Digital Roadshow 2022

Wienerberger Digital Roadshow 2022

Po uspešnih lanskoletnih predavanjih, na katerih je sodelovalo več kot 2.000 udeležencev, skupina Wienerberger nadaljuje z novimi spletnimi seminarji za arhitekte in gradbenike.

V letošnjem spomladanskem sklopu bodo predavanja razdeljena na 5 modulov in bodo na sporedu ves marec, april in maj. Udeležba je brezplačna. Webinarji so s kreditnimi točkami primerno ovrednoteni s strani ZAPS in IZS. Vsi udeleženci predavanja bodo prejeli na predavanjih uporabljeno gradivo, posnetek predavanja in možnost prenosa »Mape za arhitekte« in kataloga »Vrtne ideje«.

MODUL 5 - Shaping future with BIM solutions

Datum in čas: 14.06., 15:30-17:30

ZAPS: dve (2) kreditni točki, IZS: dve (2) kreditni točki

Teme in predavatelji:

BIM za sodoben in napreden način gradnje in projektiranja - Katja Štagar

BIM (Building Information Modeling) omogoča sodoben, naprednejši način gradnje in projektiranja. Vsi projekti, financirani z javnimi sredstvi, bodo morali biti po 1. januarju 2024 izdelani v skladu z informacijskim modeliranjem stavb oziroma v skladu z BIM. Naprednejša podjetja so se z novimi pristopi že soočila in te procese pri svojem delu že uporabljajo. Z novo tehnologijo se je pojavila tudi nova priložnost za proizvajalce. Ker govorimo, da so v BIM modelu vključeni dejanski elementi, ki bodo kasneje izvedeni, se je za proizvajalce pokazala priložnost, da tudi sami sledijo BIM tehnologiji in take knjižnice elementov ustvarijo. V sodelovanju s podjetjem Wienerberger smo pripravili digitalne replike opečnih in strešnih elementov v programski opremi Autodesk Revit.

Katja Štagar, vodja Oddelka za arhitekturo in gradbeništvo pri podjetju CGS, že vrsto let podpira Autodesk in druge uporabnike programske opreme. Specializirana je za programsko opremo Autodesk Revit, skrbi za implementacijo BIM-a v podjetjih, pripravlja BIM knjižnice za proizvajalce različnih izdelkov ter sodeluje pri različnih projektih s področja arhitekture in gradbeništva.

 

Oblikovanje z BIM orodji prinaša številne prednosti  - Gianmarco Ćurčić Baldini

Na predavanju bomo pokazali, kako Wienerberger in Semmelrock skrbita za svoje naročnike in projektante. Prednosti za naročnike so večstranske, prav tako kot za oblikovalce. Oglejte si, kaj je mogoče z uporabo BIM knjižnic elementov za stene, tlakovce, strešna okna...

Gianmarco Ćurčić Baldini je lastnik podjetja Baldinistudio d.o.o.. Gianmarco je BIM certificiran strokovnjak za certificiranje buildingSMART, podjetje Baldinistudio pa poleg programskih rešitev BIM ponuja tudi celotno izobraževanje o BIM modelu in BIM implementacijo. V sodelovanju podjetij Baldinistudio, Wienerberger in Semmelrock je bil razvit BIM sistem pomočnika za napredno oblikovanje.

 

Archicad knjižnica izdelkov Semmelrock - Marin Račič

Archicadov koncept načrtovanja zgradb BIM predstavlja razvoj pri procesu načrtovanja, pa tudi same izvedbe. V predavanju bomo prikazali nekaj osnovnih prednosti Archicada ter kako smo ustvarili in kako je mogoče uporabiti bogato integrirano knjižnico Semmelrockovih rešitev za urejanje okolice. 

Marin Račić je arhitekt in direktor podjetja 3D ART z dolgoletnimi izkušnjami na področju arhitekturnega projektiranja, koordinacije, implementacije BIM modela in sodelovanja. Je certificiran Archicad BIM manager, inštruktor za Archicad in Artlantis ter strokovnjak za cross-platform BIM implementacijo.

 

MODUL 4 - Building Revival

Datum in čas: 02.06., 15:30-17:30

S strani ZAPS in IZS bodo podeljene akreditacijske točke.

