construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i
construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i

Navodila za gradnjo s Porotherm IZO Profi opeko

Gradnja v vseh štirih letnih časih le s Porotherm IZO Profi & Dryfix.extra.

Vodoravna hidroizolacija

Po izdelavi temelja in talne plošče je potrebno položiti vodoravno hidroizolacijo - lepenka ali polimerni premaz, da bi preprečili kapilarni dvig vlage v zidovih. S tem preprečite drago naknadno sanacijo vlažnih zidov.

 

Izravnalni sloj malte

Po položitvi hidroizolacije je potrebno označiti položaj in debelino zidov skladno s projektom za izvedo. Pred začetkom zidanja je potrebno izvesti izravnalno podlago iz malte.  Izhodišče za izravnavo je najvišja točka temeljne plošče. Debelina izravnalnega sloja je odvisna od natančnosti izvedbe temeljne plošče (ca. 1,5 cm). Priporočljiva je uporaba toplotne malte Porotherm TM50, da bi zmanjšali učinek toplotnega mostu. Za natančno izvedbo izravnalnega sloja uporabljamo orodje Nivelirmax in zidarsko letev.

Priprava Porotherm IZO Profi opeke

Pred nanosom lepila opeko očistimo od prahu z vlažnim zidarskim čopičem. 

Zidanje prve vrste

Prva vodoravna stična ploskev se postavlja na vlažen sloj izravnalne malte. Zelo je pomembno, da z najvišjo stopnjo pazljivosti točno postavite prve vodoravne stične ploskve na ravno površino, nato preverite ravnino površine ter jo po potrebi popravite z alu-letvijo dolžine 3-4 m. Zidaki se zlagajo drug ob drugega po sistemu peresa in utora.

 

Priprava Porotherm Dryfix.extra lepila

Pri vgradnji zidakov Porotherm IZO Profi, polnjenih s kameno volno (debelina zidov od 25 do 50 cm), lepilo Porotherm Dryfix.extra nanašamo s pomočjo Y adapterja, ki ga namestimo na izhodu pištole. Lepilo se tako razdeli na dva tanjša trakova, ki ju nanašamo izmenično na notranje keramične stene opeke. Na ta način dobimo skupno 4 trake lepila. Širina traka lepila ustreza debelini keramične stene opeke (rebra), kar pomeni premer enega traka ca. 1,5 cm.
Y nastavek, ki je potreben za nanos lepila s pištolo PU, se sestavi na licu mesta in se dostavi istočasno kot lepilo.

 

 

Zidanje

Po postavitvi lepila zidake normalno polagate na vodoravne stične ploskve z minimalnim preklopom 1/3 dolžine zidaka. Po postavitvi zidaka ga ne smete več premikati. Po uporabi zaprite varnostni ventil na pištoli. Na pištoli morate vedno pustiti napolnjeno pločevinko. Po uporabi pločevinko vedno pustite v pokončnem položaju. Če pločevinka lepila pada s pištole, je potrebno pištolo očistiti s čistilom za lepilo. Vertikalne vezi lahko izvedete s pomočjo vogalnikov Dryfix ali z opečnimi vogalniki.

Rezanje opeke


Vsako naknadno izdelovanje utorov in odprtin v zidu, ki niso bili predvideni v projektu za izvedbo, je mogoče izvesti le s pisnim soglasjem projektanta.

 

Vrtanje

Pri vrtanju zidaka Porotherm IZO Profi se uporablja rotacijsko vrtanje brez udarne sile (kladiva). Poleg tega je treba uporabljati ostro krono iz trdega materiala. Več reber (pregrad) zidaka izvrtate, bolje se bodo razporedile sile, ki delujejo v steni, skladno z dolžino vstavka.

Montaža okna

Montaža okna pri steni iz zidakov Porotherm IZO Profi se izvaja s pomočjo vijaka za okenski okvir s samoreznim navojem. Zaradi varne pritrditve okna je potrebno biti pozoren, da so vijake ustrezne dolžine. Potrebna dolžina vijaka se izračuna iz širine okenske odprtine, kateri dodamo 190 mm.

