construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i
construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i

Navodila za gradnjo s Porotherm IZO Profi opeko

Gradnja v vseh štirih letnih časih le s Porotherm IZO Profi & Dryfix.extra.

Vodoravna hidroizolacija

Po izdelavi temelja in talne plošče je potrebno položiti vodoravno hidroizolacijo - lepenka ali polimerni premaz, da bi preprečili kapilarni dvig vlage v zidovih. S tem preprečite drago naknadno sanacijo vlažnih zidov.

 

Izravnalni sloj malte

Po položitvi hidroizolacije je potrebno označiti položaj in debelino zidov skladno s projektom za izvedo. Pred začetkom zidanja je potrebno izvesti izravnalno podlago iz malte.  Izhodišče za izravnavo je najvišja točka temeljne plošče. Debelina izravnalnega sloja je odvisna od natančnosti izvedbe temeljne plošče (ca. 1,5 cm). Priporočljiva je uporaba toplotne malte Porotherm TM50, da bi zmanjšali učinek toplotnega mostu. Za natančno izvedbo izravnalnega sloja uporabljamo orodje Nivelirmax in zidarsko letev.

Priprava Porotherm IZO Profi opeke

Pred nanosom lepila opeko očistimo od prahu z vlažnim zidarskim čopičem. 

Zidanje prve vrste

Prva vodoravna stična ploskev se postavlja na vlažen sloj izravnalne malte. Zelo je pomembno, da z najvišjo stopnjo pazljivosti točno postavite prve vodoravne stične ploskve na ravno površino, nato preverite ravnino površine ter jo po potrebi popravite z alu-letvijo dolžine 3-4 m. Zidaki se zlagajo drug ob drugega po sistemu peresa in utora.

 

Priprava Porotherm Dryfix.extra lepila

Pri vgradnji zidakov Porotherm IZO Profi, polnjenih s kameno volno (debelina zidov od 25 do 50 cm), lepilo Porotherm Dryfix.extra nanašamo s pomočjo Y adapterja, ki ga namestimo na izhodu pištole. Lepilo se tako razdeli na dva tanjša trakova, ki ju nanašamo izmenično na notranje keramične stene opeke. Na ta način dobimo skupno 4 trake lepila. Širina traka lepila ustreza debelini keramične stene opeke (rebra), kar pomeni premer enega traka ca. 1,5 cm.
Y nastavek, ki je potreben za nanos lepila s pištolo PU, se sestavi na licu mesta in se dostavi istočasno kot lepilo.

 

 

Zidanje

Po postavitvi lepila zidake normalno polagate na vodoravne stične ploskve z minimalnim preklopom 1/3 dolžine zidaka. Po postavitvi zidaka ga ne smete več premikati. Po uporabi zaprite varnostni ventil na pištoli. Na pištoli morate vedno pustiti napolnjeno pločevinko. Po uporabi pločevinko vedno pustite v pokončnem položaju. Če pločevinka lepila pada s pištole, je potrebno pištolo očistiti s čistilom za lepilo. Vertikalne vezi lahko izvedete s pomočjo vogalnikov Dryfix ali z opečnimi vogalniki.

Rezanje opeke


Vsako naknadno izdelovanje utorov in odprtin v zidu, ki niso bili predvideni v projektu za izvedbo, je mogoče izvesti le s pisnim soglasjem projektanta.

 

Vrtanje

Pri vrtanju zidaka Porotherm IZO Profi se uporablja rotacijsko vrtanje brez udarne sile (kladiva). Poleg tega je treba uporabljati ostro krono iz trdega materiala. Več reber (pregrad) zidaka izvrtate, bolje se bodo razporedile sile, ki delujejo v steni, skladno z dolžino vstavka.

Montaža okna

Montaža okna pri steni iz zidakov Porotherm IZO Profi se izvaja s pomočjo vijaka za okenski okvir s samoreznim navojem. Zaradi varne pritrditve okna je potrebno biti pozoren, da so vijake ustrezne dolžine. Potrebna dolžina vijaka se izračuna iz širine okenske odprtine, kateri dodamo 190 mm.

Prosti previs pri Porotherm 50, 44 in 38 IZO Profi

Prosti previs preko neobdelanega betonskega roba (oz. nosilnega zidaka za zunanjo zidanje, zloženega ob rob plošče) je omejen na običajnih 12 cm. Obstoječe elemente opaža roba plošče oz. zunanje izolacijske elemente ne smete upoštevati.  Statistično je treba testirati in dokazati planirane proste previse, ki se drugače določajo s projektom.

Tehnika pritrjevanja

Pri majhnih zahtevah, denimo montaži robnih letvic, držal za brisače, kanala za kable ali svetilke, je dovolj samo sidranje v prvo rebro zidaka (zunanja pregrada) s pomočjo ustreznega plastičnega vložka (denimo univerzalni vložki Fischer UX ali razporni vložek Fischer SX).

