Installation supervision, Porotherm, Wall
Porotherm Profi zidanje

Naučite se zidati s Porotherm Profi opeko

Gradnja v vseh štirih letnih časih le s Porotherm Profi & Dryfix.extra.

Navodila za gradnjo

Vodoravna hidroizolacija

Po izdelavi temelja in talne plošče je potrebno postaviti vodoravno hidroizolacijo v obliki lepenke ali polimernega premaza, da bi preprečili pojav vlage v stenah. S tem preprečite drago naknadno sanacijo vlažnih sten.

Izravnalni del malte

Po postavitvi hidroizolacije je potrebno označiti položaj in debelino sten po projektu. Pred postavitvijo stene je treba izravnati podlago. Začenši od najvišje točke za prvo vodoravno stično površino zidaka se postavi izravnalni sloj malte debeline okrog 1,5 cm. Priporočljiva je uporaba toplotne malte Porotherm TM50, da bi zmanjšali učinek toplotnega mostu. Dobro je uporabljati napravo za izravnavo (posebej za brušene zidake Nivelirmax), ki omogoča milimetrsko natančno brušenje slojev malte z merilno letvijo.

Priprava Porotherm Profi opeke

Prah z vodoravne površine zidaka je treba očistiti z zidarsko ščetko, namočeno v vodo. 

 

 

Zidanje prve vrste

Prva vodoravna stična ploskev se postavlja na vlažen sloj izravnalne malte. Zelo je pomembno, da z najvišjo stopnjo pazljivosti točno postavite prve vodoravne stične ploskve na ravno površino, nato preverite ravnino površine ter jo po potrebi popravite z alu-letvijo dolžine 3-4 m. Zidaki se zlagajo drug ob drugega po sistemu pero in utor.

 

 

Priprava Porotherm Dryfix.extra lepila

Porotherm Dryfix.extra lepilo je pred uporabo treba pretresti približno 20-krat (pred vsako uporabo) in jo pritrditi na adapter pištole. Potem je treba odviti varnostni vijak na pištoli in pritisniti sprožilo za vsaj 2 sekundi (da bi se cev pištole napolnila in pustiti lepilo, da na kratko izteče ven). Iztis lepila regulirate s sprožilom.

Na blok Porotherm Profi se lepilo nanaša v dveh vzporednih pasovih premera okrog 3 cm tako, da je zunanji rob pasu oddaljen 2 cm od roba zidaka. Pri debelini stene 8, 10 in 11,5 cm (nenosilne stene) se nanaša samo en pas lepila po sredini zidaka.

 

 

Zidanje


Po postavitvi lepila zidak normalno polagate na vodoravne stične ploskve z minimalnim preklopom 1/3 dolžine zidaka. Po postavitvi zidaka ga ne smete več premikati. Po uporabi zaprite varnostni ventil na pištoli. Na pištoli morate vedno pustiti napolnjeno pločevinko. Po uporabi pločevinko vedno pustite v pokončnem položaju. Če pločevinka lepila pada s pištole, je potrebno pištolo očistiti s "čistilom". Navpične vence lahko izvedete s pomočjo kota Dryfix, da bi preprečili pojav toplotnega mostu. Navpični venec je mogoče obzidati tudi z zidaki Porotherm za predelne stene, podrobnosti pa lahko najdete na spletni strani.

 

Rezanje opeke

Vsako naknadno brušenje ali izdelava odprtin za žlebove v stenah stavbe, ki niso bili predvideni v projektu, je mogoče izvesti le s pisnim soglasjem projektanta.

 

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Naročite izračun gradbenega materiala

Pomagamo pri izračunu potrebenga gradbenega materiala za vaš objekt. Za zid, streho ali fasado. S samo nekaj kliki do hitrega in preprostega izračuna materiala.

Naši servisi in kontakti

Prodajna področja

Za vse informacije vezane na naročilo in cene Wienerberger proizvodov, kontaktirajte naše območne vodje prodaje. 

Tehnično svetovanje

S ciljem kvalitetne podpore končnim kupcem, izvajalcem, arhitektom in poslovnim partnerjem, vam svetuje naša projektno tehnična ekipa.

Prijava na novice

Prijavite se na Wienerberger novice, samo z nekaj kliki. Prejemali boste informacije o naših proizvodih, izobraževanjih in drugih aktivnostih. 

Povezane vsebine