Terca fasadna opeka
Art House, Moscow, Terca Bockhorn, brick

Privlačne fasade, zasnovane da trajajo

Opečne fasade so trdne, ne izgubijo sijaja, so ekološke in trajnostne. Izstopajo s čudovitim dizajnom in široko paleto barv ter ponujajo različne oblikovalske igre. Z drugimi besedami, so idealna rešitev za družinske hiše, poslovne zgradbe in številne druge objekte. 

Fasada hiše ali katerega drugega objekta, je osebna izkaznica osebe, ki živi ali kakorkoli deluje v njej. Fasada s svojim slogom konstrukcije in ureditve razkriva ohranjenost objekta. Kot pove že latinska beseda facies - fasada je obraz. Kljub temu pa to ni samo površinska estetika, saj je fasada odvisna od trajnosti in stabilnosti zidov stavbe, pa tudi od stroškov vzdrževanja. Zato je pomembno, da si posebej prizadevamo in posvečamo pozornost kakovostnemu materialu. Fasadne opeke so primer optimalne rešitve. Opeka je sestavljena iz gline in vode, predeluje se pri temperaturah nad 1000˚ C, življenjska doba pa je daljša od 100 let. Je izredno trdna in stabilna, ima UV zaščito in ne izgubi sijaja. S svojo sestavo je okolju prijazna in trajnostna.

S fasado do znižanja računov 

Za zgradbe brez fasadne izolacije je znano, da izgubijo veliko toplote skozi stene, kar vodi do neučinkovitosti izkoriščanja in varčevanja energije. Dobra fasadna izolacija ne zmanjšuje le računov za ogrevanje, ampak tudi povečuje skupno vrednost objekta. Pri tem ne smete pozabiti, da boste dosegli dobre rezultate le, če fasado zaupate kvalificirani osebi, ki ve, kako se izogniti vsem pastem. V arhitekturni je fasadna opeka ena izmed najbolj privlačnih rešitev. Bogata izbira barv in oblik v kombinaciji s številnimi možnostmi polaganja, zagotavlja nešteto možnosti za ustvarjanje. 

Fasadne opeke za vsako potrebo

V skladu z načelom uporabe fasade ločimo prezračevane in neprezračevane fasade. V družinskih hišah in manjših stanovanjskih stavbah se najpogosteje uporablja fasada brez prezračevanja, ker je cenejša, enostavnejša za izgradnjo in ne zahteva posebnega vzdrževanje. V tem primeru je tudi pri izbiri zidu najbolj optimalna izbira tistega z že vključeno izolacijo.

Iz več plasti, mehansko priključenih na stavbo z uporabo aluminijaste konstrukcije, pa prezračevana fasada izpolnjuje dve pomembni merili za večje udobje stanovanj – izolacijo in prepustnost vodne pare. Da se dosežejo ta merila, je fasada pritrjena na nosilno konstrukcijo, le ta pa je pritrjena na steno. Ta vrsta gradnje ustvarja ''zračni žep'', kar zagotavlja optimalno zaščito. Trije različni sistemi zagotavljajo estetsko in ustvarjalno privlačnost, ki omogoča izvirne rešitve za nove stavbe in osvežitve stare. Zahvaljujoč opeki, takšna fasada zagotavlja prihranek energije, manj ogrevanja in uporabe klimatskih naprav. Tako zagotavlja odlične rezultate v okviru regulacije vlage in toplotnega ravnotežja, saj zrak bolje kroži.

Prednosti uporabe opečne prezračevane fasade so večkratne. Ker ni naslonjena neposredno na steno, zagotavlja dodatne tehnične rešitve, kot so namestitve cevi in klimatske naprave. Opečna fasada je obešena, pritrjena na določeno aluminijasto, leseno ali kovinsko konstrukcijo in tako predstavlja manjšo obremenitev na stavbi ter možnost uporabe inovativnih keramičnih materialov. Zaradi svoje posebne metode izdelave, omogoča redno vzdrževanje ali zamenjavo obstoječega materiala in je enostavna za čiščenje. Takšna fasada je ognjevarna in seizmično odporna. V poletnih mesecih prezračevana fasada ustvarja zaščito pred soncem in ohranja zračnost ter temperaturo, pozimi in v hladnem vremenu pa traja veliko dlje, da se ohladi v primerjavi s klasično fasado. Prav tako zagotavlja odlično izolacijo in zaščito pred zunanjim hrupom.

"Fasadne opeke se lahko uporabljajo na zunanjih stenah, kot dekorativne notranje stene, za kamine in vrtne stene. Poleg tega fasadne opeke zagotavljajo veliko priložnosti za ustvarjanje estetsko privlačne zunanje stene z uporabo različnih barv in vzorcev." 

Terca klinker - sinonim za odpornst

Opeka, ki izpolnjuje visoke zahteve, kot so odpornost na kemične vplive in zamrzovanje ter ima visoko tlačno trdnost, je svoje mesto našla v programu Terca klinker opeke za neprezračevane fasade. Poseben način izdelave te opeke iz posebne gline, ki je pečena pri izjemno visoki temperaturi (približno 1100°C) zagotavlja odlične karakteristike končnega izdelka.

Ta vrsta opeke izpolnjuje zahteve EN 771-1 in je predmet stalnega nadzora med proizvodnjo. Poleg tega, da je na voljo v več barvah, obstaja tudi v posebnih dimenzijah, ki odstopajo od 3 do 5 mm od standardne velikosti opeke klinkerja, kar je rezultat proizvodne metode. Pri uporabi opeke klinkerja je treba upoštevati nekaj pravil gradnje za vrhunski rezultat. Za zidanje je potrebno uporabiti posebno malto, namenjeno za zidanje s klinker opeko. Pri gradnji je klinker opeko potrebno zavarovati s cerado ali folijo v primeru dolgotrajnega dežja oz. z izolacijskimi vlakni v primeru snega.

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Naročite izračun gradbenega materiala

Pomagamo pri izračunu potrebnega gradbenega materiala za vaš objekt. Za zid, streho in fasado, s samo nekaj kliki do hitrega in preprostega izračuna za material. 

Naši servisi in kontakti

Prodajna področja

Za vse informacije vezane na naročilo in cene Wienerberger proizvodov, kontaktirajte naše območne vodje prodaje.

Tehnična podpora

S ciljem kvalitetne podpore našim končnim kupcem, izvajalcem, arhitektom in poslovnim partnerjem, vam svetuje naša projektno tehnična ekipa.

Prijava na novice

Prijavite se na Wienerberger novice, samo z nekaj kliki. Prejemali boste informacije o naših proizvodih, izobraževanjih in drugih aktivnostih. 

Povezane vsebine