Crijep Saturn bijeli
© Wienerberger d.o.o

Podnebne spremembe: Streha, ki lahko prenese vročino in nevihte

Od vročinskih valov do neurij in toče – strehe so izpostavljene skrajnim vremenskim pojavom, ki postajajo vse pogostejši in intenzivnejši. Wienerberger se neposredno sooča z učinki podnebnih sprememb in orje ledino s sistemskimi rešitvami, odpornimi na vremenske spremembe.

Podnebne spremembe pomenijo, da morajo strehe vzdržati vse bolj skrajne vremenske razmere. Novi pristopi Wienerbergerjevih strokovnjakov kažejo, kako prilagajajo strešne rešitve.

Temperature v Evropi se vse bolj dvigajo: po podatkih evropske službe za podnebne spremembe Copernicus je bilo poletje 2022 najbolj vroče od začetka meritev. Od vročinskih valov do neurij in toče – strehe so izpostavljene skrajnim vremenskim pojavom, ki postajajo vse pogostejši in intenzivnejši. Wienerberger se neposredno sooča z učinki podnebnih sprememb in orje ledino s sistemskimi rešitvami, odpornimi na vremenske spremembe.

 

Strešni sistemi: Izzivi podnebnih sprememb

Po Poročilu Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) obseg skrajnih vremenskih razmer narašča. To predstavlja izziv za lastnike stanovanjskih in poslovnih nepremičnin, saj morajo svoje zgradbe prilagoditi spremenjenemu podnebju – na primer s strešnimi sistemi, odpornimi na podnebje. Kot vodilni evropski proizvajalec strešnikov se Wienerberger opira na energetsko učinkovite in cenovno dostopne sistemske rešitve za boj proti podnebnim spremembam. "Dobro uravnoteženi izdelki, ki združujejo veliko kakovostnih lastnosti, znatno povečajo varnost, podaljšajo življenjsko dobo in izboljšajo okoljsko učinkovitost streh," pojasnjuje Bernhard Brandtner, Produktni vodja za mednarodno upravljanje izdelkov za strešno/tehnično opremo pri Wienerbergerju.

Približno polovica energije v EU se porabi za ogrevanje in hlajenje stavb ter v industriji. Ker je vse topleje, je nujna dobra izoliranost streh. Po Poročilu, oblikovanem za Evropsko komisijo, se lahko skozi streho izgubi kar četrtina toplote, odvisno od vrste stavbe in izolacije. Wienerbergerjevi visoko zmogljivi strešni izolacijski sistemi preprečujejo izgubo toplote pozimi in pomagajo preprečevati poletno pregrevanje, s čimer znatno zmanjšajo potrebo po energiji za ogrevanje in hlajenje. Neizolirane strehe lahko povzročijo do 25 % toplotnih izgub stavbe.

Učinki podnebnih sprememb: strešni sistemi morajo vse pogosteje prenašati močno vročino. 

Svetle strehe: Preprečitev pregrevanja

Svetle površine odbijajo več sončne svetlobe in se posledično manj segrevajo. "Zlasti v južni in jugovzhodni Evropi se zato bolj osredotočamo na svetle strešnike. Omogočajo zmanjšanje toplote v zgradbi in njeni okolici. To poveča kakovost bivanja in zmanjša potrebo po notranji klimatski napravi," pravi Bernhard Brandtner. Poletno pregrevanje je resen problem, zlasti v mestih.

Wienerberger še naprej spodbuja trend oblikovanja v svetlih barvah in je svoji paleti izdelkov v več državah dodal bele strešnike. Daleč največ sončne svetlobe odbijajo strešniki z belo engobo (glineni mineralni premaz za premazovanje ali barvanje), ki absorbirajo manj kot četrtino sončnih žarkov. Rdeči in rjavi strešniki ravno tako ostanejo hladnejši od črnih, ki absorbirajo približno 80 do 85 odstotkov svetlobne energije in se zato bolj segrejejo. Strešniki s sijajem na splošno odbijajo več sončne svetlobe kot matirani.

 

Temne nianse strešnikov: za večjo solarno refleksijo

Drugi korak k toplotni prilagoditvi je optimizacija temnih engob. Ker črni strešniki predstavljajo največji tržni delež v segmentu strešnikov, imajo že majhne izboljšave velik učinek. Temne barve, kot je antracit, so na splošno zelo priljubljene med kupci, zato se Wienerberger intenzivno ukvarja s premazi, ki vsebujejo posebne pigmente, ki odbijajo infrardeče sevanje. Povečajo odboj sonca, hkrati pa ohranijo enak barvni vtis.

