Referenčni objekt - Streha kot peta fasada
Referenčni objekt - Streha kot peta fasada

Streha kot peta fasada

Streha je sestavni del identitete stavbe in dopolnjuje arhitekturni izraz, oziroma zagotavlja dodatno komunikacijo med arhitektom in opazovalcem.

Popoln arhitekturni izraz

Opečni strešnik je zaradi podnebja v tem delu Evrope, že stoletja najbolj priljubljen material za kritje strehe. Primarna naloga strehe je zaščita pred zunanjimi vplivi, zato je bila izbira vrste strešnika dolgo podvržena samo podnebnim razmeram.

Glede na to, da je streha danes postala peta fasada stavbe, se od nje pričakuje veliko več kot je zagotavljanje varnosti. Streha je tako sestavni del identitete stavbe in dopolnjuje arhitekturni izraz, oziroma zagotavlja dodatno komunikacijo med arhitektom in opazovalcem.

Na tej ravni dojemanja strehe je treba podati odgovor na najstrožje zahteve sodobne arhitekture in ponuditi visokokakovostne rešitve. V duhu takih idej in v skladu z novimi tehnologijami, inovacijami in trajnostnim ravnanjem, je nastala moderna linija strešnikov Tondach, v katero spadajo Contiton 9 (Saturn), Planoton 30 (Plan 30), Planoton 18 (Plan 18), Planoton 14 (Figaro Deluxe) in Planoton 10. Minimalistični dizajn ter čiste in ravne linije so odlike strešnikov, ki bodo sodobno arhitekturo popolnoma umestili v neposredno urbano okolje.

Odličen primer reference s streho kot peto fasado! (Hiša Harmonika)
Roof tile - Mediteran Plus

Na obalnih področjih pa si arhitekti prizadevajo za tradicionalno sredozemsko arhitekturo. Tem zahtevam popolnoma ustrezata Veneton 11 (Venera) in Veneton 14 (Mediteran Plus), ki s svojim videzom sledita liniji in obliki najstarejšega sredozemskega strešnika – Korca. Na ta način se zelo uspešno kombinira naravno, tradicionalno in moderno ob petkrat hitrejši vgradnji in izjemni odpornosti na nevihtne sunke.

Veliki formati Tondach strešnikov omogočajo hitro in enostavno kritje. Ker pa se danes vse bolj pojavljajo strehe z nizkim naklonom, so razvite trajne rešitve za naklone tudi do 10 stopinj! Potrditev vrhunske kakovosti ter dolgoročne stabilnosti in funkcionalnosti strešnikov je kar 33-letna garancija.

Tondach strešniki s svojo izjemno široko paleto barv, ne samo da sledijo trenutnim, ampak tudi oblikujejo nove trende v arhitekturi, s svojo trajnostjo ter brezčasno eleganco pa zadovoljujejo potrebe vsakega investitorja. Razviti so z jasnim pogledom v prihodnost bivanja in s težnjo, da bi dom postal sanjsko mesto.

Kaj vse sestavlja Tondach streho?

Šele potem ko je osnovni strešnik Tondach vgrajen z vrsto pripadajoče sistemske opreme, lahko govorimo o strehi kot sistemu. Naj gre za elemente za prezračevanje strešne konstrukcije, elemente za zaščito pred snegom, sekundarno streho ali zaščito pred vetrom, vsak element ima svojo funkcionalnost in zagotavlja določeno varnost ali estetski videz.

Tu govorimo predvsem o dodatni keramični opremi. Na primer, polovička bo uporabljena pri tako imenovanem kritju s polovičnim zamikom, krajniki se vgrajujejo za dolgotrajen in estetsko lep zaključek strehe, zračniki pa zagotavljajo optimalno prezračevanje strešne konstrukcije. Da bi dosegli idealno ravne linije slemena in grebena, izvajamo suho vgradnjo slemenjakov in njihovih pripadajočih elementov (slemenski prezračevalni trak, začetne in zaključne ploščice, začetni slemenjaki, razdelilni elementi ipd.). Obstajajo tudi različni strešniki za vgradnjo v območju kapa ali slemena, ki imajo dodatno funkcionalnost ter zagotavljajo lepši videz v tem delu strehe.

Poleg keramične opreme je v strešni sistem vgrajena še dodatna (nekeramična) oprema. Strešna folija Tondach FOL Thermo DT je ​​odlična rešitev za izdelavo sekundarne strehe, z ozirom na njene kvalitetne lastnosti in kar 20-letno garancijo!

Tondach snegolovi predstavljajo trajno in varno rešitev za preprečevanje nenadzorovanega drsenja snega s strehe ter se po obliki in barvi popolnoma prilagajajo profilu posameznega strešnika. Poleg tega, se za zaščito pred nevihtami oziroma za preprečevanje dvigovanja strešnikov vgrajujejo različne pritrdilne sponke (sponka za prvo vrsto in sponka za stransko zarezo).

Vgradnja sistemske opreme Tondach je torej nujna za skladno in tehnično pravilno izvedeno streho kot tudi za doseganje večje varnosti in daljše življenjske dobe strehe. Oprema se estetsko popolnoma ujema z osnovnimi strešniki, preprečuje naknadne stroške popravil in  zagotavlja sistem optimalnih strešnih rešitev za različna podnebja.

Strešina
Prijava na novice - Wienerberger

Prijava na novice

Novice prinašajo najpomembnejše informacije iz podjetja Wienerberger. Preprosto se prijavite in novice boste prejeli na vaš e-poštni naslov.