Private house JokiDuo Pori interior
Kitchen renovation woith brick slips in Tampere, Finland, rustica oul leerne

Življenje v energijsko učinkoviti hiši

Gradnja ali adaptacija hiše po vseh pravilih energijske učinkovitosti zagotavlja prihranek v gospodinjstvu, uporabo obnovljivih virov energije, optimizacijo porabe energije z boljšo izolacijo in ohranjanjem toplote.

Koncept energijske učinkovitosti hiše v vsakdanjem življenju ni le moderna smer gradbeništva in razvoja arhitekture. Gre za konceptualno entiteto, katere koristi zagotavljajo pametna uporaba naravnih virov, skrb za okolje in še večje udobje bivanja z znatno nižjimi finančnimi stroški.

 

Napredek tehnologije kot odgovor na izziv


Energijska učinkovitost življenja je nastala kot odgovor na vedno večji izziv, ki ga povzročajo naraščajoči stroški energije in podnebne spremembe. Večji stroški za ogrevanje hiše, tople vode, razsvetljave prostorov, ki temeljijo na uporabi starejših gradbenih standardov in zastarelih tehnologij, zmanjšujejo finančno sposobnost mnogih gospodinjstev, da prosto razpolagajo s svojim denarjem. To dejstvo jih usmeri v iskanje novih, boljših rešitev za lastno udobje in kakovostno bivanje, ne da bi morali plačati več za nakup potrebne zaloge energentov. Prav zavedanje o učinkovitem življenju in želja po manjšem onesnaževanju okolja sta omogočila hiter napredek novih tehnologij in njihovo aktivno uporabo v številnih gospodinjstvih po vsem svetu.

Razsipnost brez učinkovitosti

Povprečna poraba energentov večine predhodno zgrajenih hiš, ki nimajo energijsko učinkovitega gradbenega standarda, na leto doseže in celo presega 200 kWh/m2. V primerjavi z energijsko učinkovitimi stavbami je to ogromna poraba energentov skozi celotno ogrevalno sezono.

Energijsko učinkovite hiše v enakem obdobju porabijo samo od 40 do 70 kWh/m2 na leto. Pri tovrstni porabi energentov gre v povprečju približno 70 % celotne energije v gospodinjstvu za potrebe ogrevanja prostora.

Zato bodo rešitve, ki bodo znižale stroške ogrevanja stavbe, največ prispevale k njeni energijski učinkovitosti.

Topla hiša, nižji računi

Za posamezno gospodinjstvo lahko takšna učinkovitost pomeni, da se račun za ogrevanje v hladnih mesecih zniža za skoraj 30 %, ker se viri energije uporabljajo v precej manjšem obsegu. Toplota, ki nastane ob ogrevanju v energijsko učinkovitih hišah, se v prostoru ohranja dlje, zaradi česar je udobnejša za bivanje. Energijsko učinkovite zgradbe imenujemo varčne zgradbe, ker je način, s katerim izkoriščajo energijo, mnogo bolj učinkovit ter ima minimalen vpliv na okolje. Takšni prihranki energentov ne vplivajo na stanovanjske standarde, ker ni nobenih omejitev. V hiši pozimi ni hladno, ker bi se za ogrevanje prostora porabilo manj goriva, topla voda pa ni omejena le za kopanje in prhanje.

 

Pomembnost materialov

Energijsko učinkovite hiše imajo boljšo in kakovostnejšo izolacijo, razporeditev prostorov je prilagojena orientiranosti po straneh neba in izkoriščanju naravnih prednosti, imajo optimalno prilagojen prezračevalni sistem in po zaslugi materialov, iz katerih so narejene, se ustvari odlična notranja klima. Stene iz energijsko učinkovite opeke z integrirano izolacijo, troslojno steklo, napolnjeno z vakuumom ali določeno vrsto plina za okna, so načela, na katerih temelji projekt takšne hiše. Solarno ogrevanje ali vakuumsko ogrevanje tople vode je odličen primer pametne uporabe obnovljivih virov sončne energije.

„Nič energijska hiša je stavba, ki v prvi vrsti uporablja predvsem sončno energijo, vendar tudi druge obnovljive vire energije za ogrevanje prostorov in vode. Ni odvisna od dobavne mreže proizvajalcev energije in na letni ravni celo proizvede presežek, ki ga preusmerja v elektroenergetsko omrežje.“

 

Zaščita z vseh strani

Razen opeke same lahko tudi opečni strešniki v enakem obsegu prispevajo k energijski učinkovitosti hiše, saj ustvarjajo prostor pod streho, kjer se toplota naravno regulira. To pomeni, da ko se zunaj ohladi, se toplota zadržuje pod streho in hladnemu zraku preprečuje dostop v prostor, poleti pa onemogoči, da bi se vročina prebila v podstrešne prostore. Na takšni strehi je namestitev solarnih plošč za ogrevanje sanitarne vode dosti bolj učinkovita kot na pločevinasti strehi. Največji učinek namestitve solarnih ali vakuumskih panelov občutijo tista gospodinjstva, ki pritrdijo panele na južni strani strehe.

 

Kids playing with Lego and Poroton
Residents of the Duurzame Wijk - children are reading
Glina u arhitekturi

Opečna e4 hiša.

Hiša s pogledom v prihodnost!

Izvedite več o hiši, ki ustreza vsem kriterijem skoraj nič energijskega objekta!