 

Teme in predavatelji:

REHAB(IL)ITACIJA 

Predavatelj: Aleš Vrhovec

S konferenco Gradimo Evropo (Maribor/Graz 2021) smo začeli projekt Rehab(il)itacija, katerega ambicija je, da preraste v vseslovensko gibanje za prenovo fonda obstoječih individualnih stanovanjskih hiš. V tovrstnih hišah se, ob vsej problematičnosti fenomena, skriva izjemen potencial reševanja številnih nakopičenih težav posameznikov in prostora. Celovita prenova lahko privede do drastičnega zmanjšanja emisij, številnih novih stanovanj, sodobnejših arhitekturnih rešitev in  stika z naravo. Lahko privede do podeželja, ki bo poslovno uspešno, digitalizirano in privlačno za bivanje. Prav v okviru tovrstnih hiš lahko v realnem času pričnemo udejanjati samooskrbnost (energija, htrana, delo), ki je z izbruhom vojne v soseščini postala neizogibna tema.  

V platformo Rehab(il)itacija sta vključena ključna akterja, ki imata znanje, potrebe in realno moč, da se proces prične udejanjati – občine in gospodarstvo. Ekonomijo vidimo kot glavno gibalo procesov sprememb z dvojnim učinkom – prenova hiš namreč lahko postane veliki projekt generacije (tu se skriva „rezerva“ površin za nova stanovanja brez novogradenj) in velika poslovna priložnost za „industrijo“ množične prenove. 

Tema prenove fonda individualnih hiš se sedanjemu obdobju nakopičenih kriz (podnebna, zdravstvena, energetska) in problemom Slovenije (dostopna stanovanja, staranje populacije, prenova podeželja) prilega kot rokavica. Naslavlja namreč prav vse težave, ki jih občutimo in ki jih intenzivno naslavlja tudi EU s svojimi programi.  

Tovrstne hiše pomenijo najbolj množičen arhitekturni pojav našega prostora in bivalno okolje polovice prebivalstva.  Teh 360.000 večinoma obupno dotrajanih, energetsko potratnih in arhitekturno-urbanistično konfliktnih hiš predstavlja najmanj 45 milijard evrov (po nekaterih ocenah pa še enkrat toliko) dobesedno zabetoniranega premoženja.

 

Ureditev trga v Pakracu

Predavateljica: Tatjana Đuranec

Celovita urbanistična arhitekturna rešitev osrednjega trga v Pakracu in okoliških mestnih območjih. Projekt je razdeljen na več tematskih sklopov (faz):

  •           Osrednji trg
  •           Peš cona s kovačnico
  •           Mestna fontana- spomenik veteranom domovinske vojne
  •           Parkirna cona
  •           Parkirišče za turistične avtobuse
  •           Občinska cesta z rotovžem in info točko

 

Projekt opredeljuje določene arhitekturne elemente, ki se nahajajo v javnem mestnem prostoru (kiosk, fontana, mestna ura, spomenik, kovačnica ipd.) ter prostorske komunikacije in ureditev okolice (tlakovce in zelene površine). Našteto takoj in jasno opredeljuje namen in dinamiko v javnem mestnem prostoru. Tematske enote celovite rešitve so v različnih fazah projektiranja in realizacije. 

 

Prenova podstrešja

Predavatelj: Amel Emkić

Zamenjava strehe je izziv, pri katerem previdno postopajo skoraj vsi lastniki stanovanj. Glavni razlog je zagotovo dolgotrajnost in zahtevnost del, a gre za sanacijo, ki jo je treba opraviti po določenem preteku časa. Prednost celovite prenove strehe je v možnosti preureditve podstrešja v bivalni prostor. Gre za trend, ki se vse bolj uveljavlja: ljudje svoja stara podstrešja spreminjajo v garsonjere, večsobna stanovanja ali delovne in otroške sobe. Preden se lotite tega projekta, morate vedeti na kakšen način želite izkoristiti podstrešje in se tako izogniti dragim spremembam projekta.

 

Staka house

Predavatelj: Krunoslav Ivanišin

Hiša dvojček iz 60. let prejšnjega stoletja (l. 1960) je v celoti rekonstruirana. Notranje in zunanje spremenjena, se je sedaj povezala z okoljem.  Ostre kockaste linije so odete z Terca fasadno opeko, jeklo in steklo. Fasadna opeka svetlo bež barve s poudarjenimi fugami opredeljuje zid. Srednje nadstropje spredaj je pritličje, prostorsko zaporedje od zastekljene sprednje lože preko kuhinje in jedilnice do dnevne sobe pa sega do travnika. Etaže povezuje spiralno stopnišče. Spirala se ovija okoli ekscentrične prostorske osi in je pobarvana briljantno belo, da poudari mojstrove odtise rok na votli prostornini. Dve stranski okni se raztezata navpično na dveh nivojih, kar dodaja dnevno svetlobo garaži in kletni sobi za goste. Na ta način svetloba prodira v notranjost od zgoraj in od strani, v vse smeri: vedro svetlobe, kot da bi bil zlati dež, s prosojnostjo, ki jo regulirajo plasti stekla in tekstila.

