Construction worker working with tablet placed on blueprint in building shell
Terca installation regular mortar

Navodila za gradnjo s Porotherm Comfort opeko

Kratka navodila za pravilno gradnjo s Porotherm Comfort opeko

Vodoravna hidroizolacija

Po izdelavi temelja in talne plošče je potrebno postaviti vodoravno hidroizolacijo v obliki lepenke ali polimernega premaza, da bi preprečili pojav vlage v stenah. S tem preprečite drago naknadno sanacijo vlažnih sten.

 

Izravnalni del malte

Po postavitvi hidroizolacije je potrebno označiti položaj in debelino sten po projektu. Pred postavitvijo stene je treba izravnati podlago. Površino izravnate z malto. Nanašate jo po debelini stene, debelina podložne malte mora biti okrog 1,5 cm. Malta mora biti najmanj M5. Za izravnalni sloj malte se lahko uporablja tudi predpripravljena toplotna malta Porotherm TM50.

 

 

Priprava opeke

Pred zidanjem je treba zidake dobro namočiti z vodo, najboljše je to storiti pred samim zidanjem, dokler je zidak še na paleti. S polivanjem zidaka preprečite, da bi zidak prehitro vpil vlago iz malte. Vpijanje vlage iz malte lahko oslabi lastnosti vezave malte. Uporaba morske ali nečiste vode za polivanje zidakov ali za pripravo malte ni dovoljena.

 

 

Zidanje prve vrste

Na izravnalni sloj malte polagamo zidake Porotherm S. Zidaki se zlagajo drug ob drugega po sistemu pero in utor. Pri postavljanju prve vrste zidakov je treba paziti na pravilno postavitev zidakov in uporabljati libelo, da bi se izognili morebitnim napakam.

Malta

Malto nanašamo z zidarsko žlico na vodoravno stično ploskev po celotni širini stenskega elementa. Debelina malte je med 8 in 12 mm. Pri zidanju zapolnimo maltni žep z malto. Priporočamo uporabo toplotne malte Porotherm TM50, ker na ta način dosežemo tudi do 25 % boljše toplotne lastnosti stene.

 

 

Zidanje


Zidanje nadaljujemo z normalno zidarsko vezavo z minimalnim prekrivanjem dolžine 1/3 stenskega elementa. Zidaki Porotherm S se postavljajo eden ob drugem in spajajo po sistemu pero in utor. Ravnost površine med zidanjem preverjamo z libelo.

 

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Naročite izračun gradbenega materiala

Pomagamo pri izračunu potrebenga gradbenega materiala za vaš objekt. Za zid, streho ali fasado. S samo nekaj kliki do hitrega in preprostega izračuna materiala.

Naši servisi in kontakti

Prodajna področja

Za vse informacije vezane na naročilo in cene Wienerberger proizvodov, kontaktirajte naše območne vodje prodaje. 

Tehnično svetovanje

S ciljem kvalitetne podpore končnim kupcem, izvajalcem, arhitektom in poslovnim partnerjem, vam svetuje naša projektno tehnična ekipa.

Prijava na novice

Prijavite se na Wienerberger novice, samo z nekaj kliki. Prejemali boste informacije o naših proizvodih, izobraževanjih in drugih aktivnostih. 

Povezane vsebine

Referenčni objekti

Preglejte vse referenčne objekte.