Photography of hands holding clay
Reference photo private landscaping in Brakel
Whitby Red Brick Slips in a living room setting

Zakaj glina?

Brez gline ne bi bilo klinopisa, Kitajskega zidu in tudi ne terakotne vojske, ki so jo našli v grobnici prvega kitajskega cesarja Čin Ši Hvanga. Ta naravni material je nepogrešljiv pri gradnji domov, kreativnih interjerjev in sodobnih stavb. 

Glina postaja ponovno vedno bolj priljubljena v gradbeništvu po vsem svetu. Iz gline in njenih različic gradijo šole in cerkve, prenavljajo zgodovinske stavbe in postavljajo sodobne objekte. Gradbinci znova odkrivajo ta naravni material, ki so ga uporabljali že v pradavnini. Domneva se, da je glina nastala pred 15 do 20 milijoni let. Gre za sediment iz zelo drobnih delcev, v katerem so različni minerali, kot so kaolinit, nakrit, dikit, haloazit, alofan, beidelit in notrinit. Brez tega materiala Sumerci v četrtem stoletju pred našim štetjem ne bi mogli izumiti klinopisa oziroma s trstiko zarezovati piktogramov v glinene ploščice.

 

Glina skozi zgodovino

Glina je sestavni del ilovice, iz katere so stari Egipčani in Sumerci izdelovali različne predmete in gradili stavbe. Še več, najstarejša uporaba opeke, sušene na zraku, nas vodi do Sumercev, Mezopotamije in Egipta. Znanstveniki domnevajo, da so prvo opeko kvadratne oblike naredili v Mezopotamiji, kot vezivo pa so uporabljali zemeljsko smolo oziroma naravni bitumen. Stari narodi so zelo hitro spoznali, da postane glina v stiku z ognjem trdnejša in nepropustna za vodo, da je torej izvrstna zaščita pred vremenskimi vplivi. Rojena je bila glinena opeka in svet nikoli več ni bil isti.

Opeka je gradbeni material, ki se pridobiva z oblikovanjem, sušenjem in žganjem glinene zmesi, peska in vode. Prek Egipta in Grčije je kultura glinene opeke prispela v antični Rim, kjer so jo uporabljali tudi pri gradnji streh. Rimljani so umetnost žganja opeke razširili na zahod oziroma v vse kraje, kamor jih je vodila pot. Kitajsko cesarstvo je bilo največji proizvajalec in uporabnik izdelkov iz opeke. Predvidevajo, da so za eno od sedmih svetovnih čudes – Kitajski zid, ki je dolg osupljivih 8851 kilometrov – uporabili približno 80 milijard opek in drugih naravnih materialov. Stari Kitajci so žgali lončeno glino pri visoki temperaturi brez glazure, s čimer so dobili neloščeno in trdo žgano glino terakoto, ki so jo uporabljali na različne načine. Med najbolj znane primere uporabe tega materiala zagotovo sodi izdelava terakotne vojske oziroma 7000 figur vojščakov in konjev, najdenih v grobnici prvega kitajskega cesarja Čin Ši Hvanga, ki leži 36 kilometrov severovzhodno od mesta Šjan. Figure vojščakov so bile pokopane skupaj s cesarjem, saj so verjeli, da bo imel Ši Hvang po smrti vojsko, ki ji bo ukazoval. Vojščaki so razvrščeni v borbene formacije, zlasti impresivno pa je to, da niti dve figuri nista enaki, pa naj gre za še tako majhne podrobnosti, kot so njihovi čevlji, brki ali obrazne poteze. 

 

Prilagodljiv in zanesljiv material

Strokovnjaki trdijo, da noben drug gradbeni material ne more izpolniti vseh ekoloških in bioloških zahtev tako, kot jih lahko izpolni glina. To je eden od najbolj zdravih materialov za gradnjo z izvrstnimi lastnostmi toplotne izolacije. Točneje, glina fantastično zadržuje obstoječo temperaturo v notranjosti objekta. Poleti naravno hladi, celo takrat, ko so zunaj zelo visoke temperature, pozimi pa zadržuje toploto znotraj zidov. Glina ščiti pred mrazom in vlago, lahko se širi in je odporna proti ognju in UV-sevanju. Je odličen zvočni izolator. Ker ne vsebuje škodljivih snovi, je idealen gradbeni material za alergike. Glina je izjemno prilagodljiv material, v sodobni gradbeni industriji pa se lahko uporablja tudi kot nasip med talnimi plastmi, kot malta, mešanica ometa, v obliki kamna ali plošč. Glina se lahko meša z delci lesa (žagovine), slame, konoplje in drugimi materiali, ki zagotavljajo trdnost. Strokovnjaki poudarjajo, da se glina v notranjosti prostorov lahko uporablja kot omet ali barva. Lahko se obdeluje v vseh znanih tehnikah premazov, ne glede na to, ali želite sijaj ali mat premaz.

Sodobni izdelki za vsakogar

Seveda imamo na razpolago različne vrste opek –od votlih prek keramičnih do zidnih blokov. Dejstvo, da lahko glino najdemo skoraj povsod, prispeva k njeni priljubljenosti in vsestranski uporabi. Seveda pa se izdelki iz gline ves čas še izpopolnjujejo. Na srečo je danes tehnologija tako zelo napredovala, da na trgu najdemo raznovrstne sofisticirane izdelke na osnovi gline za vsak okus in potrebo. Danes so nam na voljo različni gradbeni materiali iz gline, na primer zidni in stropni sistemi Porotherm – od klasične linije glinenih izdelkov za gradnjo enostavnih objektov z omejenimi lastnostmi pa vse do specialnih rešitev z izjemnimi toplotnimi lastnostmi za gradnjo energetsko učinkovitih objektov, kot so skoraj ničenergijske, pasivne in nizkoenergijske hiše. V široki paleti sistemov Porotherm je vrsta izdelkov s specialnimi maltnimi žepki, s čimer se doseže povečana protipotresna varnost, zato so ti izdelki idealni za gradnjo družinskih hiš in večstanovanjskih objektov. Za pregradne stene visoke kakovosti je razvita specialna linija, ki zagotavlja zvočno izolacijo, zrakotesnost in odpornost proti ognju.

Inovativna rešitev je linija Porotherm IZO Profi s specialnimi izdelki na osnovi gline s polnilom iz kamene volne. Integrirana toplotna izolacija v vertikalnih votlinah omogoča tanjše stene in s tem varčnost pri skupni uporabni površini in porabi energije.

Glina u arhitekturi

Glina v arhitekturi 

Raziščite vse oblike, barve in dimenzije tega naravnega materiala!