 

Photo download

Predstavitve z webinarjev

Se niste mogli udeležiti webinarja in vas zanimajo predavanja?
Vse predstavitve lahko prenesete na spodnji povezavi:

MODUL 3 - Building for people 

Datum in čas: 12.05., 15:30-17:30

S strani ZAPS in IZS bodo podeljene akreditacijske točke.

 

Teme in predavatelji:

Dostopna trajnostna gradnja

Predavatelj: Robert Smodiš

Rastoče cene energentov, pomanjkanje surovin, draženje gradbenih materialov, inflacija, so le nekateri poudarki dnevnih novic zadnjega leta. Seveda se nam vsem postavlja vprašanje ali je to le prehodno stanje ali pa se moramo sprijazniti s spremembami, ki so jih sicer nekateri strokovnjaki že dlje časa napovedovali. Novice o podnebnih spremembah in ukrepih, ki bi bili nujni, so kar nekako poniknile, čeprav so v velikem delu prav podnebne spremembe in omejene danosti našega planeta razlog za slabe novice. Gradbeništvo in gradnja je le ena izmed panog, v kateri se žal demonstrirajo posledice navedenega zelo očitno, kar ne čudi, saj ravno gradbeništvo in naše grajeno okolje povezujemo z izjemno velikim vplivom na okolje in družbo. Zasledovanje in izvajanje načel trajnostne gradnje bi naj ta vpliv omililo in zmanjšalo.

Kakšen bi lahko bil odgovor arhitektov, gradbincev in industrije gradbenih materialov na izzive, ki so pred nami in ali lahko pričakujemo, da se bo gradnja stavb spremenila? Kako zagotavljati v času hitrih sprememb dostopen (cenovno ugoden) in kakovosten bivalni prostor širokemu krogu ljudi ob tem pa izpolnjevati bistvene zahteve trajnostne gradnje in tako zmanjšati negativne vplive na okolje in družbo.

Robert Smodiš je mag.ing.arh. Diplomiral je na Tehnični univerzi v Grazu.

Svojo profesionalno pot je začel v arhitekturnem biroju, od leta 2001 pa je zaposlen v podjetju Kema Puconci (oz. Murexin d.o.o.). Najprej kot tehnolog v tehnični službi, v nadaljevanju kot vodja projektne prodaje, vodja internacionalizacije in nato še 4 leta kot vodja marketinga. Od leta 2012 je vodja upravljanja produkta ter od leta 2021 v funkciji „International Product Manager“ skupine Murexin.

Leta 2009 je postal prvi tujec, ki je pridobil naziv DGNB Avditor – DGNB, Nemškega združenja za trajnostno gradnjo. Leta 2010 je bil pobudnik in ustanovni član Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo - GBC Slovenia. Do leta 2014 opravljal funkcijo prvega predsednika združenja. V času do danes je objavil številne članke na temo trajnostne gradnje in načrtovanja, sodeloval kot predavatelj na številnih izobraževanjih in dogodkih ter deloval na področju vrednotenja LCA in LCCA. Kot DGNB Avditor (ocenjevalec) je sodeloval pri prvem slovenskem novozgrajenem objektu, ki je prejel platinasti DGNB znak trajnostne gradnje.

 

Grajeno naravno okolje

Predavatelj: Pero Vuković

Arhitektura vedno in v vseh merilih preučuje meje. Pogosto se ukvarja s kompatibilnostjo med notranjostjo in zunanjostjo ter premikanjem meja. V današnjih časih poseben pomen ponovno dobiva bivanje človeka v naravi. Kot je narava po definiciji vse kar nas obdaja, je to tudi grajeno okolje. 

Pero Vuković se je rodil leta 1989 v Zagrebu. Leta 2010 je prejel Rektorjevo nagrado za projekt „Osnovna šola Zagreb“ pod mentorstvom Tončija Žarnića. Član ekipe hrvaškega nastopa na Beneškem bienalu arhitekture 2010 po izboru Lea Modrčina.