Prosti previs pri Porotherm 50, 44 in 38 IZO Profi

Prosti previs preko neobdelanega betonskega roba (oz. nosilnega zidaka za zunanjo zidanje, zloženega ob rob plošče) je omejen na običajnih 12 cm. Obstoječe elemente opaža roba plošče oz. zunanje izolacijske elemente ne smete upoštevati.  Statistično je treba testirati in dokazati planirane proste previse, ki se drugače določajo s projektom.

Tehnika pritrjevanja

Pri majhnih zahtevah, denimo montaži robnih letvic, držal za brisače, kanala za kable ali svetilke, je dovolj samo sidranje v prvo rebro zidaka (zunanja pregrada) s pomočjo ustreznega plastičnega vložka (denimo univerzalni vložki Fischer UX ali razporni vložek Fischer SX).

Pri srednjih zahtevah, kot so montaže oz. vgradnja lahkih stenskih omar ali lažjih fasadnih oblog, se praviloma uporabljajo plastični vložki za okvirje ustreznih dolžin (denimo univerzalni vložki za okvirje Fischer FUR), ki omogočajo sidranje skozi nekaj zunanjih in notranjih reber (pregrad) zidaka.

Pri zahtevnejši uporabi, recimo pri montaži tende, nadstreška, straniščne školjke ali večjih in težjih stenskih omar za obešanje, se uporabljajo injekcijska sidra ustrezne dolžine (sidrna palica + mrežasti sidrni vložek + injekcijska malta) za varno sidranje skozi več reber (pregrad) zidaka. Odvisno od vrste zahtev morajo sidrne spoje za nosilne konstrukcije prijektirati in dimenzionirati inženirji.

Izvedba prve vrste z zidaki in temeljno ploščo pri Porotherm 50, 44 in 38 IZO Profi

Za izdelavo priključka pri monolitni steni (prva oziroma prvi dve vrsti na plošči kleti ali temeljni plošči) se praviloma uporabljajo zidaki manjše debeline, da bi se lažje izvedla navpična izolacija objekta kot tudi izolacija temelja na območju pršenja vode. Pri zidakih Porotherm 50 IZO Profi se lahko v prvi vrsti uporabljajo zidaki Porotherm 44 IZO Profi ali Porotherm 38 IZO Profi. Za prvo vrsto pri zidakih Porotherm 44 IZO Profi je primeren zidak za temelj Porotherm 38 IZO Profi ali Porotherm 32 IZO Profi. Za izdelavo prve vrste pri zidaku Porotherm 38 IZO Profi se uporablja Porotherm 32 IZO Profi.

Podporna konstrukcija stropa

Porotherm 50, 44 te 38 IZO Profi

Zahtevana globina podporne konstrukcije stropa na steni znaša najmanj 20 cm. Pri stropih iz zidakov se nosilci položijo na najmanj 20 cm. Da bi dosegli edinstveno podlago za omet, se zunanji zidaki zlagajo z zunanje strani na stropne mreže. Med stropnimi mrežami in zunanjimi zidaki se postavi ustrezna izolacija.

Porotherm 30, 25-38 i 20-40 IZO Profi

Zaradi statičnih potreb kot tudi zahtev glede zvočne izolacije se pri gradnji objektov z zidaki Porotherm IZO Profi stropna mreža privede čim bliže zunanjemu robu stene. Če se uporablja element za opaž roba stropa oziroma izolacijski element mreže, je največja debelina tega elementa omejena na 5 cm pri zidakih Porotherm 32 IZO Profi in na 3 cm pri zidakih Porotherm 25-38 IZO Profi. Pri zidakih Porotherm 20-40 IZO Profi se ti elementi ne uporabljajo; mreža stropa se betonira do zunanjega roba zidu.

