Brick Slip Blend 5 Lifestyle Image
Photographer - Kalle Veesaar
© Kalle Veesaar / Wienerberger AS

Magična privlačnost opeke v interjerju

Opeka, ki so jo poznale že stare civilizacije, je vse do danes ostala eden od najbolj priljubljenih materialov v gradbeništvu, zadnjih nekaj let pa je nepogrešljiva tudi pri oblikovanju notranjih prostorov.

Ob lesu je opeka najpogosteje uporabljen gradbeni material. Njene prednosti so številne: toplota, zanesljivost in velika obstojnost v različnih vremenskih nevšečnostih ter predvsem odpornost proti umazaniji. Poleg tega z leti dobiva vedno lepši videz, saj ji patina, ki se ustvarja na njej, daje posebno rustikalno noto, kar je danes izjemno iskan detajl v sodobnih interjerjih.

Če je ta brezčasni material tudi v vas spodbudil zanimanje in ste radovedni, kako bi se ujel v vašem domu, izkoristite naše preproste ukane kot pravi oblikovalci interjerja.

 

Rustikalno

Stare jša ko je, boljša je

Če živite v starejši stavbi iz prejšnjega stoletja, je velika verjetnost, da je pod ometom pravi zaklad – star prvoten opečnat zid. Izberite, v katerem delu doma želite imeti golo steno, preverite okoliščine in potem postopoma skrbno odstranjujte omet. Če želite doseči ‘malomaren’ videz, kot da je omet sam odpadel zaradi starosti, ga lomite v nepravilnih oblikah, torej ne do čistega. Ko končate, opeko očistite in nanjo nanesite premaz. Če niste srečneži in v steni nimate skritega zaklada, bo opeka Terca Oxford Antik podarila vašim zidovom starinski, rustikalen videz, o kakršnem sanjate.

Texture Archipolis Nemo Wit
© Wienerberger NV/SA

Karakterno

Bela preprostost

Če niste eden od srečnežev, ki ima ta dekor že skrit v svojem domu, razmislite o preprosti čisti verziji. Posvetujete se s strokovnjakom in se informirajte o najboljši izbiri za vas. Opeko postavite na želeno steno, na primer nasproti kavča, v kuhinji ali ob kaminu, ter jo pobarvajte z gostim premazom bele barve. Tako se boste izognili rdečim in oranžnim tonom, ki so včasih premočni ob sodobnem pohištvu z visokim sijajem, poudarili pa boste njeno prepoznavno teksturo, ki bo pod gostim premazom bele barve privlačila poglede. Bela opeka se bo odlično ujela tudi s slogom shabby chic, bogatim s pastelnimi in cvetličnimi toni, ki jih bo ta belina umirila, hkrati pa jim bo dala karakterno noto.

Reference photo New construction single family in Kluisbergen
© Wienerberger nv/sa

Šarmantno

Dobra stara klasika

Klasična rdeča opeka je najpogostejša izbira privržencev tega trenda pri ureditvi doma. Odlično se ujema z vsemi slogi ureditve, čeprav jo najpogosteje srečujemo v industrijsko ali rustikalno urejenih interjerjih. Če sanjate o tem, da bi tudi vaš dom zasijal v tem slogu, bo rdeča opeka Terca Oxford ali opeka za vinske kleti zablestela na kuhinjski steni in ji dala klasičen šarm, ki smo ga že zdavnaj opazili v filmih in nadaljevankah o New Yorku. Prav opeka v kuhinji je eden od vodilnih trendov in zanj se je najlažje odločiti glede na majhno površino, ki je vidna, zato je najboljša izbira za začetnike. Preizkusite se s tem manjšim projektom, in če vam uspe, lahko z opeko obložite vse stene. Zakaj pa ne?

Texture Caracterra Hectic Special Gesmoord
© Wienerberger NV/SA

Originalno

Nepričakovana barvitost

Lahko se popolnoma razlikujete od drugih tudi pri oblikovanju lastnega doma, ni vam treba biti suženj trendov in oblikovalskih ukazov. Naredite nekaj povsem nepričakovanega! Opeko smo navajeni videti v več različicah: pobarvano belo, rustikalno in v klasično rdečkasto-oranžni barvi. Naj bo vaša pisana! Če se boste odločili za rumeno opeko, kot je na primer Terce Oxford, ali pa boste vso steno pobarvali v eno barvo, na primer v rožnato ali vijolično, ali pa boste vsako opeko pobarvali z drugo barvo, boste svoj kotiček vsekakor naredili edinstven in unikaten.

 

                                                           Poglejte inspirativne projekte

Glina u arhitekturi

Opečna e4 hiša.

Hiša s pogledom v prihodnost!

Izvedite več o hiši, ki ustreza vsem kriterijem skoraj nič energijskega objekta!