V študijskem premoru je od jeseni 2010 do konca leta 2011 delal v OMA (Office for Metropolitan Architecture) arhitekta Rema Koolhaasa v Rotterdamu. Kasneje je, ob diplomskem študiju na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu,  za OMA delal tudi kot freelance arhitekt. Diplomiral je 26.2.2014 na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu, z izbrano temo zaključnega dela: Sosedski center. Vodi lastno arhitekturno pisarno ARHIV arhitektura in urbanizem, to službeno funkcijo je nastopil 5.3.2014. Dobitnik več nagrad in priznanj na strokovnih tekmovanjih. 

 

Celovit pristop k gradnji trajnostnih večstanovanjskih stavb

Predavatelj: Amel Emkić

Sodobno projektiranje poudarja pomen celovitega in interdisciplinarnega pristopa, kjer projektant smiselno združuje in izpolnjuje zahteve različnih področij stroke. Za takšen pristop je izbira materiala in konstrukcijskega sklopa veliko bolj izzivna, saj je treba izpolniti zahteve kot so trdnost materiala in nosilnost konstrukcijskega sistema, energijska učinkovitost, akustika, požar, trajnost ipd. Iz tega vidika se kot optimalen konstrukcijski sistem za večstanovanjske stavbe ponuja armiranobetonski okvir z zidanimi polnili. Predstavljeni bodo osnovni koncepti celovitega projektiranja in inovativne rešitve za gradnjo takega sistema.

Amel Emkić je produktni vodja za zidne sisteme v podjetju Wienerberger.

 

MODUL 2 - Healthy living

ZAPS: dve (2) kreditni točki, IZS: ena (1) kreditna točka

Datum in čas: 14.04., 15:30-17:30

Teme in predavatelji:

 

Trajnost krajine in izboljšanje urbane mikroklime

Predavateljica: Iva Filipović, krajinska arhitekta, Semmelrock Stein + Design d.o.o.

Kratka vsebina: 

Podnebne spremembe so eden največjih izzivov bodočih generacij. Negativne posledice dviga temperature zraka so še posebej opazne v mestnih četrteh velikih mestnih središč.

Z razvojem strategij za zmanjševanje toplotnih otokov in gospodarjenja z deževnico je na evropski ravni cilj čimprejšnje zmanjšanje temperatur in poplav ter postavitev bolj jasnih smernic in ciljev za boj proti njim. Nenehno povečevanje zelenih otokov, gradnja zelenih streh in parkirišč, uporaba trajnostnih materialov z visokim indeksom refleksije Sunlight SRI (Solar Reflectance Index) je dolgoročen koncept strategije zelene infrastrukture.

Beton je fleksibilen in najpogosteje uporabljen gradbeni material. Nobenega drugega materiala ni mogoče oblikovati na toliko različnih načinov. Zaradi neštetih oblik, barv in zaključkov je beton eden najbolj vsestranskih materialov. Tlakovane površine podpirajo naravni vodni krog s hitro absorbcijo  površinske vode v tla ter so zato popolna trajnostna rešitev za urejanje cest v urbanih območjih.

Predavateljica: Iva Filipović, mag.ing.prosp., vodja CAD oddelka podjetja Semmelrock Stein + Design d.o.o.

 

Zgraditi ravno prav tiho

Predavatelj:  Saša Galonja, Arhitekturna akustika in svetovanje Saša Galonja s.p.

Kratka vsebina: Zdravje ljudi je povezano tudi z obremenitvijo s hrupom, preveč ali premalo hrupa nam namreč škodi. Ker smo večino časa v zaprtih prostorih, morajo biti naši prostori takšni, da nam omogočajo dobre pogoje za delo, počitek in zabavo. Pri tem imata arhitektura in gradbeništvo, do določene mere pa tudi strojništvo in elektro stroka, odločilno odgovornost. Stavbe nam morajo nuditi zavetje, tudi pred neželenimi zvoki, zato prostore zvočno izoliramo. Skozi stoletja smo se dokopali do obširnega znanja, katere materiale in tehnike uporabiti pri gradnji zvočno kakovostnih prostorov. Tudi opeka je za zvočno zaščito dober material, samo prav ga je treba uporabiti. Prikazanih bo nekaj dobrih primerov, opozorili bomo tudi na napake in pasti zvočno izolativne gradnje z opeko.

