Man and woman sitting on garden bench in front of brick-lined façade

Novi trend - Staycation!

Povsod je lepo, a doma je najlepše! Zakaj ne bi naslednji dopust enostavno ostali doma in uživali v svoji mali oazi ter s tem postali del privržencev vse bolj priljubljenega trenda staycation?

Ob besedi dopust vedno pomislimo na odhod od doma, potovanje na obalo, v hribe ali na smučanje. Dejstvo pa je, da se najbolje počutimo doma, da se najlažje sprostimo v znanem okolju oziroma v lastnem domu. Zato je novi trend staycation logičen odgovor na izziv drugačnega in maksimalno sprostitvenega dopusta. Ostati doma, vendar v popolnoma drugačnih okoliščinah, in uživati v čarobnosti lastnega doma, ob vsakodnevnem kratkem potovanju in odkrivanju zanimivosti, ki se skrivajo v naši okolici, je postal eden od najbolj priljubljenih načinov preživljanja prostega časa. Hkrati je to trend, ki ima zaradi praktičnih in finančnih razlogov vse več privržencev.

Res pa je, da so za tovrsten dopust potrebni dobra organizacija, priprava prostora in skrbno načrtovanje vseh želenih aktivnosti. Torej, razmislite o dejanjih, ki ste jih vedno želeli storiti, bližnjih krajih, ki ste jih želeli obiskati, ali enostavno o dopustu brez mobitela, tablice, računalnika, samo dobra knjiga in vi. Vse to lahko uresničite v toplini lastnega doma in vam priljubljenem mestu. 

Če želite tudi vi preizkusiti ta trend in dopust preživeti v toplini lastnega doma ob dobri knjigi in prasketanju ognja v kaminu, kar je seveda odvisno od letnega časa, morate nekatere stvari pripraviti vnaprej. Da bi se lahko popolnoma sprostili in umaknili od vsakodnevne rutine in običajnih obveznosti, za začetek predlagamo, da pred odhodom na dopust v svojem domu ustvarite nekoliko drugačno vzdušje od tistega, na katerega ste navajeni.

Zato priporočamo, da svoj dom temeljito očistite in uredite, saj boste tako preprečili, da vas med dopustom ne bo pograbila kakšna delovna akcija, zaradi katere boste na koncu utrujeni in vam bo žal, da ste ostali doma.. Pripravite čisto posteljnino in brisače, udobna oblačila in priljubljen kopalni plašč, nakupite živila in kozmetiko, tako da vam ne bo treba hoditi v trgovino po nakupih.

Glede na to, da boste zaradi tovrstnega dopusta znatno privarčevali, si lahko privoščite nekatere malenkosti za dom, ki ste si jih vedno želeli. Na primer okrasne blazine, manjšo mehko preprogo, ki jo boste položili pred kamin in uživali ob ognju, volneno odejo in dišeče svečke, kakovostnejšo kozmetiko ali tisto steklenico dragega vina, ki jo že dolgo načrtujete kupiti in ob njej uživati. Zdaj, ko veste, kaj vas čaka doma, nestrpno pričakujete čimprejšnji začetek dopusta.

SPA IN UMETNOST

Staycation je pravi čas za dišeče kopeli, sproščujoče masaže, pedikuro in čiščenje obraza. Napolnite kopalno kad in dodajte v vodo malo kozjega mleka in cvetnih listov vrtnice ter uživajte kot Kleopatra, po kopeli pa si natrite pete z mešanico kokosovega olja, grobe soli in rjavega sladkorja ter si pripravite glineno masko za obraz.

Ko preživljamo prosti čas doma, je idealno, da ga izkoristimo za ljubezen do umetnosti, bodisi da je to slikarstvo, poezija, glasba ali film. Takrat je priložnost, da izrazimo svojo umetniško žilico in se preizkusimo v eni od njih. V tem času se lahko sprehajamo po mestu in nemoteno uživamo v muzejih, gledaliških in glasbenih prireditvah, prav tako pa je takrat priložnost, da vzamemo v roke čopič, poskusimo zaigrati na kitaro ali organiziramo lasten filmski festival in si ogledamo priljubljene črno-bele klasike. Najdite svojo najljubšo umetniško aktivnost, informirajte se o ponudbi in dogodkih v okolju, v katerem živite, in si priskrbite vse potrebno za ustvarjalen dopust. 

3 … 4 … ZDAJ!

Staycation je lahko še kako aktiven. Vaš dom naj bo izhodiščna točka vsakodnevnih aktivnosti, mesto, kjer boste napolnili baterije za prihodnji dan, poln dogodkov. Uživajte ob kavi in zajtrku na balkonu in potem pojdite ven, zvečer pa se vrnite v svoje zatočišče, v katerem se boste po vznemirljivem dnevu na svežem zraku sprostili z meditacijo ali jogo.

Tovrsten dopust je tudi odlična priložnost, da s kolesom raziščete vse lepote domačega kraja ali pa se povzpnete na bližnji hrib in očistite pljuča z vonji dišečih iglavcev in pisanih rož. Lahko poskusite tudi kaj čisto novega in se na primer znebite strahu v adrenalinski avanturi ziplininga. Raziščite, kakšne možnosti se ponujajo v vaši okolici, in preživite dopust čim bolj aktivno.