Roof: Madura Zwart Edel Engobe and Madura Roodbruin Engobe | Bricks: Akelei HV WF, Edelstenen-serie Kwarts, HV WF, Edelstenen-serie Rutiel and Topaas WS WF | New Construction Enclosed Houses and Apartments | Brinkhorst, Moordrecht | Architect: LSWA, Oirschot & Kuipers Compagnons, Rotterdam | Contractor: De Vries en Verburg, Stolwijk & Van Erk, Bergmambacht | Roofers: Kooij, Bilthoven | Client: BPD, Delft
Roof: Madura Zwart Edel Engobe and Madura Roodbruin Engobe | Bricks: Akelei HV WF, Edelstenen-serie Kwarts, HV WF, Edelstenen-serie Rutiel and Topaas WS WF | New Construction Enclosed Houses and Apartments | Brinkhorst, Moordrecht | Architect: LSWA, Oirschot & Kuipers Compagnons, Rotterdam | Contractor: De Vries en Verburg, Stolwijk & Van Erk, Bergmambacht | Roofers: Kooij, Bilthoven | Client: BPD, Delft

Opeka: sinonim za kakovost bivanja

Le malo je materialov, ki jih pri gradnji doma kujemo v zvezde in ki praktično nimajo omembe vrednih slabosti. Najpogosteje se na seznamu znajde les, tik ob boku pa mu stoji opeka oziroma glina. Ta se po zaslugi svojih izjemnih lastnosti prepleta skozi vse segmente doma in se je kot trden steber arhitekture izkazala za nenadomestljiv, trajnostni material, ki bo imel pomembno vlogo tudi v prihodnje. Za glineno opeko je dokazano, da je zdravilna, izolativna, enostavna za oblikovanje ter vsestranska: uporabna za zid, streho, fasado in okolico. Ponuja zanimive rešitve, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

House 1014, family home and guest house with clay blocks, facing bricks and clay pavers; Brick Award 2016 Grand Prize Winner and Category Winner "Urban Infill"; Harquitectes; Photo: Adria Goula
Od gline do opeke

Domneva se, da je glina nastala pred 15 do 20 milijoni let. Gre za sediment iz zelo drobnih delcev, v katerem so različni minerali, kot so kaolinit, nakrit, dikit, haloazit, alofan, beidelit in notrinit. Naši predniki so hitro ugotovili, da se iz gline lahko naredi odličen gradbeni material; prvo kvadratno opeko so iz gline, peska in vode verjetno naredili v Mezopotamiji, kot vezivo pa uporabljali zemeljsko smolo. Da je postala še trdnejša in nepropustna za vodo, so jo izpostavili ognju in tako žgana opeka je pomenila začetek revolucije na področju arhitekture.

Lifestyle shooting Bucharest 2015
Prednosti, ki štejejo

Opeka ima po zaslugi gline kup zanimivih lastnosti, zelo cenjenih pri gradnji in oblikovanju: nudi visoko toplotno izolacijo in odlično akumulacijo toplote, zaradi česar preprečuje hitro hlajenje pozimi, poleti pa ščiti pred pregrevanjem.

Glede na to, da je opeka žgana na skoraj 1000 °C, je tudi praktično negorljiva oziroma se pohvali z visoko stopnjo požarne odpornosti, prav tako pa ponuja naravno in zdravo bivanje, predvsem zaradi sposobnosti, da ohranja optimalno vlago v prostorih in ne vsebuje škodljivih snovi, ki bi izhlapevale ali izparevale v ozračje .

Opeka in drugi izdelki iz gline so nenazadnje zelo trajnostni, kar pomeni, da jih lahko recikliramo in nimajo negativnega vpliva na okolje.

