Brick Book 24 - wienerberger
© Daniel Hinterramskogler

Kaj morate vedeti o Brick nagradi?

Wienerbergerjeva mednarodna nagrada

Wienerberger Brick Award

Wienerberger Brick Award je mednarodna nagrada, s katero se daje priznanje vrhunskim arhitekturnim projektom iz opeke.

Vsi vedo, da je opeka eden najstarejših in najbolj trpežnih gradbenih materialov v zgodovini človeštva, z neštetimi možnostmi in odličnimi lastnostmi energetske učinkovitosti. Na natečaju se ta gradbeni material postavlja v središče pozornosti, kar kaže na to, kako vznemirljiva, izjemna in moderna je lahko arhitektura. Poseben poudarek je na naravnem vključevanju v okolje, učinkoviti rabi energije, virov in prostora, značaju ter kakovosti samega objekta. 

Brick Book - Wienerberger
© Uwe Strasser

Postopek prijave

Prijave za Brick 24 so zaključene, prijavno obdobje za Brick Award 26 se prične decembra 2024

Spletna platforma za prijave za nagrado Brick 24 je bila odprta od 6. decembra 2022. Prijavno obdobje se je končalo 14. marca 2023. Prijavno obdobje za Brick Award 26 se bo pričelo decembra 2024. Prijava je brezplačna.

Udeležence naprošamo, da izpolnijo spletni obrazec, ki vsebuje osnovne podatke o projektu, kratko informativno besedilo z opisom projekta ter naložijo slike in načrte projekte. S prijavo se udeleženci strinjajo s prijavo in kasnejšimi objavami projekta.

Objekt iz opeke na hribu z bazenom - wienerberger
© Antonio Luis Martinez Cano

Merila ocenjevanja

Kako do zmagovalne nagrade?

Merila ocenjevanja vključujejo inovativni dizajn in koncept arhitekture, spretno in inovativno uporabo opeke kot tudi kakovostne arhitekture v smislu estetike, oblike in umestitve projekta. Posebna pozornost je namenjena trajnosti, podnebnim spremembam, energetski učinkovitosti in udobju bivanja - primernosti projekta glede na njegov namen, vrsto stavbe in kulturni kontekst.

Dobitniki nagrade Brick se proglašajo vsaki dve leti na podelitvi in se skupaj z 50 nominacijami predstavljajo v knjigi Brick Book. Zmagovalni projekti bodo nagrajeni z denarnimi nagradami, fotografije projekta pa se objavljajo po vsem svetu. Prvo nagrado Brick Award je leta 2004 dobil  Josef Pleskot iz Češke, s svojo prekrasno rešitvijo za pešpot v grajskem parku. V naslednjih letih so nagrade pripadle Madžarski, Nemčiji, Lihtenštajnu, Južni Afriki, Tajski, Španiji, Avstriji, Veliki Britaniji, Švici, Poljski in leta 2022: Kitajski!

Stopnice iz opeke - wienerberger
© Bart Gosselin

Kategorije nagrad

5 različnih kategorij

 • Feeling at home: družinske hiše, dvojčki in manjši stanovanjski projekti visoke arhitektonske kakovosti, ki zagotavljajo udoben, zdrav in trajnosten življenjski prostor.

 • Living together: inovativne stanovanjske rešitve, ki upoštevajo trende in izzive urbanizacije, kot so pomanjkanje prostora, socialni izzivi in novi življenjski koncepti.

 • Working together: udobne, estetske in funkcionalne poslovne stavbe, pisarne in industrijske stavbe.

 • Sharing public spaces: udobne, estetske in funkcionalne javne stavbe, namenjene izobraževanju, kulturi in zdravstvu, javna mesta in infrastrukturni projekti.

 • Building outside the box: inovativni koncepti in načini uporabe opeke, uporaba novih gradbenih tehnologij, posebnu projekti iz opeke, dizajnirani po naročilu.
Kategorije nagrad se lahko nekoliko spremenijo, odvisno od leta in razvoja trendov ter trenutnih tem.
Knjižnica zgrajena in dekorirana z opeko - wienerberger
© Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

Merila za podelitev nagrade

Kateri projekti lahko sodelujejo?

 • Pomemben del projekta mora biti sestavljen iz glinenih gradbenih materialov (glineni bloki, opečne obloge, tlakovci iz gline, strešniki iz gline, opečna fasadna opeka itd.)
 • Ena od normiranih kategorij nagrade se mora nanašati na projekt prijave
 • Projekt je bil končan leta 2020 ali kasneje
 • Projekt lahko vključuje novo zgrajene, obnovljene in predelane stavbe
 • Projekt lahko vključuje novo ali ponovno uporabljeno opeko
 • Posebna pozornost bo namenjena temu, kako projekt združuje funkcionalnost, trajnost, energetsko učinkovitost in udobnost bivanja
 • Uporaba izdelkov podjetja Wienerberger ni pomemben dejavnik za sodelovanje
Objekt zgrajen iz opeke obsijan s soncem - wienerberger
© TedA Arquitectes

Zmagovalne nagrade

Kaj čaka zmagovalca?

Poleg nagrade Brick Award bo dodeljena tudi denarna nagrada v višini 7.000 EUR za dobitnika glavne nagrade (vključujoč dobitnika kategorije) in 5.000 EUR za vsakega od preostalih štirih zmagovalcev iz določene kategorije.

Brick Book - Wienerberger

Knjiga Brick Book

Brick Book knjiga predstavlja opeko kot brezčasni gradbeni material v prihodnost usmerjene arhitekture. 

Wienerberger Brick Award
Wienerberger Brick Award

Povezani članki