Semmelrock Bellamonte zid medeno bež 2
Semmelrock Castello ograda sivo prošarana otučena 1

Ograja – idealen način za ohranjanje zasebnosti

Velikost vrta, željena mera zasebnosti, gradbeni predpisi lokalne skupnosti in seveda, osebni okus bodo narekovali katero metodo boste izbrali.

Vaš dom je vaša mirna oaza, kamor se umaknete pred zunanjim svetom, a če vaš sosed kosi trato, medtem ko si želite počitek, ali vam ne da miru med kosilom s prijatelji, je čas, da razmislite o postavitvi ograje.

Obstaja veliko načinov za ustvarjanje zasebnega, očem skritega dela svojega raja. Nekatere možnosti vključujejo gradnjo ograje, stene, žičnate ograje ali zasaditev vrste dreves ali grmovnic. Velikost vrta, želena stopnja zasebnosti, gradbene zahteve lokalne skupnosti in seveda osebni okus bodo narekovali, kateri način zaščite izbrati. Idealno bi bilo, če bi zgradili dovolj visoko ograjo, da bi popolnoma preprečili poseganje v zasebnost, a kljub temu zagotovili širok razgled z vrta. Vsekakor je gradnja previsokih neprozornih zaščitnih sten prepovedana. Pri izbiri katere koli ograje je treba upoštevati, da noben način ni popoln in ne bo v celoti izpolnjeval vseh zahtev, zato se morate sprejeti nekatere kompromisne rešitve.

Pri izbiri ograje morate upoštevati mnenje sosedov. Ne zaprite popolnoma pogleda na vaš dom. Če sadite drevesa, pomislite, kako zaprete sosedom pogled in ali motite njihove osnovne potrebe in uživanje na vrtu.

Ideje za oblikovanje ograj

• Mediteranski vrt z belo zaščitno ograjo je idealen. Če je vaš vrt majhen, temen in preobremenjen, ga lahko vizualno razširite z belo ograjo. Najboljša stvar pri njem je, da prenaša vse vrste rastlin in cvetov. Izberite kontrastno barvo za tlakovanje!

Semmelrock ograda s cvijećem
  • Dodajte barve leseni ograji, bodite drugačni. Če nimate časa ali volje, da bi skrbeli za rastline na svojem vrtu, mu dodajte živahnost, tako da leseno ograjo pobarvate v več barvah. Seveda pazite, da ne pretiravate in da se izbrane barve ujemajo z barvami fasade in stavbnega pohištva na hiši.
  • Vertikalna zasaditev je rešitev za glasne sosede in grde poglede. Če vas obdaja visoka stena, zraven posadite invazivne plezalke. Kmalu bo stena prekrita z velikimi zelenimi listi ali po želji z visečo rožo. Če ne želite popolnoma zapreti stene, lahko nanjo postavite lončke, v katere posadite zelišča, sukulente ali trajnice.
Semmelrock Castello ograda sivo prošarana otučena 1
  • Ukrivljene ograje so značilne za podeželske pokrajine in posestva. Če želite, jih lahko kot nastavek postavite tudi na obstoječe ravne ograje.
 
  • Ponazoritvena ograja pomaga, da je vrt videti večji. Skozi votline na ograji lahko pokažete vso lepoto svojega vrta, pogled pa bo za vas globlji in se ne boste počutili utesnjeni.
Semmelrock Bradstone Travero zidni sistem
  •  Ni nujno, da ograje ščitijo vrt pred zunanjimi neželenimi vplivi in pogledi, lahko služijo tudi kot predelne stene – pregrade z nizkimi paneli za želene cone znotraj vrta.
 
  • Če vgrajena ograja zakriva sonce ali se preprosto ne želite popolnoma oddaljiti od okolice, za svoje počitniško mesto pa želite le malo zasebnosti in sence, poiščite naravno alternativo. Za vrtove, ki potrebujejo zvočno pregrado, je bambus idealna rešitev, saj je visok in zelen vse leto. Kljub temu je bolj prijetno poslušati šelestenje listja v vetru kot zvok gostega prometa.
 
  • Plastične ograje, ki imajo zaključek kot klasična lesena ograja, v temnih odtenkih, bodo vsakemu vrtu dale sodoben, moderen videz. Okolju prijazna rešitev, minimalne zahteve za vzdrževanje. Sivi tlakovci, temno rjava ograja in svetlo zelene rastline bodo naredili vtis na vsakega obiskovalca.
 
  • Če je vaša ograja balkonska, ali pa ste omejeni z velikostjo prostora, lahko cvetje posadite v lončke, ki jih nato postavite na ograjo. Vanje posadite svoje najljubše rože, zelišča, majhno grmičevje.
Semmelrock balkonska ograda
  • Začimbni vrt v steni. Vdolbina v steni je lahko popolna polica za majhen vrt z začimbami. Naj bo urejen, na sončnem mestu. Naredite police, pobarvajte ozadje s temno barvo, da bo barva rastlin izstopala.

Več slik v naši galeriji ...

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrockova CAD projektantka

Bezoek onze showroom

Prijava na newsletter

Želite izvedeti več informacij in prednosti o naših izdelkih ter najti navdih s pomočjo naših referenc? Prijavite se na novice :)         

Povezane vsebine