S prilagajanjem sestave engobe je Wienerberger že povečal odbojnost odtenkov črne za 5%. V primeru satenasto črne je to enako povečanju za približno tretjino v primerjavi s standardnimi izdelki. Rezultate vrednotimo skupaj z zunanjimi inštituti in raziskovalnimi institucijami. "Za spodbuditev tega razvoja in dodatno izboljšanje naših sistemskih rešitev tesno sodelujemo z drugimi oddelki in zunanjimi partnerji. To spodbuja tudi prenos znanja," pravi Bernhard Brandtner, Produktni vodja za mednarodno upravljanje izdelkov za strešno/tehnično opremo pri Wienerbergerju.

Beli glineni strešniki: svetle barve odbijajo več sončne svetlobe kot temne in pomagajo preprečevati poletno pregrevanje.

Ravne strehe: Ustvarjanje prijetne mikroklime

Wienerberger dela nove korake tudi na področju ravnih streh. V evropskih državah, kjer posluje, je podjetje ekskluzivni distributer strešne membrane Leadax Roov nizozemskega proizvajalca Leadax. "S sistemom Leadax Roov lahko Wienerberger krožno prispeva k trajnosti ravnih streh," pravi Jacco Venema, Vodja mednarodnega poslovnega razvoja za ravne strehe pri Wienerbergerju. Ogljični odtis membrane za ravne strehe je do 85% nižji kot pri drugih rešitvah na trgu, saj med proizvodnjo ne nastajajo emisije CO2. Poleg tega je strešna membrana v 75% sestavljena iz reciklirane plastike, in ko membrani poteče življenjska doba, jo je mogoče v duhu krožnega gospodarstva v celoti reciklirati v nove membrane za ravne strehe.

Visoka stopnja sončne refleksije bele membrane za ravne strehe Leadax Roov ponuja številne prednosti, saj se strešna membrana na soncu veliko manj segreje v primerjavi s tradicionalnimi temnimi membranami za ravne strehe. To zniža temperaturo okolice in pozitivno vpliva na mestno mikroklimo. Notranjost stavbe ostaja hladnejša. Fotonapetostni sistemi zaradi visoke odbojnosti zagotavljajo tudi večje donose.

Izkoristek prostih površin: Wienerberger se osredotoča na fotovoltaične rešitve, prilagojene posamezni strehi – tukaj v kombinaciji z Leadax Roov.

Na splošno lahko strehe opravljajo širši spekter funkcij, na primer s pomočjo vegetacije. Zelene strehe spodbujajo biološko raznovrstnost, dobro kakovost zraka in dajejo estetski vtis. Skrbno načrtovane zelene strehe poleti ščitijo pred vročino, pozimi pa predstavljajo dodatno plast toplotne izolacije. V kombinaciji s pametnimi rešitvami, kot je Pipelife sistem za upravljanje deževnice Raineo®, je mogoče vodo zbirati, filtrirati, hraniti in ponovno uporabiti, na primer za namakanje, ali pustiti, da odteče.

 

Zaščitne strehe: Odporne na nevihte

Za dolgo življenjsko dobo in varčevanje s surovinami morajo biti strešniki odporni na vremenske razmere. Wienerbergerjevi strešni sistemi, kot je sistem zaščite pred vetrom Sturmfix 2.0, so izdelani za kljubovanje močnim nevihtam. Rešitev, oblikovano za uporabo z naborom naših strešnikov, zagotavlja do pet strešnikov naenkrat. Preprečuje poškodbe zgradbe ali padec strešnikov, po potrebi pa jo lahko elegantno razstavite. Wienerbergerjevi strešni sistemi izpolnjujejo najvišje zahteve odpornosti proti toči.

(Zaščita pred vremenskimi nevšečnostmi: sistem zaščite pred vetrom Sturmfix 2.0 omogoča strešnikom vzdržati tudi najhujše nevihte.)

Za območja z večjo količino snežnih padavin, zlasti alpske regije srednje Evrope, je Wienerberger razvil snegolove in sistem za zadrževanje snega. To zagotavlja enakomerno porazdelitev teže snega in praviloma pomaga preprečevati nenaden zdrs snega s strehe.

Od skrajnih temperatur do neviht ali obilnih padavin: Wienerberger ima na voljo inovativne sistemske rešitve za izgradnjo streh, prilagojenih učinkom podnebnih sprememb. Krožno gospodarstvo je ravno tako pomembno: že med proizvodnim procesom si po najboljših močeh prizadevamo za zmanjšanje vpliva na okolje. Enako velja za celotno verigo ustvarjanja vrednosti in življenjski cikel proizvodov.

 

 

Izberite naravne strešnike in varujte okolje!