Wienerberger production plant Beerse
Three familiar living houses in Kaunas

Fasada

Fasadna opeka Terca ponuja izredno kreativno svobodo pri oblikovanju fasade, saj ima vsaka posamezna opeka svoj doprinos. Minimalna odstopanja barve prispevajo k estetskim kontrastom iz vseh pogledov. Z ozirom na strukturo glinenega materiala in višino temperature žganja opeke se fasadna opeka Terca pojavlja v živahno rumenih, toplo rdečih, zemeljsko rjavih ali diskretno sivih odtenkih. Terca ustvarja igro svetlobe in sence ter daje občutek posebnosti vsake posamezne opeke. Eksperimentirajte s perspektivami in dovolite svetlobi, da deluje.

1. Zakaj izbrati Terca fasado?

Fasadna opeka služi najprej kot zaščitni sloj proti vremenskim vplivom in prispeva tudi k zaščiti pred poletno vročino. Odporna mora biti na vplive dežja, sunke vetra in mehanske poškodbe ter pripomore pri zvočni izolaciji celotne konstrukcije. Poleg tega je fasadna opeka deloma izpostavljena velikim temperaturnim razlikam.

Fasadni zid je potrebno zgraditi iz materiala z minimalnim vpijanjem vode, odpornim na zmrzovanje. Terca fasadna opeka je optimalna rešitev za takšne zahteve!Fasadna opeka služi najprej kot zaščitni sloj proti vremenskim vplivom in prispeva tudi k zaščiti pred poletno vročino. Odporna mora biti na vplive dežja, sunke vetra in mehanske poškodbe ter pripomore pri zvočni izolaciji celotne konstrukcije. Poleg tega je fasadna opeka deloma izpostavljena velikim temperaturnim razlikam.

Fasadni zid je potrebno zgraditi iz materiala z minimalnim vpijanjem vode, odpornim na zmrzovanje. Terca fasadna opeka je optimalna rešitev za takšne zahteve!

 

2. Kateri stili in formati so na voljo za izbor?

Edinstvenost tradicionalnih in sodobnih arhitekturnih storitev je pridobljena s kombinacijo formatov, barv in površin fasadne opeke Terca. Od polne ali perforirane opeke do slip opeke, od klasično elegantne in očarljivo rustikalne vse do modernih gladkih površin. Terca ponuja odgovor tudi na najstrožje zahteve arhitektov.

 

3. Kaj je Terca slip opeka?

Terca slip opeke so tanke fasadne glinene ploščice, ki nudijo neskončno ustvarjalnost  pri novogradnji ali prenovi. Zasnovane so tako za notranjo kot zunanjo uporabo in dajejo enak videz kot običajna fasadna opeka Terca. Enostavno in hitro ustvarjanje navdihujočih notranjosti in fasad z brezčasno kombinacijo dediščine in kreativnosti  omogoča širok izbor opeke Terca slip v različnih slogih, barvah in teksturah.

Terca slip opeka je 100% naravni izdelek, iz visoko kakovostne gline. Narejena je s pomočjo štirih naravnih elementov: ognja, vode, zraka in zemlje. Je dragocen, zdrav in varčen gradbeni material, ki ustreza vsem zahtevam sodobne trajnostne gradnje. Ponuja zanesljivo trajno zaščito pred vplivi okolja, kot so veter, mraz, vročina, vlaga, kemikalije in alge.

V primerjavi s fasadami z zaključnimi sloji iz različnih ometov, Terca slip opeke nudijo kvaliteten zaščitni sloj fasade brez potrebe po obnovi barve ali drugega vzdrževanja. Vrednost nepremičnine se ohrani, stroški vzdrževanja se zmanjšajo.

 

Izračun građevinskog materijala

Izračun gradbenega materiala ni bil še nikoli hitrejši!

Z nekaj kliki do potrebnih količin gradbenega materiala,  za gradnjo vašega sanjskega doma!

4. Kako izvesti Terca prezračevano fasado?

Dvoslojne zidove je načeloma mogoče izvesti z ali brez sloja zraka. Na splošno daje sloj zraka večjo mero gotovosti glede na prehod vlage skozi izolacijo, posebno pri uporabi fasadnega zidu kot zunanjega, ter pri uporabi izolacijskega materiala, občutljivega na vlago (steklena volna, kamena volna). Zaradi tega je potrebno dati prednost varianti izvedbe s slojem zraka oziroma z prezračevano fasado. Pri ventilirani fasadi se vlaga, ki z notranje strani pronica skozi zid, odvaja s kroženjem zraka za zidom iz fasadne opeke, medtem ko lahko padavinske vode brez škode vplivajo na notranji strani zidu iz fasadne opeke.

Pri izvedbi prezračevane fasade je potrebno izvesti zračni sloj minimalno 4 cm, z prezračevanimi odprtinami navzgor in navzdol. Pri tem je pomembno paziti, da pri zidanju malta ne pride v zračni prostor.

Prezračevanje je potrebno zagotoviti tudi pri odprtini na fasadnih zidovih. Tako je potrebno v območju oken dodatno razporediti odprtine za prezračevanje v delu parapeta in podboja. Odprtine za zrak morajo biti razporejene tako, da je zagotovljen nemoteni izhod prodrle padavinske vode. 

