Semmelrock vrtna staza

Kako urediti vrtne poti?

Nikoli ne zanemarite pomembnosti vloge vrtne poti, ki vodi okrog vašega doma, saj opazovalca vodi skozi prostor, ustvarja vzdušje in dviga razpoloženje.  

Pri urejanju dvorišča so poti pogosteje nuja kot premišljena naložba. Izbiramo najboljše bazene, sedežne garniture in ekskluzivne rastline, najmanj pa razmišljamo o konkretni povezanosti prostora v notranjosti vrta. Brez upoštevanja poti vrt razpade in postane le skupek prostorov za različne namene.

Poti opazovalca ne le vodijo skozi prostor, ampak ustvarjajo vzdušje in dvigujejo razpoloženje. Začeti morate z odločitvijo, ali želite formalno ali neformalno povezavo. Nato se morate odločiti, koliko pomembnih povezav potrebujete, kakšne oblike, širine in dolžine, ter iz kakšnega materiala nameravate izdelati pot – preprostega gramoza ali morda okrasnih betonskih plošč? Drugi dejavniki so seveda proračun, pričakovana prehodnost, uporaba poti in varnost.

Pred začetkom dela razmislite o:

  • Razlikah med formalnimi (ravne jasne črte in pravi koti) in neformalnimi (zaobljenimi in vijugastimi) potmi – razmislite o videzu hiše in pomožnih objektih, ki se bodo bolje vklopili v okolje, razmislite tudi o namenu (ali boste pot uporabljali za prevažanje delovnega vrtnega orodja ali sprehajanje).
 
  • Širini poti glede na namen in frekvenco. Izbira materialov za dostopne poti – najprej upoštevajte postavitev robnika, videz objekta, ki se mu je treba približati, in predvsem varnost.
 
  • Izbiri materialov za dostopne poti – najprej upoštevajte postavitev robnika, videz objekta, ki se mu je treba približati, in predvsem varnost.
 
  • Določite najboljšo lego za poti v zadnjem delu vrta, najkrajše možne razdalje in najbolj naraven tok. Če nimate časa za vzdrževanje trate, ustvarite zanimive cone z naravnimi materiali za poti, gredicami in prostori za počitek. Uporabite trike – naj zožitev poti nakazuje obisk zanimivega dela vrta (npr. klop pod drevesom, otroška gugalnica).
 
  • Natančno raziščite značilnosti in uporabo najbolj priljubljenih materialov (gramoz, opeka, beton, tlakovci) za gradnjo poti – pomislite na čas, ki ga boste porabili za čiščenje poti, njeno prenovo in urejanje.
 
  • Uporabite zunanjo razsvetljavo, ki je varna in estetsko privlačna – solarna talna razsvetljava, svetilke, luči …
 
  •  Če ne želite neurejenega videza, obvezno namestite robnike (beton, aluminij, plastika), ki bodo zamejili gramoz, zastirko ali kamenčke.
Semmelrock moderna vrtna pot
Semmelrock moderna vrtna staza

Za označevanje poti lahko posadite nizke žive meje (pušpanje), ki bodo lepo oklepale formalne komunikacije. Ne prezrite pomena vloge poti okoli vašega doma. Posvetujte se s proizvajalci materialov in izvajalci glede vzdrževanja poti in robnih elementov.

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrockova CAD projektantka

Bezoek onze showroom

Prijava na newsletter

Želite izvedeti več informacij in prednosti o naših izdelkih ter najti navdih s pomočjo naših referenc? Prijavite se na novice :)  

Povezane vsebine