Predstavitev: Saša Galonje je pred tridesetimi leti diplomiral iz akustike na Fakulteti za arhitekturo. Arhitekturna akustika ga je vedno izjemno zanimala, kar se odraža tudi v njegovih poklicnih uspehih.  Zanj je velik del profesionalnega udejstvovanja vsa ta leta, povezano z odgovori na vprašanja s področja gradbene in prostorske akustike. V teh desetletjih se je seveda nabralo na stotine elaboratov gradbene akustike, kjer pa je njegovo delo popolnoma skrito in uporabniku nevidno. Za področje prostorske akustike, kjer z arhitekti sooblikuje notranjo podobo prostorov, je pripravil številne študije. Tako je doprinesel tudi k arhitekturnim nagradam, ki jih za realizirane projekte dobijo arhitekti. Svoje znanje je delil s študenti, posebej tistimi, ki pripravljajo dipomsko oziroma magistrsko delo. Želi si, da bi bila arhitekturna akustika bolj prepoznavna in sprejeta, zato je na različnih dogodkih sodeloval s številnimi predavanji, predstavitvami in publikacijami.

 

Hiša RD

Predavatelj: Mislav Muršić, arhitekt / projektant Urbane Ideje d.o.o

Kratka vsebina: 

"Hiša RD" se nahaja v slikovitem vinorodnem okolju, v zaselku Vrnjak pri Samoborju. Hiša je slogovno mešanica tradicionalnih arhitekturnih oblik (pravokotna, rahlo podolgovatega tlorisa pod strmo dvokapno streho s 45° naklonom), lokalnih materialov (les, strešniki) in sodobnih izrazov, utelešenih v aluminiju in steklu. Pritličje je zasnovano kot edinstven prostor s stopniščem, ki pritličje deli na dve funkcionalni enoti - dnevno sobo na eni in kuhinjo z jedilnico na drugi strani.

Obe enoti krasi velika steklena stena, ki ponuja čudovit pogled na gozd in vinograde. Za razliko od pritličja, ki je odprto in vsrkava vse elemente okolja, prostori v nadstropju popolnoma izničijo njegovo prisotnost in se skozi strešna okna orientirajo izključno proti univerzalnemu naravnemu elementu – nebu. Eksterier hiše temelji na treh osnovnih materialih – glinenih strešnikih Tondach Plan 30, ki pokrivajo strešne površine in daljše stranice fasade; steklo in les dvokapnih sten; "decking" terase in pergole, ki segajo čez del terase. Aluminijasti detajli in podstrešja iz surovega betona dopolnjujejo celotno in osnovno arhitekturno idejo zlitja tradicionalnih ter modernih stilov oblikovanja. Ker lokacija ni opremljena s komunalno infrastrukturo (razen priključka na elektroenergetsko omrežje) – je uporabljena široka paleta trajnostnih tehničnih rešitev za vodovod, odvodnjavanje in sistem KGVH[AM1] ; od zbiralnikov deževnice in bioloških čistilnih naprav pa vse do toplotnih črpalk, s čimer je nastala sodobna, okolju prijazna in trajnostna zgradba.

Predavatelj: Mislav Muršić, arhitekt / projektant Urbane ideje d.o.o.

 

Bivalno ugodje in kultura zdravih materialov

Predavatelj:  Amel Emkić, product manager za zidne sisteme, Wienerberger d.o.o.

Kratka vsebina: Zdravo in udobno bivalno okolje postaja vse večja prioriteta pri projektiranju in gradnji. Le-to je definirano z različnimi parametri kvalitete zraka, prezračevanja, vlažnosti, svetlobe, hrupa, ipd. Tekom predavanja bodo predstavljeni rezultati neodvisne raziskave o vplivu različnih konstrukcijskih sklopov na notranji zrak in bivalno udobje. Rezultati kažejo na večjo kapaciteto opeke za regulacijo relativne vlažnosti zraka v zaprtih prostorih v primerjavi z drugimi sistemi gradnje.

Amel Emkić je produktni vodja za zidne sisteme v podjetju Wienerberger.

