Nova generacija brušene opeke
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Gradbišče v Zagrebu s 16.000 kosi opeke Porotherm Profi

Za pomanjkanje delovne sile v gradbenem sektorju obstaja rešitev – opeka Porotherm Profil, ki se »lepi« s pomočjo lepla Dryfix.extra, omogoča dvakrat hitrejšo gradnjo, nižje stroške dela in enostavno uporabo.

Atraktivna stanovanjsko-poslovna stavba Saras center, katere gradnja poteka na Trnjanski cesti, dejansko pa na križišču avenije Hrvatska bratska zajednica in Slavonske avenije, bo vsebovala 16.000 kosov opeke Porotherm podjetja Wienerberger. Prav zdaj, ko je zgradba v surovem stanju, so vidne te prvovrstne opeke vodilnega mednarodnega proizvajalca gradbenih materialov iz gline. Pročelje Saras centra bo pozneje belo-sivo.


Za gradnjo se uporablja opeka Wienerberger Porotherm Profi 20-50, ki se zelo hitro lepi z vezivom Dryfix.extra, ne zahteva uporabe malte ter omogoča natančno in trikrat hitrejšo gradnjo v primerjavi s klasičnimi sistemi gradnje.


En tovornjak lepila Dryfix.extra lahko nadomesti 70 tovornjakov malte, je povedal Josip Klarić, tehnični svetovalec iz podjetja Wienerberger.

Opeka je izdelana iz naravnih materialov in je pogosta izbira graditeljev, saj takšen material omogoča dihanje hiše. Bloki Porotherm Profi, ki se vgrajujejo v objekt Saras centra, se v proizvodnem procesu zaključno obdelajo s pomočjo natančnega, računalniško vodenega postopka ravnega brušenja, zato jih je mogoče preprosto in hitro polagati z veliko stopnjo natančnosti. Zidarsko lepilo Dryfix.extra zagotavlja čisto in varno polaganje ravno brušenih blokov ter hiter postopek gradnje. Dobro je tudi, da se lahko bloki postavljajo celo pri temperaturah pod ničlo.

Glede na to da gre za velik objekt z armiranobetonsko glavno nosilno konstrukcijo, za polnila zidov pa je predvidena opeka, se nam je najbolj logična izbira zdela opeka Porotherm Profi. Tudi pred Saras centrom smo delali z opeko Profi, s katero se zida s pomočjo lepila in ne malte, kot pri klasični opeki, ter se prepričali, da je za nas takšen način zidanja najbolj učinkovit, hkrati pa več kot dobro in ustrezno izpolnjuje zahteve, ki veljajo za opečne zidove, pravi Petar Budiša, eden od inženirjev na gradbišču, na katerem je glavni izvajalec del podjetje VAMACO M.V..


Ta tip opeke ima odlične mehanske in toplotne lastnosti ter veliko kapaciteto akumulacije toplote. Uporablja se pri gradnji nosilnih, pregradnih zidov in polnilih zidov pri skeletnih konstrukcijah. Ena od največjih prednosti, posebej v času, ko primanjkuje gradbenih delavcev, je ta, da se s tem načinom doseže dvakrat hitrejša gradnja od klasične.

Počasna gradnja, mešalniki, veliki transportni stroji in manipulativni stroški pri delu z malto so zagotovo stvar preteklosti. Opeka Porotherm Profi je postala sopomenka za čisto gradbišče, preprosto logistiko, hitro in enostavno zidanje in ekonomično gradnjo ne glede na obdobje. Ker je danes čas ključni vir, imajo v sodobnem gradbeništvu veliko prednost rešitve, ki prinašajo prihranek časa ob enakih ali celo manjših finančnih stroških, pojasnjuje Josip Klarić.

Za gradnjo povprečne družinske hiše je potrebnih 10.000 litrov malte, za isto hišo pa je potrebnih okrog 30 tub lepila Porotherm Dryfix.extra. Čas, ki je bil pri prejšnjem načinu dela potreben za zidanje, je z uporabo brušene opeke Porotherm Profi in lepila Dryfix.extra krajši celo za trikrat.

Katere so glavne prednosti opeke Porotherm Profi smo vprašali tudi Srećka Merlea, nadzornega inženirja na gradbišču Saras centra.


