Asti Natura плочи - Продуктова фамилия

Kakšni so trendi v letu 2022?

Trendi ureditve zunanjih površin v središče postavljajo vrt kot oazo miru. Kako prenoviti zanemarjen vrt v zaseben raj in edinstveno mesto za druženje?

Če smo se v tem negotovem letu česa naučili, smo se tega, da nikoli ne vemo, kaj nam prinaša jutrišnji dan. Kot večni optimisti verjamemo, da to morda ni slabo, čeprav se sprva sliši nekoliko apokaliptično. Vsaka izkušnja je namreč priložnost, da se naučimo nekaj novega, letošnje leto pa nas je naučilo, da lahko v vsaki slabi stvari najdemo vsaj malo dobrega ter da skupaj zmoremo – vse. Tako smo v času najstrožje karantene končno preživeli več časa s svojimi najdražjimi, se vrnili v naravo in odkrili pomen skupnosti. Verjamemo, da je za večino od nas vrt postal najljubši kraj za preživljanje prostega časa in sprostitev, zato je eno gotovo – ne glede na to, kako negotovo je prihajajoče leto, se trendi urejanja osredotočajo na vrt kot oazo miru in varnosti. Kako pa povprečen vrt spremeniti v zasebni raj in privlačen prostor za druženje?

Trendov je veliko, navajamo pet najbolj izstopajočih.

Pastella Grande плочи - продуктова фамилия

1. Vrtna pisarna

Verjamemo, da prvi trend nikogar ne preseneča. Če smo hoteli ali ne, nas je korona v nekem trenutku prisilila, da smo delali od doma. Nekaterim je uspelo brez težav, za nekatere je klasična pisarna nenadomestljiva, gotovo pa se delodajalci v novih okoliščinah vse bolj opirajo na digitalne kanale in virtualne pisarne. Če že delamo od doma, zakaj ne bi združili udobnega s koristnim in ob sončnih dneh »delali« na prostem? Če ste eden izmed srečnežev z vrtom ali vsaj manjšim balkonom, poskusite premakniti vse, kar potrebujete za delo, na prosto. Raziskave kažejo, da smo bolj produktivni, če delamo v lepem okolju.

2. Vrt kot 'lounge bar'

Velika druženja še vedno niso priporočljiva, a smo družabna bitja in v težkih časih ni boljše tolažbe kot dobra družba. Da bi bili varnejši in bolj zaščiteni pred kakršnimi koli okužbami, je idealen prostor za zbiranje na prostem, vendar v varnosti lastnega doma. Uganili ste – spet se vse vrti okoli vrta. Bari so manj obiskani, a vzdušje 'lounge bara' lahko dosežete na lastnem dvorišču. Naj vas navdihne dekoriranje s fotografije.

La Linia Grande u kombinaciji sa klinker opekom
Semmelrock Nordic Maritime plošče

3. Združevanje nezdružljivega

Ljubitelji mode bodo zagotovo opazili, da se zadnje čase pogosto kombinirajo povsem drugačni vzorci oblačil. Kdo bi si mislil, da je kombinacija leoparda in črt lahko videti tako neustavljivo? Eksterierji niso izjema. Okoljski oblikovalci se vse pogosteje zatekajo k nekonvencionalnim kombinacijam. Primer je na novo prenovljen trg Vatroslava Lisinskega v osrčju Osijeka. Privlačna površina združuje rustikalno klinker opeko Semmelrock v topli rdeči barvi s sodobnimi sivimi ploščicami La Linia grande. Poleg tega so oblikovalci zanimivo pergolo v središču trga pokrili s talno opeko, ki je do tega projekta služila izključno za tla. Rezultat? Nikoli privlačnejši trg, ki pritegne številne poglede.

4. Majhni vrtovi

Trendi so zabavni, vendar je pomembno, da smo vedno realni. Mnogi nimajo na voljo velikih dvorišč, a tudi majhna površina z ustreznim prostorom je lahko trendovska. Pomembno je, da takšna površina ostane enostavna – zaradi obstoječe omejitve velikosti in oblike ne sme biti prenatrpana. Držimo se enega sloga, v katerem se želimo "gibati", ker ni prostora za detajle. Toda določiti si moramo cilj – mesto, do katerega se pride v vrtu in ki je vrhunec tega vrta. Večinoma je to skrita klop, mini pergola, majhen vodni element.

Pri oblikovanju majhnih vrtov se je varneje opirati na brezčasno klasiko in minimalizem, da bo prostor videti večji. S sivimi toni je nemogoče zgrešiti in jih je zelo enostavno vzdrževati. To je eden od razlogov za priljubljenost sive linije tlakovcev Semmelrock, kot so Umbrian, Castella antica, Nordic maritima …

Sive Semmelrock Umbriano ploče
Semmrock koraljni Arte opločnik

5. Pogumno z barvami

Vendar pa se povečuje povpraševanje po barvnih modelih, zato je Semmelrockova ekipa nedavno razvila rdeče tlakovce Arte, ki so jih seveda poimenovali Arte koralni. Prav ta izdelek nas pripelje do zadnjega, a ne manj izstopajočega trenda – igre z barvami. Rdeči vrtni elementi so v Istri tradicionalno priljubljeni, kar glede na barvo tal in s tem lažje vzdrževanje tovrstnih modelov tlakovcev ni presenetljivo. Barve pa so vedno bolj iskane tudi v drugih delih države. Najbolj iskani so risani odtenki, naj gre za rdečkaste ali karamelne tone – investitorji jih v svojem domu radi kombinirajo na najrazličnejše načine. Navdihnite se in se spodbudite k uporabi barv na svojem vrtu.

Bezoek onze showroom

Prijava na newsletter

Želite izvedeti več informacij in prednosti o naših izdelkih ter najti navdih s pomočjo naših referenc? Prijavite se na novice :)

Povezane vsebine