Semmelrock okućnica

Proč s sledmi zime – 5 nasvetov za spomladansko čiščenje zunanjih površin

Pred prihodom sonca si vzemite čas za čiščenje zunanjih površin, saj si boste med poletnim sedenjem na terasi in uživanjem na prostem za to hvaležni.

Spomladansko čiščenje je dolgoletna tradicija, s katero lastniki domov osvežimo svoj dom po zimskih mesecih – z njim hkrati osvežimo mesto, kjer prebivamo, in pogosto zbistrimo tudi svoj um.

Pomembno je, da med spomladanskim čiščenjem ne pozabimo na vrt – navsezadnje to območje doma zimsko vreme najbolj prizadene. Pred prihodom sonca si torej vzemite čas za čiščenje in osvežitev zunanjih površin, saj si boste med poletnim sedenjem na terasi in uživanjem na prostem za to hvaležni.

Sledijo osnovni nasveti, kako lahko svojemu vrtu zagotovite najboljšo možno nego:

  • Odstranite vse znake zime – prvi korak spomladanskega čiščenja vašega vrta je, da se znebite ostankov zime. Začnite z grabljenjem listja na gredicah in travi ter odstranite vse enoletnice, ki ne bodo več rasle. Nato obrežite in zmanjšajte višino vseh večletnih trajnic – številne zelnate trajnice čez zimo na zemlji umrejo, zato jih je treba takoj obrezati.
  • Izpulite plevel in prekopajte gredice – poleg odstranjevanja odmrlih rastlin morate prav tako izpuliti plevel, ki lahko povzroči težave vašim rožam ali pa preprosto ustvari vtis neurejenosti. Pred osvežitvijo komposta obvezno odstranite ves mulč, ki je ščitil vaše rastline med zimskimi meseci.
  • Posadite kaj novega – če ste morali odstraniti rastline, ki niso preživele ostre zime, ali pa imate na voljo dodaten prostor za sajenje, posadite kakšne nove rože, zakaj pa ne? Pomlad in poletje obožujeta močne in pisane barve, zato preverite, katero cvetje je primerno za spomladansko sajenje.
  • Očistite trato – ne rastline in ne trava ne marajo vlažnega in hladnega vremena, enako pa velja tudi za tlakovane terase, dvorišča ali potke. Zelo pomembno je, da je vaše tlakovano dvorišče del vaše spomladanske rutine čiščenja vrta. Najprej temeljito odstranite smeti in ne pozabite na mesta pod cvetličnimi lonci. Po potrebi uporabite vodo in krtačo, v primeru trdovratnejše umazanije pa tudi visokotlačni čistilnik. Po čiščenju z vodo vsekakor ponovite fugiranje s kremenovim peskom, če so tlakovane površine vgrajene v suho drenažno podlago. 
  • Svoje vrtno pohištvo, ki je bilo morda med zimskimi meseci varno spravljeno, odnesite ven ter ga dobro očistite s toplo vodo in milnico, da odstranite vse pajčevine, po spomladanskem čiščenju in pospravljanju pa si mirne duše privoščite zasluženo kavo v svojem novem osveženem vrtu. 

 

In že ste pripravljeni, da tudi letos na svojem vrtu ustvarite še več čudovitih spominov. :)

Semmelrock-Umbriano
Bezoek onze showroom

Prijava na newsletter

Želite izvedeti več informacij in prednosti o naših izdelkih ter najti navdih s pomočjo naših referenc? Prijavite se na novice :)  

Povezane vsebine