The renvoation of an old carpenter workshop into loft apartment, Nakkila, Finland
The renvoation of an old carpenter workshop into loft apartment, Nakkila, Finland

Opeka, opeka na steni, povej

Arhitektka Špela Kokalj je zasnovala obnovo podstrešnega stanovanja v secesijski hiši sredi Ljubljane.

Tu so pročelja uličnih fasad okrašena z mehko oblikovanim ometom, vhode krasijo kovani detajli na vratih, tehnološko dovršeni stekleni nadstreški nad vhodi v pomembnejše objekte pa so pika na i oblikovanja v obdobju secesije.

Notranja oprema prenovljenega stanovanja v enem izmed takšnih objektov je zgodba kontrastov: črne in bele, kovine in lesa, sijajnih in mat površin, gladkega in strukturiranega, starega in novega. Vse to se namreč prepleta na zgolj 70 m2 površine v dveh etažah.

 

V spodnji etaži se nahaja bivalni prostor, v zgornji etaži pa je spalni prostor; do rahlega višinskega zamika pride še med kuhinjo in jedilnico ter dnevnim prostorom, ki so ločeni s tremi stopnicami. Visoke viseče stopnice delno zakrivajo oz. odkrivajo pogled z zofe proti jedilnici in vabijo višje v spalni del.

Stanovanje je bilo v celoti očiščeno dotrajanih elementov. Od obstoječega je ostala le zunanja lupina ter nosilna konstrukcija, ki pa je v novem stanovanju postala pomemben del ambienta – opečnati steni sta bili očiščeni ometa, fuge med opekami na novo zapolnjene, barva pa osvežena s protiprašnim premazom. Enako je bila obdelana nosilna konstrukcija strehe. Lesene strešne zveze so vidne, peskane in zaščitene s premazom.

Ročno izdelano pohištvo je izdelano iz sto let starega masivnega lesa smreke in macesna, ki je zaživel novo življenje kot izbrani kosi notranje opreme.

Vir: TV Ambienti 

07/2020