Pozor

Pri uporabi stropa, sestavljenega iz elementov z dodajanjem betona, ki se vliva na samem kraju, znaša globina podpore pol gotovega dela na steni načeloma le nekaj centimetrov. Zahtevana globina podpore gotovega stropa se doseže s trdno povezavo pol gotovega dela z dodano stropno mrežo. Treba je biti pozoren na ustrezne stropne podpornike (robni opaž).

Izvedba vogalov

Porotherm 50 IZO Profi

Podrobnosti izvedbe vogalov sten iz zidakov Porotherm 50 IZO Profi s pomočjo Porotherm 20-40 IZO Profi.

Porotherm 44 IZO Profi

Podrobnosti izvedbe vogalov sten iz zidakov Porotherm 44 IZO Profi s pomočjo Porotherm 10 Profi.

Porotherm 32 IZO Profi

Podrobnosti izvedbe vogalov sten iz zidakov Porotherm 32 IZO Profi s pomočjo Porotherm Profi Dryfix vogala 32.

Porotherm 38 IZO Profi

Izvedba vogalov se opravi s spajanjem celih zidakov; formatni zidaki ali spojni elementi niso potrebni.

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala?

U par klikova do brzog i jednostavnog izračuna materijala.

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše regionalne voditelje prodaje.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjim kupcima, izvođačima, arhitektima te poslovnim partnerima na raspolaganju Vam je naš tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienerberger newsletter u par klikova kako bi primali novosti o našim proizvodima, edukacijama i aktivnostima.

Saznajte više

Povezani artikli

construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i
construction site shooting how to built with porotherm w.i; Baustellenshooting Bauen mit W.i

Upute za gradnju s IZO Profi opekom

Gradnja kroz sva četiri godišnja doba samo uz Porotherm IZO Profi & Dryfix.extra.

Horizontalna hidroizolacija

Nakon izrade temelja i podne ploče, potrebno je postaviti horizontalnu hidroizolaciju u obliku ljepenke ili polimernog premaza kako bi se spriječila pojava vlage u zidovima. Time se sprječava skupocjeno naknadno saniranje vlažnih zidova.

 

Izravnavajući sloj morta

Nakon postavljanja hidroizolacije potrebno je označiti položaj i debljinu zidova prema projektu. Prije podizanja zida potrebno je izravnati podlogu. Polazeći od najviše točke za prvu horizontalnu sljubnicu opeke postavlja se izravnavajući sloj morta debljine oko 1,5 cm. Preporučeno je koristiti toplinski mort Porotherm TM50 kako bi se umanjio efekt hladnog mosta. Dobro je koristiti uređaj za izravnavanje (specijalno za brušenu opeku Nivelirmax) koji omogućuje milimetarski točno skidanje slojeva morta s mjernom letvom.

Priprema Porotherm IZO Profi opeke

Horizontalnu površinu opeke potrebno je očistiti od prašine zidarskom četkom namočenom vodom. 

 

 

Zidanje prvog reda

Prva horizontalna sljubnica postavlja se na još vlažni sloj izravnavajućeg morta. Vrlo je važno s najvećom pažnjom izvesti točno postavljanje prve horizontalne sljubnice na ravnu površinu, zatim ispitati ravnoću površine te je eventualno korigirati pomoću 3-4 m dugačke alu-letve. Opeke se slažu jedna do druge sistemom pero - utor.

 

 

Priprema Porotherm Dryfix.extra

Dryfix dozu potrebno je prije upotrebe protresti otprilike 20 puta (prije svake upotrebe) i učvrstiti je na adapter pištolja. Na vrh pištolja se postavlja plastični adapter (Y mlaznica za Porotherm IZO Profi opeke), kako bi se ljepilo nanjelo u dvije male trake (sa svake strane) koje se nalaze na keramičkom dijelu bloka. Na taj način dobijemo ukupno 4 niza ljepila.

