Semmelrock upute za ugradnju

Navodila za vgradnjo

Tlakovci so odporni, varni in nosilni samo takrat, ko so pravilno položeni. V nadaljevanju vam predstavljamo navodila za pravilno polaganje betonskih tlakovcev in plošč. 

Vgradnja tlakovcev

1) Spodnja podloga (zemeljska podlaga) preko katere se namesti geotekstil, prečni nagib 2,5-4%
2) Spodnja nosilna plast (zaščita proti zmrzali)
3) Zgornja nosilna plast (fina podloga), prečni nagib 1-2,5%
4) Podlaga za tlakovce: 3-5 cm fini drobljenec 2/4 mm ali 4/8 mm
5) Robni okvir (palisada ali robnik)
6) Površina tlakovca (debelina=debelina tlakovca)

Kaj moram vedeti pred začetkom dela?

Zaradi uporabe naravnih surovin so neizogibna odstopanja v barvah in strukturi naših izdelkov. Da bi se te razlike izenačile je treba pri vgradnji naše izdelke mešati iz več palet. Razlike med tlakovci na začetku se praviloma izenačijo med samim procesom uporabe. Razlikam v barvah in strukturi se je tehnično nemogoče izogniti in v nobenem primeru ne vplivajo na veljavnost tj. pravilnost naših izdelkov.

Priporočljivo je, da temperatura zraka nekaj dni pred pričetkom del in med izvedbo dosega 5°C. Izvedba del s pomrznjenim materialom ali podlage se odraža v nestabilni površini. 

Potek dela:

• Izkop do globine zmrzali (cca 45-60 cm) in 30 cm širše od končne tlakovane površine. Prečni nagib spodnje podlage 2-4 % predvideti za drenažo. V glinena tla namestite drenažno cev.
• Nanesite spodnjo nosilno plast (groba podlaga, gramoz 0-63 mm) do 25 cm in potlačite z valjarjem, da zagotovite nosilno in drenažno funkcijo.
• Zgornjo nosilno plast (fina podlaga, gramoz 0-22 mm) nanesite do 20 cm in potlačite z valjarjem do določenega koeficienta, odvisno od namena površine. Predvideti nagib d 1-2,5 %. Višino nastaviti na +/- 2 cm.
• Vgradnja predvidenega robnika (na voznih ovršinah se vsekakor priporoča!)
• Nanos podlage tlakovca iz drobljenca 4-8 mm, debeline 3-5 cm. Ohlapno zapolniti med nameščenimi vodili in ga podaljšati z aluminijasto letvijo (ne zbijati!).
• Pri vgradnji zmešati tlakovce z več različnih palet, da bi se dosegle enakomerne barvne lise.
• Položeno površino fugirati s kremenčevim peskom granulacije 0.3-1.3 mm ali podobne, s kremenčevim peskom zapolniti fuge.
• Zbijanje tlakovane površine z vibracijsko ploščo z zaščitno gumo po dolžini in širini. Nato še enkrat zapolniti fuge in počistiti pesek s površine (pomesti in poprskati z vodo, da bi odstranili fini prah).
• Dobro pripravljena podlaga s primerno stisljivostjo in dobro drenažo je predpogoj za pravilno vgradnjo.

Semmelrock upute za ugradnju
© Semmelrock