Pri opeki Porotherm 32 IZO Profi, podjetja Wienerberger, traja 2 uri in 5 minut ur, da se notranjost prostora iz začetnih 10 stopinj C segreje na 20 stopinj C. Pri armirano-betonskem zidu, debeline 20 cm in s toplotno izolacijo pa je za isti učinek potrebnih kar 42 ur in 40 minut.
Glina za zid, fasado, streho

Od prvotne uporabe opeke zgolj za postavljanje in gradnjo zidov, je danes polje uporabe opeke v gradnji mnogo širše. Z zidu se preliva tudi na fasado in streho in s tem ustvarja popolnoma nove pristope in dizajne v arhitekturi.

Opečnati zid je lahko bodisi zunanji ali notranji nosilni, lahko gre za pregradni zid, strop ali rešitve za premostitev odprtin. 

Fasadna opeka nadalje nudi izjemno ustvarjalno svobodo pri oblikovanju fasade v najrazličnejših odtenkih. Živahno rumeni, toplo rdeči, zemeljsko rjavi ali diskretno sivi odtenki pričarajo igro svetlobe in senc ter dajo občutek edinstvenosti vsake posamezne opeke.

Kako pa se opeka obnese za streho, ki je hkrati najbolj izpostavljen in zaščitni element stavbe? Z eno besedo – odlično! Glineni strešniki so optimalna rešitev za vse vrste streh in so enako impresivni pri prenovi tradicionalnih stavb kot tudi pri uresničevanju drznih konceptov moderne arhitekture. 

Častno mesto v interjerju

In zdaj še k predlogom, kako lahko v svoje bivalno okolje – poleg fasade in strehe – še drugače vključite opeko. Kako ji tudi v interjerju izkažete častno mesto, sploh zaradi tega, ker je topla, zanesljiva, odporna proti umazaniji; ker z leti dobiva vedno lepši videz, saj ji patina, ki se ustvarja na njej, daje posebno rustikalno noto, kar je danes izjemno iskan detajl v sodobnih interjerjih.

  • Starejša ko je, boljša je: Če živite v starejši stavbi iz prejšnjega stoletja, je velika verjetnost, da je pod ometom pravi zaklad – opečnat zid. Omet skrbno odstranite; do čistega ali ga lomite v nepravilnih oblikah, da bo videti, kot da je odpadel zaradi starosti. Ko končate, opeko očistite in nanjo nanesite premaz.
  • Bela preprostost: Z opeko oblecite želeno steno, na primer nasproti kavča, v kuhinji ali ob kaminu, ter jo pobarvajte z gostim premazom bele barve. Tako se boste izognili rdečim in oranžnim tonom, ki so včasih premočni ob sodobnem pohištvu z visokim sijajem, poudarili pa boste njeno prepoznavno teksturo, ki bo privlačila poglede. Bela opeka se bo odlično ujela tudi s slogom shabby chic, bogatim s pastelnimi in cvetličnimi toni, ki jih bo ta belina umirila, hkrati pa jim bo dala karakterno noto.
  • Dobra stara klasika: Klasična rdeča opeka se odlično ujema z vsemi slogi ureditve, čeprav jo najpogosteje srečujemo v industrijsko ali rustikalno urejenih interjerjih. Če sanjate o tem, da bi tudi vaš dom zasijal v tem slogu, bo rdeča opeka Wienerberger Terca ali opeka za vinske kleti zablestela na kuhinjski steni in ji dala klasičen šarm. Prav opeka v kuhinji je eden od vodilnih trendov in zanj se je še toliko najlažje odločiti zaradi majhnosti vidne površine.  
  • Nepričakovana barvitost: Lahko pa se popolnoma razlikujete od drugih tudi pri oblikovanju lastnega doma, zato naj bo vaša opeka pisana! Odločite se za rumeno opeko, kot je na primer Wienerberger Terce, morda vso steno pobarvajte v eno barvo, denimo v rožnato ali vijolično, ali pa vsako opeko pobarvajte z drugim odtenkom – tako boste svoj kotiček vsekakor naredili edinstven in unikaten.
House

Vir: TV Ambienti, avgust 2020