Brick Award 2020
Brick Award 2020

Brick Award 22 dosegel rekordno število arhitekturnih rešitev

Wienerberger Brick Award je letos obeležil že deseto leto svoje izvedbe in v njegov izbor se je letos prijavilo rekordno število projektov, kar 789 iz 53-ih držav. Vse to dokazuje zagotovo velik mednarodni renome projekta v svetu arhitekturnih priznanj za najbolj odlična tovrstna dela. Izbor najboljših del je potekal v petih kategorijah tekom poletja, kjer je petčlanska strokovna komisija nad izbranimi deli bila več kot navdušena. Vsaki dve leti se namreč na natečaj prijavijo arhitekti, ki skušajo z edinstvenimi, unikatnimi in drznimi arhitekturnimi rešitvami prepričati strokovno komisijo ter osvojiti laskavi naziv  - zmagovalec Brick Award.

Brick Award 22 se podeljuje arhitekturnim delom, ki očarajo z inovativno uporabo opeko za gradnjo ter osredotočenostjo na uporabnost in iznajdljivost ob uporabi prostora. Tokrat je v prijavljenih delih mogoče zaznati močan evropski fokus. Kar 34 od 50-ih izbranih projektov je bilo oddanih s strani evropskih arhitektov, 12 jih prihaja iz azijskih birojev, medtem ko so štiri nominacije iz Latinske Amerike. Zmagovalni projekti petih kategorij »Feeling at home« (Dom - Počutimo se kot doma), »Living together« (Skupno bivanje), »Sharing public spaces« (Javni prostori), »Working together« (Poslovni prostori) in »Building out of the box« (Rešitve izven okvirjev), kakor tudi posebna nagrada skupnega zmagovalnega projekta, bodo podeljene na svečanem dogodku Brick Award na Dunaju v juniju 2022.

Tudi letos je tako strokovna komisija ocenjevala prijavljena dela v petih kategorijah, podeljena pa bo tudi posebna nagrada za skupnega zmagovalca. Pet kategorij, po katerih se ocenjuje, so:  »Feeling at home« (Dom - Počutimo se kot doma), »Living together« (Skupno bivanje), »Sharing public spaces« (Javni prostori), »Working together« (Poslovni prostori) in »Building out of the box« (Rešitve izven okvirjev). Vsled temu bo, kot že omenjeno, na svečanem dogodku Brick Award na Dunaju v juniju 2022 podeljena tudi posebna nagrada skupnega zmagovalnega projekta. V kategoriji skupnega bivanja se je z arhitekturno rešitvijo dvojne opečne hiše med najboljša dela uvrstil tudi slovenski arhitekturni biro Arhitektura iz Ljubljane. 

»Kategorije Brick Award nenehno prilagajamo obstoječim trendom, ob upoštevanju dejstva, da se prav opeko vse bolj ohranja kot temeljno sestavino t. i. brezčasne gradnje. Z uporabo naravnih materialov, v obliki sodobnih instalacij, dobimo edinstvene arhitekturne rešitve, ki ustrezajo tudi okoljskim standardom,« pojasni Tomislav Franko, produktni vodja v podjetju Wienerberger za Jugovzhodno Evropo.

»Razvoj zadnjih let se nadaljuje z velikim poudarkom na gradnji z učinkovito rabo virov. Ta skrb je močno izražena tako znotraj inovativnih struktur, kakor tudi pri tradicionalnih gradbenih rešitvah z uporabo lokalnih materialov in obrtniških tehnik. Prisotna je ponovna uporaba materialov kot domišljijska uporaba opeke. Ta, skoraj igriv pristop, vodi do jasnih, nepozabnih rešitev in dizajnov. Ponderiranje po različnih kategorijah je skoraj uravnoteženo, kar kaže, da je opeka zastopana znotraj vseh gradbenih tipoloških področij,« pojasnjuje Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG

Strokoven pristop do izbora tistih najboljših del pa vsako leto prida strokovna komisija, ki je letos v sestavi petih, mednarodno priznanih arhitektov, med katerimi je tudi priznana arhitektka iz Slovenije:

Tina Gregorič, arhitektka in ustanovna partnerica Dekleva Gregorič architects iz Slovenije, Ingrid van dej Heijden, arhitektka in ustanovna partnerica Civic Arhitects iz Nizotemske, Jesper Gottlieb, arhitekt in ustanovni partner Gottfried Paludan Arhchitects na Danskem, Wilfried Kuehn, arhitekt in ustanovni partner Kuehn Malvezzi v Nemčiji ter Brigitte Shimm, arhitektka in ustanovna partnerica Shim-Sutcliffe Architects Toronto v Kanadi. Vsi izbrani projekti bodo predstavljeni in objavljeni v knjigi Brick22, ki izide poleti 2022.

Vseh 50 nominirancev v ožjem izboru pa si lahko pogledate tudi tukaj: www.brickaward.com ali https://www.wienerberger.si/arhitektura-in-reference/brick-award.html.

Elephant World. Brick Award 22 Category "Building outside the box". Bangkok Project Studio. Outside view

Oglejte si vse nominirane projekte

Izmed vseh 789 prijav je izbranih 50 najboljših in najbolj zanimivih.

Več o nagradi Brick