Brick Award 2020
Brick Award 2020

Brick Award 20: Zmagovalci

Nagrada Brick Award nudi arhitektom z vsega sveta odlično priložnost, da predstavijo svoje najnovejše kreativne projekte inovativne opečne arhitekture. Namen nagrade je navdihniti tako arhitekte kot investitorje, deliti koncepte oblikovanja in raziskati nove načine gradnje.

› Arhitekti z vsega sveta so  predstavili svoje inovativne koncepte gradnje z opeko. Prijavljenih je bilo 644 projektov iz 55 držav.

› Zmagovalci nagrade Brick Award 20, so žirijo navdušili s močnimi in kreativnimi arhitekturnimi koncepti za trajnostne in v prihodnost usmerjene rešitve gradenj in oblikovanje prostora.

› Podelitev nagrad  je potekala prvič na spletu.

Svečanost ob podelitvi nagrad

"Arhitektura ima pomembno povezovalno vlogo, saj oblikuje povezave med ljudmi in grajenim okoljem. Zlasti na urbanih območjih vidimo potrebo po inovativnih pristopih in ustvarjanju privlačnih bivalnih in delovnih okolij, «ugotavlja Heimo Scheuch, predsednik upravnega odbora Wienerberger. Arhitektura se mora nenehno nadgrajevati in dopolnjevati z delom in novimi oblikami, materiali in koncepti uporabe. Poleg estetskih prizadevanj obstajajo strogi tehnični predpisi in vedno strožje zahteve glede kakovosti. Vprašanja trajnosti, kot sta energetsko učinkovita gradnja in možnost recikliranja, so tako nujna in že danes samoumevna. Hkrati je cenovna dostopnost stanovanj bistveni vidik, ki ga je treba upoštevati.

Žirija

Žirijo za nagrado Brick Award 20 je sestavljalo pet mednarodno priznanih arhitektov: Helena Glantz, Urban Design (Švedska), Toni Gironès Saderra, Estudi d'Arquitectura Toni Gironès (Španija), Tina Gregorič, Dekleva Gregoric Architects (Slovenija), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A / S (Danska) in Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Združeno kraljestvo).

Dobitnik glavne nagrade in zmagovalec v kategoriji „Sharing public spaces“: Univerza v Šleziji, Fakulteta za radio in televizijo

Mjesto:                    Katowice, Poland

Arhitekti:                BAAS Arquitectura, Barcelona/Spain with Grupa 5 architekci, Warsaw/Poland and Małeccy biuro projektowe, Katowice/Poland

Autorska prava:    Adrià Goula

Letos je bil en projekt nagrajen z veliko nagrado. Šla je na Univerzo v Šleziji, na Fakulteto za radio in televizijo BAAS arquitectura Španija, Skupini 5 arhitektov, Poljska in Małeccy biuro projektowe Poljska. Projekt je tudi zmagovalec kategorije »Skupna raba javnih prostorov«. Radikalen, a subtilen pristop na videz povzdigne obstoječo zgodovinsko strukturo ulice Katovice, prežeto s šlezijsko zgodovino premoga. Temno zasenčena, odprta opečnata mreža v celoti zavije skromno obstoječo več družinsko hišo premogovnikov, v kateri je bila tudi proizvodnja žarnic, v abstraktno večjo zgradbo,. Impresivno uresničitev visoko konceptualnega predloga za javni natečaj z namenom ponovne uporabe in poudarjene kontekstualne občutljivosti so bila skupna prizadevanja treh evropskih arhitekturnih praks za poudarjanje edinstvenega vzdušja neposredne okolice.

Zmagovalec v kategoriji „Living together“: Prototip hiše na vasi

Mjesto:                    Kigali, Rwanda

Arhitekti:                Rafi Segal,MIT Rwanda Workshop Team/US, Rwanda Housing Authority/Rwanda

Autorska prava:    Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose

Zmagovalni projekt v kategoriji  »Živeti skupaj« je Prototype Village House Rafija Segala iz skupine MIT Rwanda Workshop Team (ZDA) pri Ruandski stanovanjski upravi (Ruanda). Ta trajnostna hiša je bila zasnovana kot prototip cenovno ugodnih stanovanj, katerih moderna in učinkovita arhitektura je bila prilagojena lokalnim potrebam Ruande. Prototyp Village House je torej raziskana stanovanjska tipologija. Stavbe je mogoče kombinirati v parih in jih na različne načine razporediti v različne urbane vzorce.