 

5. Terca slip opeka – rešitve za kontaktne fasade

Poleg prezračevanih fasad, je zelo pogosta arhitekturna rešitev na našem področju tudi kontaktna fasada. V tem primeru je toplotna izlolacija prekrita z lepilom, Terca slip opeka kot končni sloj pa spet omogoča neskončno kreativnost pri videzu fasade. Prednost tega sistema je odlična toplotna, zvočna in protipožarna izolacija. Za izolacijski material se priporoča kameno volno zaradi njenih toplotnih lastnosti, negorljivosti in paroprepustnosti. Poleg svobodne izbire oblikovanja posamezne fasade, Terca slip opeka dosega večjo mehansko odpornost sistema in zaščito pred morebitnimi dolgoročnimi poškodbami. Akumulirana toplota v takšnem konstrukcijskem sklopu prispeva k udobnem bivanju v notranjosti.

 

6. Kako vgraditi Terca fasadno opeko?

Terca fasadna opeka se načeloma zida v polno fugo, kar pomeni, da se zida v zidarskem vezu, enakem polovici opeke. Ta mera preklopa za opeko normalnega formata ne sme biti manjša od 4,5 cm.

Raster projektiranja

Da bi zagotovili optimalno povezovanje fasadnega zidu, se je potrebno držati meritvenega razmerja — modula. Rasterska mera navadno določa pojavno sliko zgradbe s fasadnimi zidovi iz klinker opeke.

Tlorisni modul 13 cm je osnovan na dolžini opeke 25 cm in širini spojne rege 1,0 cm. Za formate opek je vedno potrebno odbiti mero rege od mere modula. Tako ima opeka normalnega formata dolžino 25 cm in širino spojne rege 1,0 cm. Za formate opeke je vedno potrebno odbiti mero rege od mere modula. Tako ima opeka normalnega formata (NF) dolžino 25 cm (toleranca je upoštevana) s spojno rego 26 cm in širino opeke 12 cm s spojno rego 13 cm. Višina opeke znaša 6,5 cm s spojno rego 7,7 cm.

Modul (13 cm) je osnova za definiranje modula za projektiranje in osnova za gradbeno orientacijsko mero. Iz njega izhajajo, z odbijanjem ali dodajanjem mere za spojno rego 1,0 cm. Orientacijske mere za gradnjo:

·         začetna mera: n x 13 + 1

·         zunanja mera: n x 13 - 1

·         končna mera: n x 13

n … število dela polovice opeke

Običajne velikosti odprtin (vrat in oken) so usklajene z osnovnim modulom. Vendar točne mere ni mogoče obdržati. Zaradi tega se enakomernost dosega z zmanjšanjem ali povečanjem spojne rege.

Meritveno razmerje v vertikalnem preseku odgovarja plastni meri in znaša za opeko normalnega formata (NF) 7,7 cm.

·         Naležna rega: 1,2 cm

·         Višina opeke: 6,5 cm

·         Slojna mera: 7,7 cm

 

Izračun potrebnega materiala

Naročite izračun gradbenega materiala

Pomagamo pri izračunu potrebenga gradbenega materiala za vaš objekt. Za zid, streho ali fasado, s samo nekaj kliki do hitrega in preprostega izračuna materiala.

7. Kako rešiti dilatacijske fuge?

Zaradi različnih deformacij zunanjih in notranjih zidov iz opeke je potrebno v fasadi razporediti horizontalne in vertikalne dilatacijske fuge.

Priporočeno je, da horizontalni razmak dilatacijskih fug znaša največ 10 mm, vertikalno po višini največ 2 nadstropji. Tako je potrebno pri visoko izolativnih podlagah, zelo osvetljenih temnih površinah in pri izpostavljenosti dežju izbrati majhne razmake med fugami.

Skozi dilatacijske fuge je potrebno razčlenjene gradbene dele sidrati in armirati, s čimer omogočimo gibanje brez trenja. To pomeni, da morajo biti deli zidov, ki se dvigajo iz temelja, z dilatacijskimi fugami ločeni od delov zidu, ki visijo nad konzolami.

Dilatacijske fuge je potrebno s primernim trajnoelastičnim materialom trajno in neprepustno zapreti. Širina fuge mora, odvisno od izbranega tesnilnega materiala, vključevati spremembe dolžine zaradi temperaturnega raztezanja.

Poleg horizontalnih so v fasadnem zidu potrebne tudi vertikalne dilatacije. Male fasadne površine, posebno na družinskih hišah se večinoma dilatirajo na glavnih kotih zgradbe. Tam nastane zaradi pritiska in strižnega premikanja največja statična obremenitev na fasadnem zidu. Daljše fasadne površine se delijo na polja največ 10 m.

 

8. Kako izvesti spoj nosilnega zidu in Terca fasadne opeke?

Spoj nosilnega zidu in Terca fasade se zagotavlja z vgradnjo nerjavečih sider v določenem rasteru. Potrebna količina sider je 5 kom/m², na večjih višinah pa 7 kom/m². Pri odprtinah, dilatacijah in na robnih poljih je potrebno dodatno sidranje na vsakih 25 cm (4 kom/m¹).

  

Za prevzemanje vertikalne obremenitve s strani fasadne opeke in prenašanje le-teh na notranji nosilni sloj se uporabljajo kovinske konzole.

V naslednjih primerih je potrebno ojačati fasadni zid:

·         pri debelini zidu 120 mm, naslonjenem po polni širini na betonski temelj ali ploščo — po višini minimalno vsakih 6 m

·         naslonjenem minimalno 2/3 širine pri debelini zidu 120 mm na vsakem nadstropju

·         nad (za podboje) preširokih odprtinah

·         če zaradi gradbene fizike fasadni zid ni postavljen na temelj ali na konzolno ploščo.