene snegobrane. Zakaj se je to zgodilo in kako lahko to preprečim?

Na vaši strehi je zelo verjetno postavljeno premalo snegobranov. Minimalno število snegobranov znaša 1 snegobran na 1 m2 površine strehe + po en snegobran na vsakem strešniku v drugi vrsti strešnikov od kapu (roba, kjer se nahaja žleb) strehe, tako da tvorijo linijo vzdolž kapu. Če gre za bolj strmo streho ali območje z več snežnimi padavinami, bo potrebno namestiti več snegobranov ( lahko tudi do 5 kosov m2),da bi preprečili  drsenje snega s strehe. Priporočamo vam, da se obrnete na izkušenega krovca, ki vam bo po potrebi namestil dodatne snegobrane.

12. Na mojem vikendu je veter s strehe odpihnil nekaj strešnikov. Kako naj strešnike pritrdim, da se to ne bo ponovilo?

Strešnike boste najboljše pritrdili z vetrnimi sponkami. Delujejo kot vzmet (podobno kot amortizerji v avtomobilu) in pridušijo vibriranje strehe zaradi vetra. Sponke je mogoče vgraditi tudi naknadno, sama vgradnja pa ne zahteva posebnega orodja ali znanja. Nezadostno pritrjeni strešniki, ki jih odnese veter, lahko poleg materialne škode povzročijo tudi tveganje za mimoidoče v neposredni bližini strehe. Z vgradnjo vetrnih sponk in dodatno pritrditvijo strešnikov z vijaki na območju slemena, grebena in roba strehe ste lahko prepričani, da bo vaša streha prenesla močne udare vetra.

13. Trenutno prenavljam hišo. Njen slog je trenutno podeželski (gospodarski), jaz pa bi ga rad spremenil v sodobnejšega. Na strehi so stari strešniki Zarezni bobrovec, ki bi jih rad zamenjal. Letve so v dobrem stanju in ne bi rad nameščal novih. Vgradili bi le nove strešnike sodobnejšega videza. Katere strešnike lahko vgradim na obstoječe letve?

Popolni strešniki za vaš primer so Tondach Planoton 18 (Plan 18). Ti ravni strešniki minimalističnega videza so razviti iz Zareznega bobrovca, zato je letvanje strehe podobno kot pri Zareznem bobrovcu. Paleta barv je sodobna, tako da boste lahko s kombiniranjem teh strešnikov v črni ali sivi barvi s podobno barvo fasade znatno osvežili videz svojega objekta brez spreminjanja lesene pod konstrukcije.

14. Kupil sem mansardni apartma na morju. Ker ga nameravam preurediti, me zanima, kako lahko prihranim pri stroških hlajenja v vročih poletnih mesecih.

Ko govorimo o strehi, je pri mansardnih stanovanjskih enotah izjemno pomembno dvoje: izolacija in prezračevanje strehe. Natančno morate ugotoviti, v kakšnem stanju je toplotna izolacija strehe (ali je sploh vgrajena, in izolacijo po potrebi zamenjati. Za potrebno debelino sloja izolacije vam priporočamo, da se obrnete na, ki vam bo izdelal točen izračun za vaš objekt. Pomembno je tudi prezračevanje strehe. V vročih poletnih mesecih lahko temperatura pod streho doseže tudi 100 °C. Če je omogočen prehod zraka pod samo streho, se ta temperatura znatno zmanjša, kar poleg večjega udobja tudi znatno podaljša življenjsko dobo vgrajene paroprepustne strešne folije.

15. Na strehi moje hiše je začel del strešnikov pokati, njihove delce pa zdaj najdem tudi v žlebovih. Strešniki so na hiši, odkar sem jo kupil, zato bi jih moral zamenjati. Katero streho bi mi vi priporočili glede na nizke temperature?

Priporočamo vam prav glinene strešnike, točneje Tondach. Vsi strešniki Tondach so namreč preizkušeni na 200 ciklusih zamrzovanja in odmrzovanja (50 ciklusov več od zahtev evropskih standardov). Ker so žgani na temperaturi, višji od 1000 °C, se vsi strešniki ponašajo z izrazito nizkim vpijanjem vode, zaradi česar so odporni proti zelo nizkim temperaturam. Proizvajalec daje 33-letno garancijo na življenjsko dobo svojega izdelka, tako da stroškov ne boste krili vi, temveč proizvajalec, če pride do poškodb strehe med trajanjem garancije. Vi morate le shraniti račun in garancijski list strešnikov (enako kot pri potrošniški elektroniki).

16. Na svojo hišo bi rad namestil strešnike Tondach Traditon 9 (Jupiter) v črni barvi.  Bojim se, da bo sloj barve na strešnikih čez čas zbledel in bo streha videti pusto. Imate kakšne izkušnje z bledenjem barve?

Glede tega se vam ni treba bati. Opečni barvni strešniki nastanejo s procesom t. i. engobiranja. Na strešnike se pred žganjem nanese tanek sloj gline s posebno mešanico kovinskih oksidov, ki se med žganjem na temperaturi, ki presega 1000 °C, poveže s površino strešnikov. Tako dobimo izjemno odporno površino in barvo, ki ohrani obstojnost do izteka življenjske dobe. Nobena barva se ne nanaša naknadno, barva površine pa je pridobljena povsem naravno, prav tako iz žgane gline, in sčasoma ne zbledi.

17. Naročil sem strešnike Tondach Bobrovec s kompletno opremo, ki so mi jo v trgovini priporočili, vendar nisem prepričan, da bo moj mojster znal vgraditi vse te komponente. Imate kakšna navodila za vgradnjo, ki bi mu jih lahko dal?

Seveda, najdete jih na strani www.wienerberger.si pod »Prenosi«. Da pa boste 100-% prepričani, vam priporočamo, da se obrnete na Wienerberger tehnično podporo prek strani office.si@wienerberger.com in se dogovorite za termin, ko bo na vaš objekt prišel strokovnjak in mojstrom pokazal, kako pravilno vgraditi vso strešno opremo, s katero se do zdaj še niso srečali.

18. Kako pomembno je vgraditi drago strešno folijo? Je sploh potrebna?

To je odvisno od vas. Kako zelo vam je pomembno vse, kar se nahaja pod to streho? Paroprepustna strešna folija je dodatna zaščita pred vdorom vode. Do vdora vode skozi streho lahko pride zaradi različnih razlogov, npr. ekstremnega vetra, ki vam je odpihnil par strešnikov s strehe, velike količine snega, ki se topi na strehi, poškodovanja strešnikov zaradi močne toče ali ekstremnega dežja, ki ga spremlja močan veter. Na voljo so številni cenovni razredi in bogata ponudba – od izjemno poceni do izrazito dragih folij. Glede na to, da zamenjava paroprepustne folije zahteva popolno odstranitev strehe in podkonstrukcije (kar je velik dodatni strošek), vam priporočamo, da se držite višjega cenovnega razreda. Folija iz tega razreda ima garancijo proizvajalca, je odpornejša proti visokim temperaturam, težje vnetljiva in enostavno trajnejša. Najboljše je, če upoštevate to, kar vam priporoča proizvajalec strehe, ki ste jo izbrali.

Prenesite brošure in kataloge

Prenosi

 Prenesite naše kataloge, brošure in tehnično dokumentacijo tukaj