Širina niza ljepila pri tome odgovara debljini stijenke odnosno pregrade bloka (oko 1,5 cm). Prije početka zidanja treba odvrnuti sigurnosni vijak na pištolju i pritisnuti otponac minimalno 2 sekunde (kako bi se cijev pištolja napunila i pustiti da ljepilo kratko iscuri van). Izlazak ljepila regulira se otponcem.

 

 

Zidanje

Nakon postavljanja ljepila, opeka se normalno polaže na horizontalne sljubnice s minimalnim preklopom 1/3 dužine opeke. Nakon što je opeka postavljena ne smije se više pomicati. Nakon upotrebe zatvoriti sigurnosni ventil na pištolju. Na pištolju uvijek treba ostaviti jednu napunjenu dozu. Dozu, nakon upotrebe, ostaviti uvijek u uspravnom položaju. Ukoliko se doza ljepila skida s pištolja, pištolj je potrebno očistiti “čistačem”. Vertikalne serklaže moguće je izvesti pomoću Dryfix kuta kako bi se spriječila pojava hladnih mostova. 

 

Rezanje opeke

Svako naknadno brušenje ili izrada otvora žljebova u zidovima zgrade koje nije bilo predviđeno projektom, može se izvoditi samo uz pismenu saglasnost projektanta.

 

Bušenje

Pri bušenju Porotherm IZO Profi opeke primjenjuje se rotacijsko bušenje bez primjene udaraca (čekića). Osim toga, potrebno je koristiti dobro naoštreno svrdlo od tvrdog metala. Što više rebara (stijenki) opeke izbušite, to će se, sukladno odgovarajućoj dužini tiple, bolje rasporediti sile koje djeluju u ziđu.

Montaža prozora

Montaža prozora kod Porotherm IZO Profi opeke radi se pomoću vijaka za prozorske okvire sa samoureznim navojem. Treba pripaziti da vijci budu odgovarajuće duljine radi sigurnog pričvršćivanja prozora. Zahtijevana duljina vijaka izračunava se iz širine prozorskog okna na koju se dodaje 190 mm.

Slobodni prepust kod Porotherm 50, 44 i 38 IZO Profi

Slobodni prepust preko neobrađenog betonskog ruba (odnosno nosive opeke za vanjsko obzidavanje složene uz rub ploče) ograničen je na uobičajenih 12 cm. Postojeći elementi oplate ruba ploče, odnosno vanjski izolacijski elementi ne smiju se uzimati u obzir. Statički treba ispitati i dokazati planirane slobodne prepuste koji se inače određuju projektom.

Tehnika pričvršćivanja

Kod malih zahtjeva, kao na primjer montaže rubnih letvica, držača ručnika, kanala za kablove ili svjetiljke, dovoljno je samo sidrenje u prvom rebru opeke (vanjska stijenka) pomoću odgovarajuće plastične ovojnice - tiple (primjerice Fischer univerzalna tipla UX ili Fischer razuporna tipla SX).

Kod srednjih zahtjeva, kao što su montaže, odnosno ugradnje laganih zidnih ormara ili lakših fasadnih obloga, u pravilu se koriste plastične ovojnice (tiple) za okvire odgovarajuće dužine (na primjer Fischer Univerzalna tipla za okvire FUR) koje omogućuju sidrenje kroz nekoliko vanjskih i unutarnjih rebara (stijenki) opeke.

Kod većih zahtjeva, primjerice montaže tendi, nadstrešnica, WC-a ili većih i težih zidnih ormara za vješanje, koriste se injekcijska sidra odgovarajuće duljine (sidrena šipka + mrežasta sidrena čahura + injekcijski mort) za sigurno sidrenje kroz više rebara (stijenki) opeke. Eventualno, a ovisno o vrsti zahtijeva, potrebne sidrene spojeve za nosive konstrukcije trebaju projektirati i dimenzionirati inženjeri.