 

MODUL 1 - Out of the box architecture

ZAPS: dve (2) kreditni točki, IZS: ena (1) kreditna točka

Datum in čas: 31.03., 15:30-17:30

Teme in predavatelji:

 

Maruša Zorec - Grajska Pristava v Ormožu

Prof. Maruša Zorec univ. dipl.inž. arh., je diplomirala na Fakulteti za arhitekturi v Ljubljani. Po sodelovanju z arhitektom Vojtehom Ravnikarjem je ustanovila lastni arhitekturni biro Arrea arhitektura v okviru katerega deluje še danes. Na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani poučuje od leta 1993. Ukvarja se s problematiko in prakso prenove kulturne dediščine in anonimne arhitekture s posebnim interesom na raziskovanju, varovanju in prenovi arhitekture 20.stoletja.

Arhitekturna prenova grajske pristave vključuje obnovo in predstavitev obstoječih pritličnih objektov z nekaj novimi dodatki. Del stavbe je namenjen arheološko-etnografski zbirki Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, drugi del pa Glasbeni šoli Ormož. Skupna točka novih posegov v obstoječo stavbo je opeka kot lokalni gradnik. Z njeno uporabo so pri prenovi pristave skušali nadaljevati tradicijo lokalne gradnje.

Objekt ohranja arhitekturno zasnovo grajske pristave, hkrati pa ga s sodobno likovno in tehnološko govorico umešča v sodobni čas. Opeka in peščenjak, uporabljena za sodobne intervencije imata korenine daleč v zgodovini. Struktura opečnih zidov, ki se zgleduje po primerih lokalne tradicije v bližini ustvarjaja presenetljive svetlobne podobe v notranjosti. Svetloba se odbija, razpršuje, sipa, blešči in pleše, medtem, ko zastira zunanjo svetlobo,  da ne moti dejavnosti v prostoru.

Prenovljen objekt je zaživel in se uporablja kot prostor za lokalno glasbeno šolo in arheološki muzej. Leta 2012 je arhitektka Maruša Zorec s sodelavci prejela nagrado Prešernovega sklada kot priznanje  za prenovo stavbe Grajske pristave v Ormožu.

 

Aleš Vrhovec - Družinska hiša Celovška 

Aleš Vrhovec in Vanja Gregorc Vrhovec sta arhitekta in partnerja GregorcVrhovec arhitekti. Arhitekturni biro je dejaven predvsem na področju stanovanjske arhitekture in manjših javnih objektov. V zadnjem obdobju je v realizaciji ureditev začasne  tržnice na Bledu ter izvedba dveh večstanovanjskih objektov, na Roški cesti in ob Barjanski v Ljubljani, kjer je pri zadnjem v ospredju uporaba lesa kot konstrukcijskega materiala.

V letu 2021 smo v sodelovanju z ZAPS in Ministrstvom za kulturo Avstrije prevzeli organizacijo mednarodne konference Gradimo Evropo - Rehab(il)itacija, kjer je bila v fokusu promocija termina Baukultur (kultura gradnje) na nivoju evropskih arhitekturnih politik ter problem prenove fonda individualnih stanovansjkih hiš v Sloveniji.

Aleš Vrhovec je bil član upravnega odbora Sveta arhitektov Evroipe (ACE) in član ekspertne skupine za visokokakovostno arhitekturo pri Evropski komisiji.

Arhitekta Aleš Vrhovec in Vanja Gregorc Vrhovec sta z birojem Gregorc Vrhovec Arhitekti prejela Zlati svinčnik za odlično izvedbo za Družinsko hišo na Celovški. Družinska hiša Celovška se nahaja na parceli, za katero je značilen ozek tlorisni gabarit. Postavljena je pravokotno na primarno mestno vpadnico brez izrazitih prostorskih kvalitet, a z značajem, ki simbolizira običajno slovensko predmestno kulturno tkivo.

Hiša tipološko in inovativno rešuje izziv ozke parcele ter ta dejavnik upošteva na inovativen način. Ustvari kvalitetne bivanjske površine za dve poslovno-stanovanjski enoti. Duhovita je uporaba fasadnih oblog, ki izrazito modernistični karakter objekta povezujejo z lokalnim značajem slovenskega grajenega prostora. Kljub programu malega merila neposredno ob pomembni mestni vpadnici je arhitektoma uspelo z izbiro tipologije in zasnove fasadnega ovoja ustvariti iluzijo večje stavbe, kot v resnici je, z doslednim oblikovanjem pa sta pripomogla k nekoliko bolj urbanemu značaju Celovške ceste.