Pri srednjih zahtevah, kot so montaže oz. vgradnja lahkih stenskih omar ali lažjih fasadnih oblog, se praviloma uporabljajo plastični vložki za okvirje ustreznih dolžin (denimo univerzalni vložki za okvirje Fischer FUR), ki omogočajo sidranje skozi nekaj zunanjih in notranjih reber (pregrad) zidaka.

Pri zahtevnejši uporabi, recimo pri montaži tende, nadstreška, straniščne školjke ali večjih in težjih stenskih omar za obešanje, se uporabljajo injekcijska sidra ustrezne dolžine (sidrna palica + mrežasti sidrni vložek + injekcijska malta) za varno sidranje skozi več reber (pregrad) zidaka. Odvisno od vrste zahtev morajo sidrne spoje za nosilne konstrukcije prijektirati in dimenzionirati inženirji.

Izvedba prve vrste z zidaki in temeljno ploščo pri Porotherm 50, 44 in 38 IZO Profi

Za izdelavo priključka pri monolitni steni (prva oziroma prvi dve vrsti na plošči kleti ali temeljni plošči) se praviloma uporabljajo zidaki manjše debeline, da bi se lažje izvedla navpična izolacija objekta kot tudi izolacija temelja na območju pršenja vode. Pri zidakih Porotherm 50 IZO Profi se lahko v prvi vrsti uporabljajo zidaki Porotherm 44 IZO Profi ali Porotherm 38 IZO Profi. Za prvo vrsto pri zidakih Porotherm 44 IZO Profi je primeren zidak za temelj Porotherm 38 IZO Profi ali Porotherm 32 IZO Profi. Za izdelavo prve vrste pri zidaku Porotherm 38 IZO Profi se uporablja Porotherm 32 IZO Profi.

Podporna konstrukcija stropa

Porotherm 50, 44 te 38 IZO Profi

Zahtevana globina podporne konstrukcije stropa na steni znaša najmanj 20 cm. Pri stropih iz zidakov se nosilci položijo na najmanj 20 cm. Da bi dosegli edinstveno podlago za omet, se zunanji zidaki zlagajo z zunanje strani na stropne mreže. Med stropnimi mrežami in zunanjimi zidaki se postavi ustrezna izolacija.

Porotherm 30, 25-38 i 20-40 IZO Profi

Zaradi statičnih potreb kot tudi zahtev glede zvočne izolacije se pri gradnji objektov z zidaki Porotherm IZO Profi stropna mreža privede čim bliže zunanjemu robu stene. Če se uporablja element za opaž roba stropa oziroma izolacijski element mreže, je največja debelina tega elementa omejena na 5 cm pri zidakih Porotherm 32 IZO Profi in na 3 cm pri zidakih Porotherm 25-38 IZO Profi. Pri zidakih Porotherm 20-40 IZO Profi se ti elementi ne uporabljajo; mreža stropa se betonira do zunanjega roba zidu.

Pozor

Pri uporabi stropa, sestavljenega iz elementov z dodajanjem betona, ki se vliva na samem kraju, znaša globina podpore pol gotovega dela na steni načeloma le nekaj centimetrov. Zahtevana globina podpore gotovega stropa se doseže s trdno povezavo pol gotovega dela z dodano stropno mrežo. Treba je biti pozoren na ustrezne stropne podpornike (robni opaž).

Izvedba vogalov

Porotherm 50 IZO Profi

Podrobnosti izvedbe vogalov sten iz zidakov Porotherm 50 IZO Profi s pomočjo Porotherm 20-40 IZO Profi.

Porotherm 44 IZO Profi

Podrobnosti izvedbe vogalov sten iz zidakov Porotherm 44 IZO Profi s pomočjo Porotherm 10 Profi.

Porotherm 32 IZO Profi

Podrobnosti izvedbe vogalov sten iz zidakov Porotherm 32 IZO Profi s pomočjo Porotherm Profi Dryfix vogala 32.

Porotherm 38 IZO Profi

Izvedba vogalov se opravi s spajanjem celih zidakov; formatni zidaki ali spojni elementi niso potrebni.

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Naročite izračun gradbenega materiala

Pomagamo pri izračunu potrebenga gradbenega materiala za vaš objekt. Za zid, streho ali fasado. S samo nekaj kliki do hitrega in preprostega izračuna materiala.

Naši servisi in kontakti

Prodajna področja

Za vse informacije vezane na naročilo in cene Wienerberger proizvodov, kontaktirajte naše območne vodje prodaje. 

Tehnično svetovanje

S ciljem kvalitetne podpore končnim kupcem, izvajalcem, arhitektom in poslovnim partnerjem, vam svetuje naša projektno tehnična ekipa.

Prijava na novice

Prijavite se na Wienerberger novice, samo z nekaj kliki. Prejemali boste informacije o naših proizvodih, izobraževanjih in drugih aktivnostih. 

Povezane vsebine