Semmelrock Nordic Maritime ploče svijetlo siva prošarana
© Wienerberger d.o.o

1-2-3: Kamen na kamen

Spoznajte več kriterijev, ki so pomembni za izbiro načina gradnje. 

Vsaka izhodiščna točka Vašega vrta, terase ali druge površine je odlična podlaga za nastanek edinstvene zunanje površine. Iz tega razloga pri nakupu tlakovcev za urejanje okolice, priporočamo tudi, da sledite spodnjim korakom načrtovanja, saj Vam bodo olajšali izbiro primernega izdelka za Vašo površino. 

1. Kakšna je moja začetna situacija?

  • Kje se nahajajo meje moje parcele?
  • Kateri gradbeni zakoni so relevantni?
  • Kakšen je odstotek naklona za odvod vode?
  • Kakšni strukturni pogoji oziroma pogoji za zasnovo površin prevladujejo?
  • Podlaga: cevi, jaški ipd. 
  • Relief okolice: hribi ipd.
  • Ali so potrebna konstrukcijska dela? (konstrukcija podlage, temelja ipd.)

Zgoraj našteti kriteriji so neprecenljivi tako pri izbiri, kot pri polagajnju tlakovcev.

V glavnem ločimo med vezano in nevezano gradnjo.

Nevezana gradnja:

Nevezana gradnja je najpogostejša gradnja. Pri nevezani gradnji se razen podlage in fugirne mase ne uporablja drugih vezivnih sredstev. Nastane zelo nosilna konstrukcija, ki se popolnoma zlije z vsako površino. Vzdržljivost in elastičnost površine so pri tem načinu gradnje zelo visoke. Stroški proizvodnje, vzdrževanja in stroški nakdnadnih popravkov, so minimalni.

Vezana gradnja:

Pri vezani gradnji se uporablja vezivno sredstvo za pripravo podlage in materiala za fugiranje. Tlakovci in plošče se polagajo na cementno podlago. Nastala površina ni dovolj fleksibilna. V obzir je potrebno vzeti toplotno obremenitev in predvideti razteznost fug. Nastanek razpok zaradi vremenskih sprememb je neizbežen. O mešani gradnji govorimo, ko je podlaga nevezana, fugirni material pa vsebuje vezivna sredstva. Mešano gradnjo je priporočljivo uporabiti samo na površinah z majhnimi obremenitvami: pešpoti, kolesarske steze ipd.

Kakšnim mehanskim obremenitvam je izpostavljena površina?
Najprej je potrebno določiti za kaj je površina predvidena: pešce ali avtomobile? Vozne površine se delijo še na tiste za osebne avtomobile in za terenska vozila.

Kakšnim kemijskih obremenitvam je izpostavljena površina?
Ali pogosto pečete na žaru? Kakšna je količina odpadlega listja? Upoštevati je potrebno tudi drugo umazanijo. 

Pri izbiri ustreznega materiala obvezno priporočamo, da poiščete strokovne nasvete in pomoč. Najboljši strokovni nasvet lahko najdete pri naših trgovcih gradbenega materiala, vrtnih centrov in naših izvajalcih. Pri slednjih je mogoče grabeni material tudi kupiti.  

2. Kateri izdelek mi ustreza?

Pri izbiri izdelka, so lahko v pomoč naslednje informacije in nasveti:

Enostavno vzdrževanje / zaščita površine
Izdelki z oznako Semmelrock Protect se tovarniško impregnirajo. Osnovna zaščita ščiti izdelek pred umazanijo in postane manj občutljiva na vremenske vplive. Po osnovnem letnem čiščenju je priporočljiva naknadna, dodatna impregnacija.

Nasvet:
Na izdelkih z imitirano površino se umazanija manj opazi tudi brez osnovne zaščite. 

Oblikovanje:
Da bi Vaša okolica izgledala zares edinstveno, poglejte elemente Semmeltock Concept proizvodne serije. Vsi elementi iste proizvodnje so zaradi istih površinskih obdelav izredno barvno in oblikovno usklajeni. 

3. Kje lahko najdem ideje in navdih?

Za praktično izvedbo in lažjo vizualizacijo končnega izdelka Vam ponujamo nekaj možnosti. 

Cad-načrtovanje

S pomočjo CAD-načrtovanja lahko dobite točen vizual vaše načrtovane površine. Naš 3 D - CAD software Vam bo z veseljem  pomagal Vaše ideje prenesti na papir. Infomracije o Semmelrock CAD-načrtovanju dobite na naši spletni strani. Za površine večje kot 80 msmo Vam skozi kasneješe načrtovanje pripravljeni ponuditi CAD načrt Vaše površine s tlakovci in shemo polaganja, ki jo izberete sami. Plačilo za načrtovanje Vam bo povrnjeno ob nakupu naših izdelkov.  

Dotik, občutek, doživetje
V kolikor se želite prepričati o edinstvenih karakterjih naših izdelkov, obiščite naš izložbeni vrt v Ogulinu.

Nasvet:
O naših izdelkih se lahko prepričate tudi pri naših izbranih partnerjih: izložbe, vrtovi ali vzorci izdelkov.