Spodbudno je dejstvo, da sta bila arhitekta v tem primeru tudi soizvajalca in delno investitorja del med gradnjo, kar je v slovenskih arhitekturnih krogih redek način delovanja. Kvaliteta projekta in rezultat realizacije nedvomno pozivata k večjemu številu sorodnih modelov v našem grajenem prostoru.

 

Domagoj Ivanović - Mestni trg Valpovo – z nizkim proračunom od kaosa do ravnotežja  

Domagoj Ivaniović, rojen 19.12.1984 v Osijeku, je diplomiral leta 2010 na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu. Živi v Zagrebu in dela v arhitekturnem biroju Dies d.o.o., ki je bil ustanovljen leta 1995. Od leta 2015 Ivaniović deluje v biroju kot direktor in glavni projektant. Svoje prve delovne izkušnje je pričel pridobivati pod mentorstvom arhitekta Stjepana Ivanovića (2011-2012) in Gorana Rake (2012-2014). Leta 2011 je vpisal podiplomski specialistični študij »Strateško podjetništvo« na Ekonomski fakulteti v Zagrebu.

Ureditev trga v mestu Valpovo je del zgodbe o kulturni dediščini Matije Petra Katančića. Poleg rekonstrukcije trga in obnove župnijske cerkve, se bo uredil in opremil tudi Izobraževalno-interpretacijski center, ki bo v stari mestni hiši. V središču pozornosti bo zagotovo Katančićev spominski center.

Trg sam po sebi ni geometrično pravilno zaokrožena površina, temveč spominja na dolgo sprehajališče, ki je obdano s stavbami iz različnih zgodovinskih obdobij.

Kljub omejenemu proračunu so se odločili povečati zelene površine, s kakovostnim tlakovcem Umbriano pa izboljšati udobje sprehajalcev po parku.  V kombinaciji z minimalistično in cenovno ugodno urbano opremo, so dobili novo podobo, hkrati pa ohranili čar slavonskega mesta.

 

Tomislav Ćurković - Another brick wall

Tomislav Ćurković se je rodil v Zagrebu, leta 1961 in tam leta 1988 tudi diplomiral na Fakulteti za arhitekturo. Po koncu študija se je - prav tako v Zagrebu - zaposlil v arhitekturnem biroju "Interinženjering", kjer je delal do leta 1992. To leto je bilo prelomno, saj je z Zoranom Zidarićem ustanovil biro "Dva arhitekta". Med letoma 2009 in 2015, je bil Tomislav Ćurković predsednik hrvaške Zbornice za arhitekturo. Prvi projekti projektnega biroja "Dva arhitekta" so večinoma sloneli na interierjih z nizkim proračunom in maksimalnem trudu. Iz tega razloga je biro kmalu odobrila tudi strokovna javnost. Sčasoma se je primarni fokus biroja prenesel na družinske domove – kategorijo, ki so jo zaznamovali s svojim značilnim podpisom.

V petindvajsteih letih delovanja so zmagali in bili nominirani za najpomembnejše arhitekturne nagrade na Hrvaškem, v zadnjem času pa tudi v tujini, na natečajih kot so, Cemex Awards, Wienerberger Brick Award in World Architecture Festival. Tri leta zapored so bili v ožjem izboru za nagrade revije The Plan, vrhunec pa so dosegli z lansko zmago projekta Slavonske kleti v kategoriji proizvodnih objektov.

Predavanje na temo uporabe opeke v brezčasni arhitekturi, bo predstavljeno skozi različne primere iz prakse biroja "Dva arhitekta" in drugih arhitekturnih birojev. Zahvaljujoč tehnologiji, ki sledi novostim, gradbeni material - ki je že več stoletij navdih arhitektom in gradbincem - dobiva novo podobo in spoznava svoje, še neodkrite potenciale.

Informacije o ostalih modulih bodo kmalu na voljo!

Veselimo se novega skupnega, online druženja!

 
we are wienerberger
Close-up of manager working on tablet computer screen, CRM, SAP

Prijava na novice

Novice prinašajo najpomembnejše informacije iz podjetja Wienerberger. Preprosto se prijavite in novice boste prejeli na vaš e-poštni naslov. 

Naš servis in orodja

Prodajna področja

Za vse informacije povezane z nabavo in cenami Wienerberger proizvodov kontaktiranjte naše območne vodje prodaje. 

Tehnična podpora in svetovanje

Za optimalno tehnično podporo in svetovanje končnim kupcem, izvajalcem, arhitektom ter poslovnim partnerjem, skrbi naš tehnični tim.