Izvedba prvog reda opekom s temeljnom pločom kod Porotherm 50, 44 i 38 IZO Profi

Za izradu priključka kod monolitnog ziđa (prvi, odnosno, prva dva reda na ploči podruma ili temeljnoj ploči) u pravilu se koristi opeka manje debljine zida, kako bi se lakše izvela vertikalna izolacija objekta kao i izolacija temelja u području prskanja vode. Kod Porotherm 50 IZO Profi opeke, kod prvog reda može se koristiti Porotherm 44 IZO Profi ili Porotherm 38 IZO Profi opeka. Kod prvog reda za Porotherm 44 IZO Profi opeku prikladna je opeka za temelj Porotherm 38 IZO Profi ili Porotherm 32 IZO Profi. Za izradu prvog reda kod opeke Porotherm 38 IZO Profi koristi se Porotherm 32 IZO Profi.

Potporna struktura stropa

Porotherm 50, 44 te 38 IZO Profi

Zahtijevana dubina potporne strukture stropa na zidu iznosi najmanje 20 cm. Kod stropova od opeke sami nosači se poliježu na najmanje 20 cm. Kako bi postigli jedinstvenu podlogu za žbukanje, vanjska opeka slaže se s vanjske strane stropne mreže. Između stropne mreže i vanjske opeke postavlja se odgovarajuća izolacija.

Porotherm 30, 25-38 i 20-40 IZO Profi

Zbog statičkih razloga, kao i zahtijeva u pogledu zvučne izolacije, kod gradnje objekata s Porotherm IZO Profi asortimanom stropna se mreža dovodi što je bliže moguće vanjskom rubu ziđa. Ako se koristi element oplate ruba stropa, odnosno izolacijski element mreže, maksimalna debljina tog elementa ograničena je na 5 cm kod Porotherm 32 IZO Profi te na 3 cm kod Porotherm 25-38 IZO Profi opeke. Kod Porotherm 20-40 IZO Profi opeke, ovi elementi se ne koriste; mreža stropa se betonira do vanjskog ruba ziđa.

Pozor


Pri korištenju stropa sastavljenog od elemenata s dodavanjem betona koji se lijeva na licu mjesta, dubina potpore polugotovog dijela na zidu u pravilu iznosi samo nekoliko centimetara. Zahtijevana dubina potpore gotovog stropa postiže se čvrstim povezivanjem polugotovog dijela s dodanom stropnom mrežom. Potrebno je obratiti pozornost na odgovarajuće stropne podupirače (rubne oplate).

Izvedba kutova

Porotherm 50 IZO Profi

Detalji izvođenja kuteva zidova od Porotherm 50 IZO Profi pomoću Porotherm 20-40 IZO Profi.

Porotherm 44 IZO Profi

Detalji izvođenja kuteva zidova od Porotherm 44 IZO Profi pomoću Porotherm 10 Profi.

Porotherm 32 IZO Profi

Detalji izvođenja kuteva zidova od Porotherm 32 IZO Profi pomoću Porotherm Profi Dryfix kuta 32.

Porotherm 38 IZO Profi

Izvedba kutova radi se spajanjem cijelih opeka; formatne opeke ili spojni elementi pri tome nisu potrebni.

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Naročite izračun gradbenega materiala

Pomagamo pri izračunu potrebenga gradbenega materiala za vaš objekt. Za zid, streho ali fasado. S samo nekaj kliki do hitrega in preprostega izračuna materiala.

Naši servisi in kontakti

Prodajna področja

Za vse informacije vezane na naročilo in cene Wienerberger proizvodov, kontaktirajte naše območne vodje prodaje. 

Tehnično svetovanje

S ciljem kvalitetne podpore končnim kupcem, izvajalcem, arhitektom in poslovnim partnerjem, vam svetuje naša projektno tehnična ekipa.

Prijava na novice

Prijavite se na Wienerberger novice, samo z nekaj kliki. Prejemali boste informacije o naših proizvodih, izobraževanjih in drugih aktivnostih. 

Povezane vsebine

Referenčni objekti

Preglejte vse referenčne objekte.