Odgovoren sem za vse vidike izvedbe v smislu zadovoljevanja in izpolnjevanja prej postavljenih ciljev na področju kakovosti in pravilnosti izvedenih del. Sistem Porotherm Profi in način izvedbe z lepilom je prinesel novo dimenzijo v ta del izvedbe. Zdaj so zidovi, zidani s to opeko že na začetku veliko bolje toplotno izolirani, ker ima blok takšno strukturo, da je boljši izolator, poleg tega pa se z gradnjo z lepilom namesto malte izognemo horizontalnim in vertikalnim režam na zidovih, pri katerih sicer prihaja do toplotnih izgub in majhnih toplotnih mostov, odgovarja S. Marle.

Inženir Petar Budiša pravi, da so se njihovi delavci že navadili na hitrejši sistem dela in zidanja, zato bi zanje ponovno zidanje z malto pomenilo korak nazaj in počasnejšo izvedbo, kar pa jim v času, ko je povpraševanje po izvajalskih storitvah veliko, ni v interesu.

Naš cilj je bil, da se z izvedbo vklopimo v terminske načrte in dela izvedemo kakovostno ter v skladu z najvišjimi standardi. Pri zidanju s temi bloki smo pričakovano dobili veliko hitrost gradnje, ki jo omogočajo velike dimenzije bloka, ki meri 20 x 50 x 24,9 cm, ter malo odpada opeke po kvadratnem metru ter zidanje z lepilom. Na koncu smo dobili zid, ki bo izpolnjeval zahteve na področju mehanske odpornosti ter zvočne in toplotne izolacije, zaključuje Petar Budiša.

Nova generacija Wienerberger brušene opeke IZO Profi je polnjena s kameno volno, naravnim izolacijskim materialom, ki zagotavlja kar največjo toplotno izolacijo zunanjih zidov. Ti bloki so posebej primerni za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš. Zaradi integrirane volne pri tej rešitvi ni potrebna nobena dodatna izolacija, omogoča pa natančno, čisto in hitro gradnjo. Tudi pri zidanju z opeko IZO Profi se uporablja lepilo Dryfix.extra, kar močno pospeši gradnjo.


Poleg tega, da so negorljivi, glineni bloki (opeka, zidaki) z izolacijskim polnilom ščitijo pred sevanjem, so trajni in skoraj brez stroškov vzdrževanja v naslednjih desetletjih. Čeprav se sistem IZO Profi na gradbišču Saras centra ni uporabljal, se vedno pogosteje uporablja na območju celotne Hrvaške.

Zakaj Porotherm IZO Profi opeka?

Brušena opeka Porotherm IZO Profi, polnjena s kameno volno

Porotherm IZO Profi opeka z izjemnimi toplotnimi lastnostmi je namenjena za gradnjo energetsko učinkovitih stavb, kot so: skoraj nič energijske, pasivne in nizkoenergijske hiše.

Robusten in stabilen ovoj Porotherm IZO Profi opeke je narejen iz kakovostne naravne gline, peska in žagovine, polnjen pa je s kameno volno ter natančno brušen z računalniško nadzorovanim postopkom. Opeka je odličen toplotni in zvočni izolator, je negorljiva, kljubuje staranju ter je paroprepustna. S tem sistemom gradnje dosežemo neprimerno boljšo toplotno izolativnost ob regulaciji vlažnosti in temperaturne stabilnosti. Zidovi iz glinenih zidakov, ki so polnjenji s kameno volno dihajo!

 

Vir: Jutarnji list

10/2019

Digitalisation process at Wienerberger

Brezplačni izračun materiala

Naročite breplačen izračun materiala za Porotherm IZO Profi opeko polnjeno s kameno volno.  
 

Priberi več

Porotherm Dryfix sistem za suho gradnjo

Porotherm Dryfix.extra je posebno zidarsko lepilo, ki se uporablja za lepljenje brušene opeke Porotherm Profi.

Preberi več

Pomembni nasveti za gradnjo s Porotherm IZO Profi opeko

Gradnja s IZO Profi opekom brza je i laka, no prilikom gradnje treba slijediti neke važne savjete.

Preberi več

Navodila za gradnjo s Porotherm IZO Profi opeko

Tehnična navodila za gradnjo s Porotherm IZO Profi opeko

Preberi več