Businessman and architect talking about a new building project at a construction site
Лепене с Porotherm Profi Dryfix Extra

Zdaj je uradno: Gradnja s Porotherm Profi opeko je 3-krat hitrejša!

Čas, ki je potreben za klasično zidanje z malto, je z uporabo brušenih zidakov Porotherm Profi in lepila Porotherm Dryfix.extra krajši celo 3-krat! Zdaj je tudi uradno potrjeno!

Neodvisno merjenje s strani Fakultete za gradbeništvo v Zagrebu

Fakulteta za gradbeništvo v Zagrebu je pod vodstvom izr. prof. dr. Ivane Burcar Dunović na gradbišču izvedla neodvisne meritve hitrosti gradnje z opeko Porotherm Profi (porabe delovnega časa). Na podlagi pridobljenih meritev so izračunali normativ dela, ki predstavlja čas, ki ga povprečno usposobljen delavec potrebuje za opravljanje določenega dela v normalnih okoliščinah, s predpisanimi viri ter z normalno zavzetostjo in utrujenostjo. Normativ dela, ki so ga določili za opeko Porotherm Profi je trikrat manjši od normativa za klasično opeko (19x29x19). Ali povedano drugače, gradnja s Porotherm Profi opeko je 3-krat hitrejša v primerjavi s klasičnim sistemom! 

Viri: Merjenje i normiranje dela: Zidanje z Wienerberger Porotherm 30 Profi, Fakulteta za gradbeništvo v Zagrebu, 2019.
Kalkulations Richtzeiten Ziegelmauerwerk, Sonderdruck aus Handbuch Arbeitsorganisation Bau. Arbeitsgemeinschaft Mauerziegel e.V. Bonn, 2004.

Klasično zidanje je preteklost!

Počasno izvajanje del in razne zamude, hrup mešalca, neurejena gradbišča in visoki manipulativni stroški… Končno se lahko znebimo vsega, kar nam pri gradnji ni všeč. Zahvaljujoč posebni obliki, dimenzijam, sistemu peresa in utora in ter uporabi lepila Porotherm Dryfix.extra, Porotherm Profi sistem zagotavlja enostavno, suho in čisto gradnjo brez malte. V primerjavi s klasično opeko (19/29/19) se poraba opeke na kvadratni meter zidu zmanjša za kar 35 %. Lepilo pa je v vsakem trenutku pripravljeno za uporabo. Tako je opeka Porotherm Profi sinonim za čisto gradnjo, preprosto logistiko, hitro in enostavno zidanje ter ekonomično gradnjo v vsakem letnem času. Klasično zidanje je od zdaj definitivno stvar preteklosti!

Лепене с Porotherm Profi DryFix Extra

-

Zakaj je pomembna 3x hitrejša gradnja?

Popis del za nosilne zidove vključuje dobavo opeke in veziva, zagotavljanje potrebnih delovnih sredstev ter izvedbo vseh potrebnih del na gradbišču (zidanje). Na podlagi opisa končnega izdelka (ali storitve) iz popisa del se določa tudi njegova enotna cena. V tem primeru govorimo o ceni kvadratnega metra zidu, ki jo sestavlja cena opeke, cena veziva in cena zidanja na določenem območju (urna postavka). Poleg zgoraj navedenega, je potrebno prišteti še stroške materialov in izvedbo fasadnega sistema s toplotno izolacijo in notranjega ometa.

Ker je cena ure dela danes veliko višja kot pred nekaj leti, je njen vpliv na stroške gradnje toliko večji. Z uporabo rešitev, ki zagotavljajo hitrejšo gradnjo (na primer opeke Porotherm Profi in Porotherm IZO Profi), je zid kot končni izdelek za samega investitorja veliko cenejši. Izvajalci del lahko tudi ustvarijo prihranke, saj je na gradbišču potrebno manjše število delavcev, sama gradnja pa se zaključi veliko prej.

Ob upoštevanju povprečne urne postavke zidanja nosilnih opečnih zidov v Sloveniji 12 EUR/uro, faktorja gradbišča 2,0 in dokazanih normativov dela, dobimo ceno zidanja z opeko Porotherm Profi 11 EUR/m2, medtem ko je cena zidanja v primeru klasične opeke 19/29/19 kar 25,70 EUR/m2. Pomembno je omeniti, da je lepilo Porotherm Dryfix.extra pri opekah Porotherm Profi in Porotherm IZO Profi gratis, medtem ko je cena fasadnega sistema s toplotno izolacijo glede na odlične toplotne lastnosti te opeke precej nižja. Tako je končna cena zidu iz opeke Porotherm Profi bistveno nižja v primerjavi s ceno zidu iz klasične opeke.

Takšna analiza cen nosilnih zidov jasno prikazuje vpliv hitrosti gradnje na skupne stroške oziroma možnost večkratnih prihrankov, tako za investitorja kot za izvajalca.

Primerjajte cene različnih sistemov gradnje

Enostaven kalkulator

Porotherm Profi zagotavlja tako trenutne kot tudi dolgoročne prihranke.  Naredite enostavne primerjave cen 1 m2 zidu za različne vrste opeke in se prepričajte!

Povezani artikli

Potresno odporna gradnja s sodobno opeko

Osnovna pravila projektiranja in gradnje

Glede na to, da je opečna gradnja v Sloveniji večstoletna tradicija se postavlja vprašanje, kako danes graditi varne in potresno odporne zidane stavbe. 

Sodobne rešitve za gradnjo potresno odpornih stavb

Porotherm zidni sistemi - za nove in varne čase

 

Obsežna analiza sodobnih rešitev za hitro, potresno odporno in energijsko učinkovito gradnjo.

Architects working in their office

Prijava na novice

Novice prinašajo najpomembnejše informacije iz podjetja Wienerberger. Preprosto se prijavite in novice boste prejeli na vaš e-poštni naslov.