Bradstone Old Town
ECO opločnik Punte

Okolju prijazno tlakovanje

Eko tlakovci podpirajo naravni vodni cikel s hitrim črpanjem površinske vode v tla, zato so idealna in trajnostna rešitev za urejanje stanovanjskih ulic, dovozov in parkirišč, dvorišč in vrtnih poti.

Povečana ozaveščenost javnosti o trajnosti kot tudi okoljska odgovornost igrata pomembno vlogo pri oblikovanju javnih in zasebnih tlakovanih površin. V skladu s tem narašča zanimanje investitorjev za uporabo vodotesnih tlakovcev, saj imajo njihove prednosti pomembno vlogo v konceptu trajnostnega razvoja.

 

Kaj so eko tlakovci?

Eko tlakovci podpirajo naravni vodni cikel s hitrim črpanjem površinske vode v tla, zato so idealna in trajnostna rešitev za urejanje stanovanjskih ulic, dovozov in parkirišč, dvorišč in vrtnih poti. Površine, prekrite z asfaltom ali drugimi kompozitnimi strukturami, ovirajo pravilno odvajanje površinske vode in prezračevanje tal.

Tlakovane površine v primerjavi z asfaltiranimi ali betoniranimi

Tlakovane površine so vedno vodoprepustne, saj lahko voda zaradi pametne zasnove odteka skozi odprtine ali široke fuge eko tlakovcev v tla in se vrača v naravni cikel. Fuge ali odprtine na takih izdelkih + pametna izbira materialov za zapolnitev fug zagotavljajo, da ima površina dolgotrajno visoko stopnjo odvodnjavanja.

Pomembna je zapolnitev fug

Izbira fugirnega materiala je zelo pomembna: če se za fugiranje uporabljata humus in trava, ima takšna površina veliko manjšo prepustnost kot gramozni nasip. Po drugi strani pa ima veliko kapaciteto za shranjevanje vode in tako ponovno pomaga izboljšati mikroklimo z izhlapevanjem. Z izbiro katerega koli tlakovca delate v prid naravi.

Širina fuge naših eko tlakovcev se giblje od 1,5 cm do 5 cm, odvisno od vrste izdelka. Zaradi visokega deleža v površini postane polnilo za fuge tudi element vizualnega oblikovanja.

Potrjena izvedba

Da bi našim strankam zagotovili smernice in usmeritve, smo v sodelovanju s Centrom za pregledovanje in testiranje materialov (MPV) v nemškem Neuwiedu preizkusili učinkovitost naših okolju prijaznih rešitev za tlakovanje. Testna naprava je vgrajena na tlakovano površino z zapolnjevalnimi gramoznimi fugami in definirano podkonstrukcijo, ki ima tudi ključno vlogo pri prepustnosti površine. Vsi preizkušeni tlakovci Semmelrock so presegli infiltracijo najmanj 270 l / (s * ha), ki je potrebna za prometne površine in ustreza ~ 97 l / m² na uro.

Najboljša kombinacija ekologije in oblikovanja

Minili so časi, ko so bili sivi, preprosti mrežasti tlakovci edina razpoložljiva rešitev za eko tlakovanje – čeprav se ta klasika še vedno pogosto uporablja in ima odlične lastnosti. Danes, zahvaljujoč sodobnim formatom in raznolikim barvam, nastajajo visokokakovostne površine, tako oblikovno kot ekološko. Poiščite naše eko tlakovce.

Bezoek onze showroom

Podnebne spremembe in dekarbonizacija

Naš dolgoročni cilj je implementirati »Evropski zeleni dogovor« (Euroepan Green Deal): Wienerberger si najkasneje do leta 2050 želi postati podnebno-nevtralen. Izvedi kako nam bo to uspelo in kakšni je naš končni cilj!

Povezane vsebine