Zmagovalec v kategoriji „Feeling at home“: Iturbide Studio

Mjesto:                    Mexico City, Mexico

Arhitekti:                Taller Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo, Mexico City/Mexico

Autorska prava:    Rafael Gamo

Iturbide Studio, avtorjev Taller Mauricio Rocha in Gabriela Carillo (Mehika), je zmagovalec v kategoriji »Počutiti se kot doma«. Majhen in nežen prostor med zabavnimi stenami, s harmonično povezavo med dvema dvoriščema, ki se nahajata na koncih. Hiše v Barrio Niño Jesús v Mexico Cityju imajo običajno le eno ali dve nadstropji. V trinadstropnem studiu Iturbide se različni prostori kažejo zelo intenzivno in povezujejo ulico in pritličje z mestnim obzorjem, kjer raznolike in živahne strehe stavb soobstajajo s krošnjami dreves.

Dobitnik posebne nagrade v kategoriji „Feeling at home“: Can Jaime I n´Isabelle

Mjesto:                    Palma, Spain

Arhitekti:                TEd'A arquitectes, Palma/Spain

Autorska prava:    TEd’A arquitectes

V isti kategoriji je projekt Can Jaime i n´Isabelle proizvajalca TEd´A arquitectes v Španiji prejel posebno nagrado. Hiša na osamljeni lokaciji, kjer razmerje med različnimi prostori določajo sredozemsko podnebje in posledična tradicionalna arhitekturna artikulacija in nadzor z inteligentno uporabo štirih dvorišč. Uporaba opeke je še posebej cenjena zaradi gradnje kraja, ki bo z lastnimi sredstvi skozi razvoj v različnih letnih časih razvil prijetno mikroklimo, bivalno oazo.

Zmagovalec v kategoriji „Working together“: Mestnii arhiv u Delftu

Mjesto:                    Delft, The Netherlands

Arhitekti:                Office Winhov, Amsterdam/Netherlands & Gottlieb Paludan Architects, Copenhagen/Denmark

Autorska prava:    Stefan Müller

V kategoriji »Delati skupaj« je žirija za zmagovalca izbrala Mestni arhiv Delft na Nizozemskem, ki sta ga pripravila Office Winhov (Nizozemska) in Gottlieb Paludan Architects (Danska). Po oceni žirije je bil projekt konceptualno jasen in natančen. Odprto pritličje je zelo v skladu z vlogo Arhiva kot javne stavbe, mesta, kjer je mogoče prikazovati in dostopati do zgodovine mesta. Nasprotno pa zaprte fasade zgornjih nadstropij zapirajo shrambe arhiva.

Zmagovalec v kategoriji „Building outside the box“: Knjižnica Maya Somaiya

Mjesto:                    Kopargaon, India

Arhitekti:                Sameep Padora & Associates, Maharashtra/India

Autorska prava:    Edmund Sumner

Knjižnica Maya Somaiya podjetja Sameep Padora & Associates se nahaja v Indiji. Žirija je ta projekt nagradila kot zmagovalca v kategoriji »Gradnja zunaj okvirov«, saj je v tem inovativnem projektu prava ta nagrada. Projekt je na nekonvencionalen način uporabil opeke za oblikovanje strehe knjižnice kot plavajoče pokrajine in igrišča za šolo ter hkrati zajemal funkcije knjižnice. Z uporabo zgodovinskega navdiha iz starih opečnih obokov na različnih koncih sveta in oblikovanja z dovršeno računalniško programsko opremo je ta projekt izražen z napredno opečno strukturo.

Za več informacij in slik obiščite www.brickaward.com

Architects working in their office

Prijava na novice

Naše novice prinašajo najpomembnejše informacije iz podjetja Wienerberger. Preprosto se prijavite in prejemali jih boste direktno na vaš elektronski naslov.