The Brick Tile Company
Terca polaris, kap zwenkau, hafengebäude, habour building, langformat,

Kaj je treba vedeti o opečni steni?

Neometana opečna stena je zelo priljubljena v sodobnem interierju. V prostor vnese toplino, imenitno teksturo, rustikalni videz in je enostavno magnet za oči. Če želite tudi vi vključiti v svoj dom opečnate detajle, morate vedeti vsaj 3 stvari.

Zaščita

Čeprav se neometana opeka zdi trajna in vzdržljiva, je v resnici to precej porozen material, ki v prostor privablja vlago in se zato postopoma razkraja. Opeka se prav tako hitro drobi in umaže, madeže pa je z nje izredno težko odstranjevati. Vse to vodi do tega, da je opečnato steno treba primerno zavarovati z zaščitnim slojem ali impregnacijskim premazom, ki ne vpijata vlage iz zraka. V kuhinji, kjer lahko pride do oljnih madežev, pa je opečnati del stene najbolje zaščititi s steklom, ki prepreči, da bi opeka vsrkavala maščobe in zato potemnela.

 

Čiščenje

Čiščenje opečnate stene bo za marsikoga zoprno in problematično, saj je površina neravna in polna niš, v katere se zajesta umazanija in prah. Najbolje je uporabiti krpo iz mikrovlaken, s katero boste odstranili večino prahu, prav tako priročen je sesalnik z nastavkom za ozke špranje in kote.

 

Nadgradnja

Če si boste v nekem trenutku zaželeli dodatno okrasiti svojo opečnato steno in obesiti nanjo police, slike ali kaj drugega, pokličite rajši strokovnjaka, kajti opeka se rada kruši. Domači mojstri pa morate vedeti, da boste za vrtanje v takšno steno potrebovali sveder za beton, nastavljen na nižjo hitrost, s čimer boste lahko delo opravili natančneje. Razpored polic ali slik tudi predhodno dobro načrtujte, da se izognete prevelikemu številu lukenj v steni.

Vir: TV Ambienti 

07/2020

Glina u arhitekturi

Glina v arhitekturi 

Raziščite vse oblike, barve in dimenzije tega naravnega materiala!